Чи стане Янукович президентом?

27 Листопада 2004
510
27 Листопада 2004
13:12

Чи стане Янукович президентом?

510
Відповідь на це запитання Верховний Суд даватиме в понеділок.
Чи стане Янукович президентом?
У четвер Микола Катеринчук, довірена особа кандидата в Президенти Віктора Ющенка оскаржив постанову ЦВК від 24 листопада 2004 року про оголошення обраним Президентом України Віктора Януковича. „Розпочато підготовчі дії до її розгляду”, - повідомила прес-служба ВС.

Цим самим, відповідно до „Закону про вибори Президента України” вдалося „заблокувати” рішення Центрвиборчкому і запобігти запланованій на п’ятницю інавгурації оголошеного переможцем виборів кандидата Віктора Януковича. „Ухвалою суду заборонено ЦВК офіційне оприлюднення результатів виборів та вчиняти будь-які дії, пов’язані з виконанням цієї постанови”, - сказано в повідомленні прес-служби ВС.

Розглядати справу по суті суд розпочне у понеділок, 29 листопада, об 11 годині. Відповідно до закону „Про вибори Президента України”, рішення прийматиме повний склад судової палати у цивільних справах – тобто 21 суддя Верховного Суду України.

Загалом, як каже керівник прес-служби Ліана Шляпошникова, Верховний Суд отримав три скарги – всі з боку кандидата Віктора Ющенка.

Перша, що надійшла в понеділок, виявилася не належним чином оформленою, тому її одразу відхилили. „У ній оскаржувалася постанова Центральної виборчої комісії, але в скарзі не було вказано номер постанови, до неї не був підколотий текст самої постанови”, - повідомила Шляпошникова. Окрім того, в документі юристи штабу також оскаржували діяльність місцевих і територіальних комісій, що належить до компетенції не Верховного, а місцевих судів.

У середу надійшла скарга на бездіяльність ЦВК щодо оголошення загальної кількості виданих і використаних відкріпних талонів від Миколи Катеринчука, довіреної особи Ющенка. Щодо неї ВС ще не прийняв жодного рішення, повідомляє прес-служба.

Однак, попри всі ці процесуальні колізії, Верховний Суду України, як уже зазначалося, 29 листопада 2004 року розгляне скаргу щодо протоколу ЦВК, за яким ,перемогу Віктора Януковича в другому турі було сфальсифіковано. Нагадаємо, що, крім оскарження, невідповідність проведення другого туру виборів Президента України загальноприйнятим стандартам цивілізованого світу визнають США, Німеччина, інші країни та ряд міжнародних організацій. Зокрема, Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, членом якої є й Україна. Представники цих організацій – Верховний представник Європейського Союзу Хав’єр Солана, Генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш – у п’ятницю, 26 листопада, згідно з отриманими найвищим судовим органом дипломатичними документами, мали відвідати Верховний Суд України. Проте через переговори з відомими політичними фігурами нашої країни їхні зустрічі з керівництвом ВСУ були відкладені.

Верховний Суд України 26 листопада відвідала лише делегація представництва Республіки Польща пана Александра Кваснєвського. Метою візиту були переговори з Головою цього суду Василем Маляренком та його заступником Анатолієм Яремою, який курирує Судову палату у цивільних справах, де розглядаються справи щодо виборів Президента України. Із цієї розмови постає позиція керівництва Верховного Суду що розгляду протоколу ВСУ.

Директор Департаменту Північної Америки в МЗС Польщі Генрик Шляйфер зазначив, що після розмови Александра Кваснєвського з Л.Д. Кучмою та Віктором Ющенком сторони дійшли висновку, що в діалозі про вибір України не обійтись без третього партнера. «Ми частина цієї групи, – констатував пан Шляйфер, – тобто є медіаторами в діалозі України з іншими європейськими структурами. У нас уже вималювалася картина того, що відбувається в Україні. Сьогодні провідним в діалозі є юридичний аспект. Задля цього ми й звернулися до вас у ВСУ й просимо розповісти, як розглядаються скарги про фальсифікації в другому турі виборів?» «Від Верховнго Суду чекають рішень щодо цього, – відповів Маляренко, – але нас турбує те, що в суспільстві сьогодні піднято галас про фальсифікацію другого туру, зокрема, стверджується – в Донеччині та Луганщині вчинені незаконні дії, але скарг в апеляційні суди цих областей немає. Незаконним є те, що встановлюється судом, ось це, наголошую, нас і турбує. Ми вчора опублікували у пресі інформацію про те, що ВСУ прийнята скарга на ЦВК . Ця справа буде розглянута нашою Судовою палатою у цивільних справах у понеділок. Впевнений, що кожен суддя зазначеної палати знає, що треба діяти згідно із законом і розуміє як це робити, тому справа буде розглянута відповідно до чинного законодавства без будь-яких відхилень від нього».

«Варіантів рішення я вам повідомити не можу, – сказав Голова Верховного Суду,– всі можливі з них зазначені у ст. 98 «Рішення за підсумком розгляду скарги» чинного Закону «Про вибори Президента України».

Анатолій Ярема додав: «Ми будемо діяти на основі Закону, не зважаючи на позиції США,ФРН, Росії інших країн. Це думки політиків. Але вони можуть використовуватися як докази».

На думку професійних юристів, в тому числі й з найвищого судового органу, зазначений протокол ЦВК , Верховним Судом буде скасовано.

Тим часом штаб Віктора Ющенка подав станом на 22-ге листопада 700 скарг в суди Донецької та Луганської областей про порушення під час другого туру виборів в цих регіонах.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналістська ініціатива «Правда переможе!»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
510
Читайте також
08.10.2001 15:37
gazeta,ru" target="_blank">"газета,ru"
1 124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду