Ігор Лосєв: Україномовні газети в Криму потрібні

12 Жовтня 2009
18578
12 Жовтня 2009
17:13

Ігор Лосєв: Україномовні газети в Криму потрібні

18578
Ігор Лосєв: Україномовні газети в Криму потрібні

Із Севастополя надходить інформація про те, що ніби-то уряд готував закриття газети «Флот України», україномовне військове видання, з якого починалася розбудова Військово-Морських Сил України 17 років тому.

 

Військові кажуть, що за урядовим письмовим розпорядженням газета потрапила до списку об`єктів, з доцільністю існування яких необхідно визначитися. Президент Віктор Ющенко заявив під час навчань у Криму, що не допустить закриття газети. Згодом віце-прем`єр Олександр Турчинов назвав інформацію про закриття газети «чутками» і «провокацією». Однак, чи буде для українського флоту відчутною ліквідація газети?

 

Це питання адресуємо доценту Києво-Могилянської академії, політичному оглядачу і водночас севастопольцю у четвертому поколінні Ігорю Лосєву.

 

Бі-бі-сі: Севастополь, як і увесь Крим, регіон російськомовний. Чи взагалі є якась потреба видавати там україномовні газети і журнали, на них є попит? Чи це радше політичне рішення - у такий спосіб зберігати присутність українського слова в автономії і у Севастополі? Але якщо так, то виходить, що уряд свідомо від цього відмовляється?

 

Ігор Лосєв: По-перше, газети, що видаються в Криму українською мовою - «Кримська світлиця» у Симферополі і «Флот україни» у Севастополі, вони мають свого читача, свій попит. І якщо газета є в кіоску, завжди є шанс, що газету куплять. І справді, їх купують, такі газети. Все це така штучна ситуація, коли кажуть, що такі газети не потрібні. Враховуючи той факт, що в Криму мешкає понад 500 тисяч етнічних українців, і в Севастополі майже 80 тисяч на 270 тисяч населення. Отже, тут немає про що говорити. Тим більше, що газета «Флот України» майже за 17 років свого існування вже стала помітним явищем на медійному ринку. Вона практично не має у місті конкурентів у тому сенсі, що це єдина газета, яка виступає послідовно з державницьких позицій. І саме з цієї газети і військовослужбовці, і цивільне населення можуть черпати інформацію, об»єктивну інформацію щодо позицій української держави.

 

Звісно, що газета викликає до себе не дуже добре ставлення з боку тих осіб, які взагалі не сприйимають існування української держави. І в цьому сенсі газета постійно веде полеміку із цими особами, цими організаціями.

 

Бі-бі-сі: Інформаційне протистояння у Криму, Севастополі - це дійсно реалії. Але чи дійсно місцева преса, телерадіомовлення, інтернет ресурси суттєво впливають на політичні настрої в регіоні?

 

Ігор Лосєв: Звичайно, дуже впливають. Я вам скажу, що в друкарні Чорноморського флоту Російської Федерації видається понад десяток газет, скажу вам, радикального антиукраїнського спрямування. Наприклад, "Російський Севастополь", "Російська громада Севастополя" і так далі, і так далі. Якщо говорити про телебачення, то з чотирьох місцевих телеканалів лише один - телерадіокомпанія "Бриз" Військово-Морських Сил України активно працює на українські інтереси. А решта виступають із зовсім іншої позиції.

 

Бі-бі-сі: І хто виграє інформаційну війну?

 

Ігор Лосєв: Йдеться перш за все про величезну кількісну перевагу таких, я б сказав, проросійських видань у Севастополі і телеканалів. На превеликий жаль керівництво України, багато політичних сил не розуміють значення інформаційного протистояння саме у цьому регіоні і необхідність активної участі, намагання змінити ситуацію на користь України.

 

Бі-бі-сі

Фото - www.bbc.co.uk

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18578
Читайте також
13.01.2010 16:10
Анатолій Ковальчук, для «Детектор медіа»
21 776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду