20 проти трьох тисяч

1 Грудня 2004
519
1 Грудня 2004
19:47

20 проти трьох тисяч

519
У Полтаві відбувся мітинг прихильників Ющенка, а паралельно – виступ прибічників Януковича.
20 проти трьох тисяч
У Полтаву прийшла ясна і морозна погода. Уранці 1 грудня стовпчик термометру опустився до позначки –14 градусів, увечері температура сягнула –6 нижче нуля. Але наметове містечко живе своїм життям. Понад 60 осіб, які мешкають в наметах, приймають теплі речі і їжу не лише від рідних, але й від чужих людей. Проїжджа частина вулиці Жовтневої – однієї з найжвавіших магістралей міста – знову перекрита, нібито на письмові прохання жителів прилеглих будинків. У чотирьох агітаційних наметах біло-синього кольору, які з’явилися поруч із оранжевими позавчора, сьогодні вдень перебувало... 2 особи. Вони ховалися від холоду у великому армійському наметі з дизель-генератором. Напередодні мітингу, який розпочався у Полтаві о 17:00, їхня кількість збільшилася до двох десятків осіб, які з синіми стрічками на рукавах розмахували прапорами в спину демонстрантам і за допомогою мегафона намагалися перекрикувати скандування “Ющенко! Ющенко!”, “Зека геть!”. Біля наметів прихильників Януковича помічено колишніх працівників облдержадміністрації та представників Компартії. Також розтягнуто транспаранти “Молодь обирає Януковича”, “Жінки! Плекаймо мир”, розтяг “Русского блока”. На підходах до майдану, де відбувався мітинг прихильників Ющенка, двоє неповнолітніх хлопців пропонували перехожим агітаційну продукцію Віктора Януковича. Зважаючи на те, що стояли вони до 18:00 і пішли геть із нерозданими плакатами та листівками, їхня робота була не до вподоби перехожим. Кількість міліції навколо обох наметових містечок перевищувала кількість прихильників Януковича.

Саме погода завадила полтавцям прийти на мітинг. Але навіть за таких умов на майдан перед облдержадміністрацією прийшло біля 3 тисяч осіб. На мітингу як завше було багато молоді, а також родин із батьками і дітьми. Вони тримали в руках прапори з написами “Так! Ющенко”, прапори Соцпартії, прапор організації “Зелений світ”. Перед присутніми виступали лідери коаліції “Сила народу”, місцеві правозахисники, лідери громадських організацій. Вони вимагали визнати переможцем виборів Віктора Ющенка, засудити дії сепаратистів на з’їзді в Северодонецьку Луганської області, різко критикували заступника голови облдержадміністрації та депутата міськради Віктора Семенова, який брав участь у цьому зібранні, а також голову облдержадміністрації, який вже другий тиждень не бажає виходити до демонстрантів. На сьогоднішній прес-конференції він пояснив, що не бачить можливостей вести переговори в “мітинговому режимі”. А на запитання про його погляд на участь його “зама” у з’їзді в Северодонецьку, відповів кореспондентові “Якщо хочеш – пиши: “Я рекомендував”. Страйкарі вимагали провести в Полтаві вибори мера, оскільки міського голови в Полтаві немає. Анатолій Кукоба, колишній мер, теперішній народний депутат і довірена особа Віктора Януковича, фактично керує містом через першого заступника міського голови Михайла Юхименка. Наразі Кукоби, за деякою інформацією, в місті немає, оскільки, на думку тих же демонстрантів, влада боїться виходити до народу. Нагадаємо, що на Полтавщині і в Полтаві за Ющенка проголосувало біля 60 відсотків, за Януковича – біля 35 відсотків виборців. Будучи фактичним керівником міста ще з радянських часів, Кукоба монополізував владу в місті. У демонстрантів з цього приводу народилася нова “кричалка”: “Кукоба, Янукович – ваші нари поруч!” За повідомленнями ораторів, із міськвиконкому вивозять документи, які можуть свідчити про незаконні фінансові махінації міської влади. На завтра організатори масових акцій протесту запланували пішою ходою від облдержадміністрації вулицею Жовтневою (міліція перекриє рух на ній) дістатися будинку міськради і оточити її кільцем, до чого закликали демонстрантів як на мітингу, так і розповсюджуючи листівки в місті.

Правозахисник і колишня журналістка радіо “Свобода” Людмила Кучеренко повідомила присутнім на мітингу про події в Новосанжарському районі, де проти організаторів щоденних велелюдних мітингів на підтримку Ющенка міліція застосувала брутальних заходів, забравши їх до в’язниці навіть не маючи ордеру на арешт. Лише на прохання обласного прокурора, до якого звернулися опозиційні народні депутати, зокрема, Микола Кульчинський, постраждалого було відпущено навіть без вибачень. Учасники мітингу рішуче засудили вигуками “Ганьба!” дії новосанжарської міліції, відзначивши водночас роботу міліції обласного центру на самому майдані навпроти Полтавської облдержадміністрації, де поки що все було без ексцесів. Оратори, серед яких був соціаліст Русін, закликали присутніх висловлювати свій протест виключно мирним шляхом, незважаючи на можливі провокації. Такою він вважає встановлення наметового містечка в біло-синіх кольорах поруч із наметовим містечком прихильників Ющенка.

Із радістю присутні зустріли звістку про те, що в Києві на цей час перебувають півтори тисячі їхніх земляків. А також інформацію про те, що Верховна Рада відправила у відставку Уряд Віктора Януковича. Демонстранти закликали поки що діючого Президента України Леоніда Кучму підписати цю постанову і прийняти відставку Кабміну.

За влучним висловом голови місцевої організації Української народної партії, шеф-редактора газети “Полтавська думка” Олександра Кулика, українське слово “майдан” увійде в міжнародні словники, як колись увійшли слова “перебудова” і “гласність”. Наостанок над полтавським майданом лунали звуки бандури і спів кобзаря та художника Івана Новобранця. Після цього трохи розігрілися присутні під пісні українських рок-гуртів. Композицію “Океану Ельзи” “Вставай” співав увесь майдан, а пританцьовували разом із молоддю навіть літні бабусі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналістська ініціатива "Правда переможе"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
519
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду