Де вороги?

22 Вересня 2009
18491
22 Вересня 2009
11:19

Де вороги?

18491
Де вороги?

Новий телевізійний сезон почався зі страшилок. Уже дві передачі поспіль Савік Шустер розповідає речі, від яких «холоне душа», сторчма встає останнє волосся на голові й хочеться кликати на допомогу. Власне кажучи, Савік так і зробив у формі голосування в студії.

 

У п'ятницю, 11 вересня, його «найвільніша передача» вийшла в ефір із запізненням. Через технічну затримку. Зірвалася синхронізація генератора, що задає частоту. Зусиллями технічного персоналу несправність ліквідували і ефір був відновлений. Хоча деякі співробітники відчули себе настільки погано, що й через тиждень, до чергової передачі, нездужання тривало. Звернення колективу до влади жодних результатів не дало, ніхто на нього не відповів. Лише під час другої передачі, за словами Савіка Шустера, навколо студії їздила машина Укрчастотнагляду. Далі - ще страшніше. Знову ж за словами ведучого, хтось, проробивши дірку в огорожі, проник до центру передавання, вимкнув рубильники, і низка телеканалів втратила сигнали в метровому і дециметровому діапазоні. Досить тривалий час їх не могли приймати телевізори в Києві та області.

 

Оскільки відповіді на звернення не надійшло, то знімальна група «Шустер live» провела власне розслідування. Це зрозуміло, і по-журналістському вірно. Потрібно ж розповісти телеглядачам, що робиться в ефірі й що нас може чекати в грядущій президентській кампанії. Проміжний підсумок розслідування виявив невеликого розміру, звертаємо увагу читачів на цю досить важливу деталь, пристрій у металевому корпусі з невеликою антеною на ньому. Саме цей пристрій і був винуватцем технічних проблем із виходом передач «Шустер live». Його випромінювання зривало синхронізацію частоти основного генератора, серця всієї системи. Здавалося б, усе зрозуміло, й компетентним органам залишилося лише знайти зловмисників. Причому зробити це досить просто. Показаний пристрій відсутній у вільному продажу, його використовують лише військові та спецслужби. Адреса вказана точно, інше - технічні деталі, що дозволяють провести розслідування швидко й точно.

 

Історія ця має яскраво виражений політичний підтекст. Це чинник об'єктивний. У нас усі виборчі кампанії так проходять, а чергова лише підтверджує це нехороше правило. Тільки ось виникають сумніви. І те, що нам показали в п'ятницю, 18 вересня, їх лише посилило.

 

Ми не вдаватимемося в газетному матеріалі в глибини електродинаміки, теорії полів та телевізійної техніки. Колись була популярною книжка французького автора Є. Айсберга «Телебачення? Це дуже просто». Ми скористаємося його методом.

 

Як слід розуміти зі сказаного й показаного, вороже випромінювання наклалося на частоту студійного генератора, викликало биття, і синхронна робота апаратури виявилася неможливою. Причому випромінювач знаходився, як нам дали зрозуміти, поза студією і на досить далекій відстані. Випромінювання було настільки могутнім, що не лише вивело з ладу апаратуру, але й мало шкідливий вплив на людей. Так і хочеться сказати вслід за Станіславським: «Не вірю!» Хоча б тому, що сказане й показане прямо суперечить законам фізики. А вони, на відміну від політики, об'єктивні, їх скасувати або змінити в потрібному значенні неможливо, хай там як комусь цього хочеться.

 

Припустимо, що хтось дійсно поставив випромінювач. Він своїм випромінюванням створює електричне поле, що має певну напругу. Формула її наводиться в шкільному підручнику фізики. Напруга вимірюється у вольтах ділених на метр. Іншими словами, потрібно або створити коливання досить високої напруги (вольти), або розташувати випромінювач близько від об'єкта, на який він направлений (метри). Щоб частка від ділення була великою, повинен бути або великий чисельник дробу, або малий знаменник. Ось тут показана версія й розсипається, не витримує зіткнення зі звичайною арифметикою. Потрібні, простіше кажучи, великі вольти. При цьому випромінювання повинне мати достатню потужність, а значить, випромінювач повинен живитися від відповідного джерела. Створити пристрій високої напруги в маленькому корпусі неможливо, оскільки повітря не ідеальний ізолятор і просто може статися пробій. Ми його спостерігаємо у вигляді блискавки під час грози. До того ж, чим могутніший пристрій, тим більші проблеми виникають у невеликому об'ємі, не кажучи вже про необхідність виведення тепла, згідно з іншим, не менш точним, фізичним законом. З високою частотою також не все просто, там свої проблеми. Та й де, як то кажуть, у чистому полі взяти джерело живлення необхідної потужності. Простим автомобільним акумулятором тут не обійдешся. Якщо потрібно передати в простір велику енергію, то її треба, згідно із законом її збереження, десь узяти. Принаймні скільки передаєш. Але коефіцієнт корисної дії перетворювачів і випромінювача менше одиниці, тому витрати енергії набагато більші, ніж її частка, направлена на об'єкт випромінювання. Виходить, що потрібна електростанція, нехай і пересувна. А великий автомобіль, що раптом з'явився там, де його зазвичай немає, відразу викликає підозри.

Але це чисельник. Звернімося до знаменника. Адже в нас не просто вольти, а ще ділені на метри, тобто на відстань. І навіть якщо ми зуміємо створити необхідну напругу, то з відстанню зовсім погано. Проблема в тому, що напруга електричного поля зменшується не пропорційно збільшенню відстані, а в квадраті. Причому дуже швидко. На відстані, наприклад, у п'ять метрів, напруга зменшується в 25 раз, а далі - ще швидше. У стільки ж разів падає і ефект від наведеного випромінювання. Не в дерев'яному ж будинку розташовується студія. Сучасний бетон і будівельні конструкції мають стальну арматуру, що в цьому випадку створює екрануючий ефект, та ще й викривляє направлене випромінювання. Це коли в потоці води закручуються численні вири. Вони ослаблюють силу основного потоку, на них йде частина його енергії. І, нарешті, апаратура ж знаходиться здебільшого в металевих корпусах, що, за правилами, повинні бути заземлені. А такий корпус і є найкращим захистом від зовнішнього випромінювання. Не вдаватимемося в додаткові деталі, але для нормальної роботи студії повинна бути виконана ще ціла низка заходів, що захищають від зовнішнього електромагнітного впливу, та регламентовані відповідними нормативними документами. Насамперед у технічних приміщеннях, де розташована апаратура. Свого часу автору доводилося займатися захистом людей і обчислювальної техніки на металургійних заводах від зовнішнього електромагнітного впливу. Методи ці добре розроблені й перевірені в різних умовах. Якщо ці заходи не були проведені й не зроблене все, як належить, то це питання вже іншого порядку. Щодо мобільних телефонів, то тут ще складніше. У принципі, зрив їхньої роботи можливий. У обмеженому просторі, але не скрізь і не всіх. Зробити це не легше, ніж зірвати роботу генератора синхронної частоти.

 

Тепер про другий випадок. На передавальному центрі. В електриків є своя біблія. Раніше називалася «Правила пристроїв електроустановок», є й зараз. Вона написана кров'ю й людськими життями, й ніхто при здоровому глузді та твердій пам'яті від неї не відступає. За це, як тепер кажуть, закривають. Головна щитова - найнедоступніший об'єкт. І не лише від зловмисників, а й від, пробачте, дурнів. Елементарний, як кажуть американці, fool-proof - захист від любителів сунути пальці та руки куди не варто. Випадкова людина в ній може легко потрапити під високу напругу й загинути від одного невірного руху або дотику до чогось. Перебувати в головній щитовій і тим більше робити там включення-відключення може лише підготовлений, проінструктований і допущений персонал. Будь-які операції фіксуються й оформляються відповідними документами. І це той випадок, коли бюрократія - благо. Не обговорюватимемо дірку в огорожі, це детектив для відповідного серіалу. Якщо зловмисник був підготовлений, то він чудово знав, що при відключенні основного джерела живлення автоматично й практично миттєво включається резервний із відповідною гучною сигналізацією та фіксацією. Судячи з усього, особливого гуркоту не було. І ніякої перерви в електроживленні бути не могло за визначенням. Максимум, що міг побачити телеглядач, - це короткочасні брижі на екрані. Якщо резервне джерело не було підключене за нормативний час, то це предмет вивчення для слідчого, оскільки для споживача першої категорії, яким є передавальний центр, це недопустиме і волаюче порушення, в тому числі й закону.

 

Із розглянутого випливає два варіанти подій. По-перше, якщо випромінювач у студії «Шустер live» був, то містився всередині та близько від генератора синхронізації і його підключили до загальної мережі. У цьому випадку ворожий пристрій може бути дійсно невеликим. Зробити це міг лише хтось зі своїх. І той, хто добре розбирається в технічних деталях, місці можливого розташування випромінювача і труднощах проведення такої диверсії. Адже досвідчене око завжди виявить зайвий пристрій, що щойно з'явився. Непрямо на це вказує погане самопочуття людей. Нездужання викликає тривале перебування в приміщенні з сильним електромагнітним полем або поблизу джерела випромінювання. Перше малоймовірно, оскільки збій у роботі основного генератора був відразу помічений. Значить джерело випромінювання знаходилося поруч. Tertium non datur - третього не дано. Якщо з'явилася така небезпека, то перевіряти це досить просто безперервним вимірюванням і записом напруги електричного поля в приміщенні. І ніякі машини Укрчастотнагляду навколо будівлі не потрібні. Якщо хтось задумав диверсію, то саме цей прилад він виведе з ладу першим.

 

По-друге. Виникає стійке відчуття, особливо у випадку з передавальним центром, що технічну аварію та організаційні упущення намагаються списати на дії ворожих сил. Така собі технічна конспірологія. Інакше пояснити тривалу перерву в поширенні сигналу кількох каналів неможливо. І тут ми переходимо до тоншої політичної матерії. А можливо, й грубішої. Як подивитися.

 

Щось багато почали говорити про можливий зрив виборів. Поки що здебільшого з юридичних, фінансових та організаційних причин. Просто якась стратегія напруженості. Телебачення сьогодні - це вокзали, мости й телеграф 1917 року. Всі дивляться і в новин із телеекранак в цьому значенні вплив навіть більший, ніж в інтернету. Якщо задумана така гра, то вона дуже небезпечна і може призвести до результатів, які її ініціатори не передбачали. Це як у головній щитовій - крок або рух у бік і електрична дуга з величезною пожежею. А вогонь, у тому числі й політичний - штука серйозна. Жарти з ним погано закінчуються.

 

І останнє. Немає підстав підозрювати Савіка Шустера в бажанні себе і свою передачу додатково пропіарити електромагнітними страшилками. За великим рахунком, йому це не лише не потрібне, а навіть шкідливе. Якщо таким чином він хоче привернути увагу до проблеми можливого зриву виборів, то, здається, метод не найкращий. У когось від формул і дробів починає боліти голова, і вони не дуже вдаються у фізику проблеми. Але не у всіх же. Знайдеться досить багато тих, хто розбирається в питанні. Тоді відбувається девальвація авторитету передачі та її ведучого. І сальдо виявиться негативним. Може вийти як у французькому прислів'ї - peu de poel, beaucoup de bruit, a dit le diable en tondant le chat - «Шерсті мало, а шуму багато, - сказав чорт, обстригаючи кішку».

 

Юрій Райхель, газета «День»

 

Фото - day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Райхель, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18491
Читайте також
16.09.2009 09:10
Отар Довженко
24 532
14.09.2009 19:28
Александр Пасховер, журнал «Корреспондент»
23 197
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду