«1+1» - церковникам: Не перекладайте відповідальність на журналістів

2 Жовтня 2009
17193
2 Жовтня 2009
13:21

«1+1» - церковникам: Не перекладайте відповідальність на журналістів

17193
«1+1» - церковникам: Не перекладайте відповідальність на журналістів

Замість належного реагування на критику, церковники намагаються перекласти відповідальність на журналістів. Заяву такого змісту розповсюдила прес-служба «1+1» у відповідь на звинувачення ієрархів УПЦ КП, що спецпроект ТСН  «У Бога за пазухою» є знущанням над церквою.

 

«Ми розуміємо, що журналістське дослідження Олексія Душки "У Бога за пазухою" могло викликати неоднозначну реакцію. Але хочемо запевнити, що цей цикл  не є спрямованим проти церкви, віри чи релігії. Він покликаний розказати про деяких служителів церкві, які порушують не лише церковні, а й мирські закони, і при цьому інколи залишаються духовними наставниками багатьох вірян», - ідеться у заяві «1+1».

 

Також прес-служба відзначає, що ТСН регулярно готує спеціальні проекти журналістських розслідувань та досліджень. Серед них - спецпроекти «Земля розбрату», «Біла халатність», «Жерсть мундира», «Поки батьки не бачать», «Територія позитиву», «Дорогосказ».

 

«Усі вони спричиняли широкий резонанс у суспільстві та викликали бурхливу реакцію чиновників та організацій, які не звикли сприймати критику на свою адресу. Замість належного реагування на наявні проблеми та злочини, усі вони намагалися перекласти відповідальність на журналістів», -  наголошується в повідомленні.

 

Також канал запевняє, що і «1+1», і колектив ТСН, і особисто репортер Олексій Душка, «щиро поважають православ'я та будь-яку іншу віру, але залишають за собою право на свою професію».   

 

Нагадаємо, що УПЦ КП звернулася до влади із закликом засудити керівництво телеканалу «1+1» за «знущання над Церквою» в циклі сюжетів «У Бога за пазухою». 28 вересня на зборах архієреїв та благочинних у Тернопільській області -Тернопільсько-Кременецької, Тернопільсько-Бучацької та Тернопільсько-Теребовлянської єпархій Української православної церкви Київського Патріархату, духовенство вирішило звернутися до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, проукраїнських політичних партій та організацій із закликом «припинити знущання над Церквою та засудити дії керівництва телеканалу «1+1», вимагати їх публічного вибачення перед духовенством і вірними всіх конфесій, спаплюжених в сюжетах під назвою "У Бога за пазухою"».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17193
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zoom
5340 дн. тому
2Лида// Существует огромная пропасть между "по-холуйски" и омерзительно гнобя, как между приторный и прогорклый. Что же до Кирилла, так он и есть политическая фигура. Суть не в выводах и призывах церкви, как реакции (любая реакция является следствием провокации на условный рефлекс). Суть в форме подачи материала to all Ukraine. Любопытно, как "плюсы" себя позиционируют сейчас на медиа-рынке?
Лида
5340 дн. тому
Визит Кирилла на "Интере" подавали именно как спецпроект и откровенно по-холуйски. А Кирилл-то вёл себя как политик, а не пастырь. "Плюсы" же доходчиво показали, что в цервях есть такие же моральные уроды и воры, как и в мирской жизни. И церковные "верхи" коррумпированы, как и светские. Попам бы выводы сделать, а не кляузничать. А то в дела светского госудаврства церковь пытается вмешиваться, а сама Бога забыла.
zoom
5341 дн. тому
2Лида//Если говорить о новостях как таковых, то визит Кирилла был событием и это следовало освещать в обыденном рабочем порядке. Ничего кричащего за этим не подразумевалось. Это же новость, а не спецпроект. Плюсы же под сложным названием "спецпроект" выдают ошмётки непонятного продукта, который едва ли необходим людям в таком контексте. Кто питается грязной кожурой? Ничего кроме отвращения подобное не вызывает.
pmviv
5341 дн. тому
И снова двойные стандарты. Не нравится служителям Бога -знают и прекрасно понимают. что не по христиански рвать у нищего народа райские привилегии при жизни-не верят в загробную жизнь. Не против Церкви направлены сюжеты ,а против жадности отдельных слуг. Хотя в нашей зашморганой бандитами от власти стране- каков поп, такой приход. Сволочи от церкви жалуются сволочам от власти.Оригинально!!!
Лида
5341 дн. тому
Подача новостей на "плюсах" становится попсово-дворовой, тут я с Вами согласна. Лексикон обывательский. Но это всё равно лучше холуйского раболепия в освещении визитов Кирилла на "Интере".
zoom
5342 дн. тому
2Лида// дело не в "гнилая" как институт, дело в дурно пахнущей столь прозрачной желтой форме подачи материала. Несет ли церковь Бога или нет касается верян, самой церкви и государства. Плюсы перестали уважать себя, аудиторию. Такого непрофессионального, простите, словесного поноса раньше в эфире не было. Складывается ощущение, что журналистов канала загнали в выгребную яму и приказали лепить новости из подручных средств.
Лида
5342 дн. тому
А если Церковь как институт давно "гнилая", то об этом надо молчать? Ведь такая Церковь Бога не несёт.
to Лида
5342 дн. тому
Лида, это не правда. Посмотрите еще раз внимательно все сюжеты, и вы увидите, что эта кампания направлена против Церкви, как института. Мочили. притом всех без разбору
Тупак Амару
5342 дн. тому
Попи Київського патріархату, якщо не хочете, щоб З ВАС сміялися, вчіть українську мову! По-українськи знущаються не НАД КИМОСЬ, а З КОГОСЬ, відповідно і "знущання З церкви", а не "НАД церквою".
kuzma
5342 дн. тому
Сюжети були збалансовані. Журналіст дав можливість висловитися усім сторонам "конфлікту". Те, що деякі попи чи так звані "проповідники" відмовилися від коментарів то у цьому Душка не винен. Якщо вони були певні, що їхня справа "понад усе", то мали б навпаки дати інтерв"ю. Звісно визнавати що в їхніх рядах є шарлатани які обчиталися книжок з НЛП не хочеться. Їм би зібрати священний синод і КП і МП (що було б хорошою демонстрацією зближення) й висловити спільну позицію, щодо "нечесних в рясах".
Лида
5342 дн. тому
Для zoom. Подача информации была пристойной, в них "не мочили" попов какого-то отдельного патриархата или крнфессии.
ВЫВОДЫ
5342 дн. тому
Во-во. "Бендерівців і попів портібно було добивати" - ЭТО ВАША ЦЕЛЕВАЯ АУДИТОРИЯ, ГОСПОДА БАРБОСЫ. Именно ЭТО ваш зритель вынес из сюжета Душки. Вы - ЭТОГО хотели?? Сомневаюсь. Но другого и быть не могло.
Pipec
5343 дн. тому
Бендерівців і попів портібно було добивати ще у 45-му
zoom
5343 дн. тому
2 Лида// В семье, как известно... Но журналисты при чем, потому что за форму подачи материала и за ее содержание отвечают они и те, кто это утверждают.
Лида
5343 дн. тому
Если некоторые попы -- воры, извращенцы, циники..., то при чём тут журналисты?
stas
5343 дн. тому
це відписка. Те, що цей цикл не є спрямованим проти церкви, віри чи релігії Душка говорив перед першим сюжетом. Проте вже перший сюжет показав, як легко важать його слова. 1+1 критикують не тільки "церковники" Прикро, що відповідь така поверхнева.
коллега
5343 дн. тому
Душка-молодец, уважаю!
Спостережливий
5343 дн. тому
Молодці плюси швидко відповіли. Зараз ще "моралісти" (НЕК) підключаться, з"ясувати чи відповідає це підписаному між ТРК та НЕК меморандуму:)))
Агасфер
5343 дн. тому
Правильно, пусть в своих рядах чистку сделают. Понабирали в священники всякий сброд, а 1+1 виновато.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду