Чим відрізняється американська гризня від української

24 Вересня 2009
25378
24 Вересня 2009
11:39

Чим відрізняється американська гризня від української

25378
Чим відрізняється американська гризня від української

Інколи може бути дуже корисним на мить вирватися із власного середовища і озирнутися на те, які політичні баталії потрясають суспільства за кордоном.



Можна тоді порівняти своїх політиків із чужими. Невже й інші займаються подібною гризнею, що і свої? І за що гризуться інші, бо достатньо є зрозумілим, чого не можуть поділити вітчизняні.



За напруженням політичних пристрастей в Америці зараз так само гаряче, як і в Україні. Знову вкотре за останні мінімум 20 років клином зійшлися демократи і республіканці в питанні реформування системи охорони здоров'я.



Хто за



Деякі реальні цифри існуючого стану медичного обслуговування у Сполучених Штатах, очевидно, зашкалюють і викликають змішані почуття в багатьох європейських суспільствах.

 

Адже на сьогоднішній день в Америці залишаються без сталого медичного обслуговування майже 50 мільйонів громадян. За кількістю населення - це майже ціла Україна.



Демократична партія закликає зробити все можливе і силами держави профінансувати реформу повного медичного забезпечення всіх громадян без винятку.



Слушна мета, яку підтримує досить значна частина населення країни. За деякими підрахунками, на цю реформу Сполучені Штати повинні були б витрачати від 900 мільярдів до одного трильйона доларів.



Хто проти



Натомість республіканці виступають проти цієї акції, вважаючи, що запровадження такого фінансування може призвести до непоправних процесів у всій американській економіці. Також дуже слушна позиція.



Демократи пропонують різні варіанти покриття видатків на реформу, але це, поки що, не переконує їхніх опонентів.



Минулого тижня у відкритий бій включився особисто президент Барак Обама, який виступив на спільному засіданні обох палат Конгресу із категоричною підтримкою реформи.



Мас-медіа відразу ж провели паралель між цією акцією і подібною кампанією, котру проводив президент Білл Клінтон у 1993 році.



Тоді Клінтон отримав поразку. Реформа на довгий час перейшла у «форму» мрій і критики. Сьогодні Америка переживає чергову спробу здійснення такої реформи.



Хто переможе



Чи пощастить Обамі більше, ніж Клінтону - це зараз є змістом багатьох зусиль демократів, щоб переконати помірковану частину республіканців приєднатися до реформи і проголосувати за неї в Конгресі.



Якщо в американському Конгресі можна було б «розрулювати» ситуації за допомогою грошей , підкупів і хабарів, то, ймовірно, демократам вдалося б проштовхнути їхню реформу. Країна далеко не бідна. Грошей вистачає в обох таборах.



Однак конгресмени вже не раз переконувалися, що приховати майже нічого не можна, оскільки система перевірки і контролю зараз не відстає від усіх можливих спокус заробити додатково на державній службі. Можна цю службу легко втратити і назавжди.



Як діяти



Чи не із прихованою заздрістю, а відтак і зі спортивним інтересом спостерігають законодавці багатьох західних країн за грошовими процесами в стінах Верховної Ради України, про що у світі вже давно ходять легенди?



Хто тільки не критикував народних депутатів у причетності до продажу своїх голосів. Доходило навіть до того, що не лише супротивники, а й самі депутати накидалися на членів своїх фракцій зі звинуваченнями в отриманні грошей за підтримку тих чи інших проектів під час голосування.



Згідно з відомими громадськості історіями, перекуповування депутатів Верховної Ради - це зовсім не політичне, а скоріше технічне питання.



Подібна техніка у США не спрацьовує. І хоча Сполучені Штати, як і будь-яка інша держава, не застраховані від корупції, прояви цього явища в такій очевидній і грубій формі просто немислимі.



Вибору нема



Якщо в Україні можуть до якогось очевидного корупційного акту поставитись із зрозумінням, що називається - крізь пальці, то в Америці «цей номер уже не пройде».



Можливо, і хочеться, але безумовно - колеться. Якщо вже викрили - то плати. Чим завгодно - грошима, кар'єрою, перебуванням за ґратами. У «країні великих грошей», на самі гроші дивляться як на можливу провокацію.



От і доводиться американським політикам кожного разу шукати компроміс, домовлятися, узгоджувати позиції, переконувати і так далі.



І насамперед знаходити підтримку в суспільстві. Це дуже сильно впливає на рішення конгресменів. Вміння демонструвати позитив і яскраво його подавати стало ледве не найсерйознішою державною професією в Сполучених Штатах.



Цим зараз заклопотані люди президента Обами - а саме: як створити в громадськості клімат масової підтримки ідеї створення повного медичного забезпечення усіх без винятку громадян країни.



Так що, в Америці теж гризуться, але, все-таки, трохи інакше.



Олександр Народецький,  для «Радіо Свобода» (Лондон - Прага - Київ)

 

Фото - http://www.radiosvoboda.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Народецький, для «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25378
Читайте також
02.12.2009 11:51
Аркадій Сидорук
, для «Детектор медіа»
18 906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду