Український центр політичних досліджень: реєстр громадських експертиз на межі знищення

13 Жовтня 2009
8798
13 Жовтня 2009
13:10

Український центр політичних досліджень: реєстр громадських експертиз на межі знищення

8798
Український центр політичних досліджень: реєстр громадських експертиз на межі знищення

Реєстр громадських експертиз на межі знищення, заявляють представники Українського центру політичних досліджень.

 

Скасування державного електронного реєстру громадських експертиз відбулося напередодні, 12 жовтня 2009 року, на засіданні урядового Комітету з питань гуманітарної та соціальної політики під керівництвом Івана Васюника.

 

«Це рішення фактично являє собою крок назад у розвитку прозорих та відкритих механізмів врядування та забезпеченні дієвого контролю громадськості за діяльністю органів виконавчої влади», - коментує керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

 

Зазначений висновок урядового комітету носить рекомендаційний характер. Остаточне ж рішення щодо реєстру громадських експертиз має бути ухвалене на засіданні уряду.

 

Представники Українського центру політичних досліджень закликають «всі прогресивні сили» звернутися до Уряду із вимогою не скасовувати реєстр громадських експертиз та ухвалити Положення про електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадської експертизи, вже розроблене Міністерством юстиції України».

 

5 листопада 2008 року Уряд ухвалив Постанову «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади» (№ 976), яким зобов'язав Міністерство юстиції розробити положення про електронний реєстр даних про стан і результати проведення громадської експертизи. Даний реєстр мав включати всі висновки громадських експертиз органів виконавчої влади, а також рішення відповідних органів щодо їх врахування та імплементації. Крім того, органи влади мали щоквартально надавати звіти про стан виконання рішень щодо реалізації висновків та пропозицій громадських експертиз.

 

Натомість, урядовий комітет з питань гуманітарної та соціальної політики пропонує зобов'язати органи виконавчої влади надсилати інформацію про висновки громадських експертиз та рішення щодо їх врахування до Секретаріату Кабінету Міністрів України для розміщення на урядовому веб-сайті «Громадянське суспільство і влада» в довільній формі.

 

 «Обов'язок органів виконавчої влади періодично звітувати про стан імплементації зазначених висновків в новому проекті постанови не передбачено. Все це значно ускладнить громадський моніторинг реалізації органами виконавчої влади висновків громадських експертиз», - підкреслює пан Лациба.

 

Він зазначає, що за таких умов повнота та доступність інформації щодо висновків громадських експертиз та рішень органів виконавчої влади щодо їх врахування значною мірою залежатиме від Управління в зв'язках з громадськістю Секретаріату Кабміну. Адже саме в його компетенції розміщення інформації на відповідному веб-сайті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду