Микола Томенко: «Найбільш оптимальними на посаду глави уряду є кандидатури О. Мороза та А. Кінаха»

1 Грудня 2004
496
1 Грудня 2004
17:46

Микола Томенко: «Найбільш оптимальними на посаду глави уряду є кандидатури О. Мороза та А. Кінаха»

496
На вчорашньому засіданні Верховної Ради опозиція довела, що є сильнішою за владу і може реально впливати на ситуацію в державі.
Микола Томенко: «Найбільш оптимальними на посаду глави уряду є кандидатури О. Мороза та А. Кінаха»
Попри те, що підтримана більшістю відставка уряду Януковича може викликати питання у Конституційного суду, в умовах міні- конституційного хаосу, яким зараз можна охарактеризувати події, що відбувають на всіх рівнях влади, таке рішення свідчить про те, що ні АП ні сам Президент не здатні контролювати парламент. Одразу після закриття сесійного засідання у середу прокоментувати його результати погодився пан Томенко.

-Завдяки чому вдалося проголосувати відставку Кабінету Міністрів Віктора Януковича, яка ще вчора здавалася такою недосяжною?

- Це все відбулося за рахунок людей та специфіки їх поведінки - вони були спокійні, не агресивні. Я вважаю, що саме та атмосфера, яка була поміж людей - це перша причина. Ми маємо паралельно революційному процесу суспільний механізм, правовий і політичний. Це означає, що ми можемо піти на компроміси в межах цієї стратегії.

-Певною мірою це була залуга і представників КПУ…

- Деякі депутати кажуть, що ми готові в процесі поновлення влади в цьому чи в іншому варіанті відкинути цих людей, але немає жорсткої радикальної позиції що будуть тільки переможці. Ми сьогодні чуємо про рішення СДПУ(о), «Регіонів», і відбувається вихід людей із партій. Нтомістькомуністи повністю вийшли із політичного переговорного процесу. Якщо ситуація буде так і надалі розвиватися, комуністична партія не ввійде у наступний парламент. Проте хочу відзначити позицію одного з комуністів. Мені приємно, що Борис Олійник сидів разом з нами, голосував, виступав. Це означає, що якщо такі члени компартії з іншими фракціями, то епоха Компартії завершується.

-Але до завершення епохи Компартії її голоси у парламенті правій опозиції ще можуть знадобитись. Як ви плануєте організувати співпрацю з цією частиною лівих сил?

- Компартія поки що веде себе однаково. Вона протягом останніх кількох днів разом із колишньою владою. У понеділок цілий день голова цієї політичної партії сидів з віце прем'єром Андрієм Клюєвим і говорив тільки з ним, «гаманцем виборчої компанії Януковича», як його ще називають. І не секрет, що розмови ці не альтруїстичні. Дехто володіє інформацією, що «Регіони» воністю фінансували діяльність КПУ протягом останнього часу. Але це - вибір лідера компартії. Ми маємо приклад, коли партійні осередки переходять на нашу сторону. Я вважаю, що Україні потрібна українська комуністична партія і можливо вона з’явиться. Сьогодні керівники компартії просто її знищують.

-Вчорашнє рішення засвідчило, що більшість, основою якої є опозиція, існує. Наскільки стабільною вона буде в наступні дні?

- Думаю, буде мінятися конструкція влади. Зараз все крутиться довкола структури уряду. Але те, що вона буде - це абсолютно очевидно. Я особисто займаю позицію, що як тільки буде вирішено питання навколо прездентськї влади потрібно провести дострокові вибори парламенту, адже нинішній законодавчий орган абсолютно не відповідає тим настроям, які домінують у суспільстві. Тому, якщо весною вдасться позбутися діючого складу ВР і провести нові вибори на пропорційній основі, то цей факт можна буде лише вітати.

-Кого ви бачите в новому складі Кабінеті Міністрів?

- Це звичайно буде перехідний уряд, на якого буде покладено завдання, перш за все, забезпечення демократичної процедури переголосування другого туру, якщо буде прийняте таке рішення. В цьому випадку основним для уряду буде втримання економічної ситуації в межах стабільності. Мова наразі йде про якісь компромісні фігури, але не менеджерів, а політиків. Обговорюється багато прізвищ. Особисто я схиляюся до того, що найбільш оптимальними в цих умовах на посаду глви уряду є кандидатури Олександра Мороза та Анатолія Кінаха.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналістська ініціатива "Правда переможе"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
496
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду