Актор Олексій Горбунов: Якби москвичі побачили, скільки реально людей на Хрещатику, вони також приїхали б сюди

29 Листопада 2004
575
29 Листопада 2004
14:19

Актор Олексій Горбунов: Якби москвичі побачили, скільки реально людей на Хрещатику, вони також приїхали б сюди

575
Поява відомого актора Олексія Горбунова в наметовому містечку для учасників акції протесту виявилася повною несподіванкою. Але досить приємною. „Сфотографуйте нас разом”, - просили хлопці з охорони, які одразу впізнали колишнього киянина, якого добре пам’ятають у ролі блазня Шико в „Графині де Монсоро”, тому попри кількаденну втому швидко вибігли з палаток. „Перестаньте, який я герой? Герої це – ви!” - відповідав актор.
Актор Олексій Горбунов: Якби москвичі побачили, скільки реально людей на Хрещатику, вони  також приїхали б сюди
Він щедро роздавав автографи, обнімався й фотографувався зі всіма охочими та брудно лаяв російське телебачення, по якому надивився про київські події небилиць. В обмін на мій помаранчевий галстук, який Олексій Горбунов пообіцяв забрати з собою в Москву, актор погодився відповісти на кілька запитань.

- Що вас змусило приїхати в Київ і прийти на Хрещатик у ці революційні дні?

- Моя сім’я – дружина і донька - живуть тут, хоча я ось уже сім років як працюю в Москві. Три дні я дивився їхні жахливі новини й не розумів, що тут відбувається. Подзвонив дружині в Київ і кажу: „Забирай дитину і їдь сюди”. А вона мені: „Не треба”. „Як не треба, якщо у вас таке робиться?”, - а вона „ні” і все. От я й приїхав в Київ, щоб побачити все на власні очі.

Я народився у Києві, виріс і 35 років прожив тут, але я ніколи не міг подумати, що наш народ зможе так повстати. Не вірив, клянусь. Тепер я хочу вихопити, увібрати в себе все, що я відчуваю зараз до кінця. А до Москви поїду тоді, коли поїду.

- То ви будете забирати родину до Москви?

- Звісно, ні. Як я їх можу забрати? Я хочу, щоб моя дитина бачила те, що відбувається зараз. Донька, якій три з половиною роки, вже зараз дивиться телевізор і каже: „Так Януковича ж не вибрали, тату!” Якщо дитина таке говорить, то думаю, дорослі давно мали зробити для себе висновки.

- Ви не збираєтеся виступити на центральній сцені, щоб вас побачили мільйони людей?

- Ні. Мені значно приємніше говорити з тими, хто живе в цьому наметовому містечку. Будь-яка сцена – це не те. Саме від тих людей, що тут, від вас, щирих і відкритих, іде позитивний заряд і натхнення.

- Як на українські події реагує богемна Москва?

- Всі мої друзі, які живуть в Москві, - нормальні люди, тому мене тривожить, що вони не знають, що відбувається. Якби москвичі побачили, скільки тут реально людей, повірте, вони б також приїхали сюди. Росіяни хоч і безшабашні, але для них свобода є так само є дорогою, як і для нас.

Тому я можу зрозуміти, чому прибалтійські країни, де живуть раціональні люди, які рахують кожну цифри, можуть підтримувати один одного ліктем, а ми – Україна, Росія і Білорусь - тільки пред’являємо один одному претензії.

- Останнім часом дуже багато російських політиків приїжджають підтримати Віктора Януковича. Зокрема, у неділю мер Москви Юрій Лужков виступав у Сіверодонецьку на зібранні „сепаратистів”. Чому, на ваш погляд, в Україну зачастили російські політики?

- Мені складно говорити про Юрія Лужкова. Москва – це те місто, де працює дуже багато людей з України. Їх там дуже шанують. Там визнають, що найкращі оператори – з України, найкращі художники – з України. Коли мені тут було погано, бо ніхто не брав на роботу, саме Москва сказала: „Ти вмієш – давай!”

Тому я не можу говорити про це місто однозначно. Знаю, як тут неоднозначно сприймають Москву, але також знаю, скільки там живе людей, які просто зараз стали б у намети і стояли б до кінця разом із киянами.

Якщо Лужков приїхав у Сeверодонецьк, то мені шкода, що він побував тільки там. Після Сeверодонецька йому потрібно було приїхати сюди. Політикам не вистачає отаких виходів на вулицю, в народ. Вони не розуміють, що не можна вирішувати питання життя в машині чи в кабінеті – „за склом”.

- Над чим ви зараз працюєте ?

- Ми закінчуємо кілька фільмів. Скоро вийде „Статский советник” – екранізація роману Бориса Акуніна. Його російська прем’єра запланована орієнтовно на квітень 2005-го. Також буде фільм про війну „Курсанти” і серіал так званої „шпигунської” серії „Красная Капелла”, де я граю обер-штурмана СС Карла Гірінга, чим дуже пишаюся. Гірінг – німецький офіцер, такий собі самотній вовчара. Цей фільм варто подивитися.

- Ви не думаєте, що скоро у вас можуть бути шанси мати високооплачувану роботу в Києві?

- Я не думаю про високооплачувану роботу.

- Тоді просто цікавий, хороший проект..

- Слова „хороший проект” ніколи не передадуть те, що відбувається між людьми. Взагалі „проект” у мене асоціюється із такими безпринципними особами як Тая Повалій чи Наталка Могилевська. Адже наші люди вийшли на вулицю не тому, що вони не вірять політикам, а тому, що вони не вірять тим фальшивим цінностям, які їм нав’язували 10 років. Зокрема, й у вигляді „продажних” співаків.

- Якими для вас є нефальшиві цінності?

- Дуже прості: любов, смерть, життя, дружба, діти. Можливо, у мене в ночі буде такий стан, коли в петлю схочеться лізти, але я подзвоню другу і він скаже: „Зачекай, я зараз приїду”. От і все. Я говорю емоційно, але це те, що я відчуваю тут. І я гордий з того, що бачу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
575
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 119
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду