Полтавці пікетують міськраду та облдержадміністрацію

2 Грудня 2004
564
2 Грудня 2004
16:29

Полтавці пікетують міськраду та облдержадміністрацію

564
Протистояння двох наметових містечок у Полтаві продовжується, незабаром поруч із “оранжевими” та “синіми” з’являться “зелені”.
Полтавці пікетують міськраду та облдержадміністрацію
Близько 15 тисяч полтавців зібралися о 14:00 на майдан біля облдержадміністрації, незважаючи на робочий день, щоб узяти участь у черговому мітингу та пішій ході до міськради. Незважаючи на заборони ректорів Полтавського національного технічного університету та Аграрної академії не те що ходити на мітинги, а й носити оранжеві стрічки, на мітингу було багато студентів цих навчальних закладів. Також були студенти Педуніверситету, зокрема, його історичного факультету, яким ректор Пащенко дозволив брати участь у мітингу. Люди тримали в руках прапори “Так! Ющенко”, Соцпартії, організації “Зелений світ”, українські жовто-блакитні полотнища. Перед ними виступали лідери коаліції “Сила народу”, народні депутати, лідери громадських організацій. Вони вимагали вийти до народу голову облдержадміністрації Олександра Удовіченка, висловлювали підтримку Віктору Ющенку та тисячі полтавців, які знаходяться зараз на Майдані в Києві.

Після цього натовп рушив вулицею Жовтневою, одну половину якої перекрила міліція, до будинку міськради. Зупинившись біля “будинку з химерами” – СБУ (збудованому в стилі російського модерну з фігурами химер на даху. За радянських часів там знаходилася резиденція КДБ), демонстранти скандували “Міліція з народом!”. Після цього вони розташувалися на проїжджій частині перед будинком міськради, двері у яку були зачинені і з головного входу, і з чорного, а перед ними розташувався подвійний кордон міліції. Оскільки перекрити рух вулицею повністю перекрити було неможливо (для тролейбусів та автобусів неможливо влаштувати об’їзд), автобуси і тролейбуси проїжджали у безпосередній близькості до натовпу. Пасажири цих транспортних засобів висловлювали підтримку демонстрантам, розмахуючи оранжевими стрічками та повітряними кульками.

Біля міськради полтавці закликали з’явитися перед ними секретаря міськради Ігоря Михайлюка та першого заступника міського голови Михайла Юхименка. Також полтавці вимагали провести вибори міського голови, адже Полтава – єдине місто, де немає мера. Народний депутат і довірена особа Віктора Януковича Анатолій Кукоба фактично керує містом через цих двох осіб. Наразі, за деякою інформацією, Анатолія Кукоби в місті немає. Тим часом містом ходять чутки, що почнуть відключати воду. Демонстранти вимагали не допустити безгосподарного ставлення до міських проблем. Також у деяких полтавських банках перестали видавати депозитні вклади, які забираються раніше обумовленого часу. Полтавці масово почали знімати гроші зі своїх рахунків у банках. Збільшується курс долара. Дорожчають деякі продукти харчування, а також газетний папір (зокрема. газета “Коло”, яка виходить у повно кольоровому варіанті, цього четверга вийшла лише в двох кольорах).

Після цього натовп рушив назад до облдержадміністрації, де мітинг продовжується зараз. Демонстранти звернулися з вимогою прибрати намети біло-синього кольору (в яких немає нікого майже весь день, але натомість лунає голосна музика російських поп-груп, навішано розтягів “Молодь обирає Януковича” та “Русского блока”), оскільки, на їхню думку, це провокація до якихось зіткнень. Молодь двох наметових містечок (прихильників Ющенка цієї ночі було 35 осіб у 17 наметах) не спілкується між собою. Обидва містечка охороняє міліція, якої більше, ніж прихильників Януковича. “Біло-сині” заявляють. Що не підуть звідси до тих пір, поки не підуть “оранжеві”, а останні, у свою чергу, кажуть, що залишаться тут до перемоги Ющенка.

Тим часом навколо облдержадміністрації спостерігається скупчення міліції. У тих, хто намагається пройти в приміщення, вимагають документи та обшукують. У самому приміщенні знаходяться озброєні люди. Мітинг на майдані перетворюється на свято: лунає музика. Люди танцюють та підспівують українським виконавцям.

Позавчора відбулася звітно-виборча конференція міської організації Народно-демократичної ліги молоді, на якій було вирішено провести в місті акцію із зеленими стрічками, наслідуючи приклад Харкова. Цього вечора вона відбулася. Цим самим молоді народні демократи намагаються наголосити на єдності України, прапор якої – не оранжевий і не синій. Зелений колір (поруч із жовтим і блакитним) наявний у логотипі організації. Ця піар-акція розпочалася після заяви голови всеукраїнської НДЛМ Володимира Крутька на “Новому каналі”, де той в оранжево-синьому светрі заявив про вихід НДЛМ із коаліції “Молодь обирає Януковича”. На конференції міської організації також було прийнято заяву про події в України, але з юридичної точки зору її засідання було нелегітимним, оскільки на ньому перебувало лише 25 осіб із 128 членів організації.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
564
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 119
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду