Опера за мотивами twitter

24 Вересня 2009
20618
24 Вересня 2009
13:28

Опера за мотивами twitter

20618
Знаменита Лондонська опера поставила на своїй сцені першу twitter-оперу. Лібрето написали користувачі twitter. Музика складається з фрагментів кількох відомих опер та власних творів композитора Хелен Портер
Опера за мотивами twitter

«Твітерство» є нині надзвичайно модним захопленням, особливо у Великобританії. Платформу для коротких повідомлень в інтернеті знають видатні політики і митці. Тож, нікого не дивує, що й респектабельна Королівська опера "Ковент Гарден" у Лондоні також захотіла долучитися до цього заняття. Викрадення, плутанина, кохання, монастир, смерть і чарівний напій. Про це йдеться в першій у світі twitter-опері, яка називається «Twitter-Світанок».

 

«Це повчальна історія, послухайте мою казку, мене ніколи не звали Ісмаелем..» Головного героя Вільяма викрадає пташина банда. Ганс хоче його врятувати. За допомогою Хельги. Біохімік варить чарівний напій у лабораторії. Так починається епос колективної творчості - з багатьма діями, однак завдовжки лише чверть години. «Найдивніша казка, яку колись набирали на twitter, найтрагічніша казка твітера Долорес»,- декламує помпезний пан у чорному костюмі й циліндрі - оповідач.

 

Лібрето складається з twitter-меседжів, створених усім загалом: деякі звисають зі стелі, занотовані на папірцях: «Есмеральдо, понюхай це, Есмеральдо». «Як ми повернемося на землю без крил?» Twitter перекладається з англійською як цвірінькати, розмова горобців, тож, пташина тематика зовсім не випадкова.

 

Змагання опери за широку аудиторію

 

«Ес твіт мір ляйд» - співають оперні голоси німецький вираз, що перефразовано від «мені шкода». Уже багато років Королівська опера бореться із закидами, що вона є елітарною організацією, намагаючись зацікавити широку публіку. Якось керівництво опери спільно з бульварною газетою The Sun запропонувало дешеві квитки на «Кармен». Джон Ллойд-Девіс, креативний директор опери, пояснює свою позицію: опера повинна бути не шедевром досконалості, а актом звільнення, музичним святом.

 

Протягом шести тижнів надіслані електронним шляхом «твіти» сортували. Це не так вже й складно, розповідає Джон Ллойд-Девіс, тому що короткі повідомлення вже містили величезну палітру класичних міфів.

 

«Звичайно, вистава є абсолютно божевільною, але це такий собі Монті Пітон: сюрреалістичний, нелогічний. У справжнього драматурга стався б серцевий напад, оскільки все це так нелогічно. Але в справжній опері, особливо ХІХ століття, не логіка є головною. Наприклад, ми минулого сезону ставили «Трубадура». Там ідеться про почуття і пристрасть».

 

Актори в захваті, публіка чекає продовження 

 

Чорне крило, пурпурова плюшева софа, позолочений стілець. Декорації мінімальні. Усі ролі уособлюють два оперних виконавці: Ендрю Слейтер та Ханна Педлі. На пробах потрібно було все швидко вчити, багато імпровізувати, ділиться враженнями Ханна Педлі:

 

«Ми мали всього лише два дні на те, щоб скомпонувати оперу і зробити на сцені більш-менш правдоподібну постановку. Але ми отримали величезне задоволення від роботи і хотіли показати, що не варто все це сприймати дуже серйозно. Це не є новою формою опери. Ця постановка нагадала мені, чому я так люблю стояти на сцені».

 

Публіка відреагувала на постановку позитивними відгуками, хоча були й такі, хто очікував, що музика в twitter-опері також буде складатися з окремих шматочків, як пазл, і звучатиме по-новому, а не як звична опера. Втім, зважаючи на неочікувану людність в залі, у лондонській опері не виключають продовження практики експериментальних «народних опер».

 

Рут Рах, Захар Бутирський, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - http://www.dw-world.de

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Рут Рах, Захар Бутирський, радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду