У Росії за приховану зйомку на мобільний або запис на диктофон можуть притягти до кримінальної відповідальності

18 Вересня 2009
14289
18 Вересня 2009
13:00

У Росії за приховану зйомку на мобільний або запис на диктофон можуть притягти до кримінальної відповідальності

14289
У Росії за приховану зйомку на мобільний або запис на диктофон можуть притягти до кримінальної відповідальності

За відео- й аудіозапис мобільним телефоном, диктофоном або відеокамерою та встановлення відеодомофону чи охоронної сигналізації громадян Росії можуть притягти до кримінальної відповідальності, пише російська газета «Известия».

 

З точки зору російського закону, сучасні відеокамери і диктофони, що вмонтовані в мобільні телефони і портативні комп'ютери - це теж «спеціальні технічні засоби, призначені для негласного отримання інформації». А користуватися такими засобами можуть лише співробітники МВС і спецслужб, згадані в законі «Про оперативно-розшукову діяльність». Усім іншим за це погрожують дві статті Кримінального кодексу: 137 (порушення недоторканості приватного життя) і 138 (порушення таємниці переписки, телефонних переговорів та інших повідомлень).

 

Перші кримінальні справи порушені в Сибірському федеральному окрузі. Там проводиться слідство стосовно ряду компаній, що продавали громадянам охоронні системи, зокрема датчики руху, оснащені відеокамерами (за незаконне виготовлення і збут «спеціальних технічних засобів» можуть дати три роки тюрми).

 

«Навіть якщо ви не датчик руху з камерою, а просто звичайну відеокамеру заховаєте у вазон або увімкнете диктофон, то можете потрапити під суд», - пояснив газеті нюанси законодавства депутат Державної думи Геннадій Гудков.

 

На прохання ТК юрист Інститут медіаправа Ігор Розкладай прокоментував, як трактує використання диктофонів та відеокамер українське законодавство:

- В Кримінальному  кодексу України дійсно є стаття, яка передбачає відповідальність за незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (ст. 359 ККУ). Крім того є певною мірою конкуруюча стаття 163 «Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер». 

 

Так, науково-практичний коментар до ККУ тлумачить СТЗ, як технічні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, препарати та інші вироби, спеціально створені, розроблені, модернізовані, запрограмовані або пристосовані для виконання завдань з негласного отримання інформації під час здійснення оперативно-розшукової діяльності. Саме таке формулювання міститься і в спільному наказі Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва та Служби безпеки України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації, торгівлі спеціальними технічними засобами для зняття інформації з каналів зв'язку, іншими засобами негласного отримання інформації» N 92/669. 

 

Цей же наказ розшифровує, що відноситься  до СТЗ:

 

  • спеціальні технічні засоби для негласного отримання, реєстрації аудіоінформації;
  • спеціальні технічні засоби негласного візуального спостереження і фото-, теле- та відеодокументування;
  • спеціальні технічні засоби для негласного отримання, реєстрації інформації з телекомунікаційних мереж;
  • спеціальні технічні засоби негласного контролю поштових повідомлень і відправлень;
  • спеціальні технічні засоби негласного обстеження предметів і документів;
  • спеціальні технічні засоби негласного проникнення у приміщення, транспортні засоби, інші об'єкти, а також негласного обстеження приміщень, транспортних засобів та інших об'єктів;
  • спеціальні технічні засоби негласного контролю за переміщенням транспортних засобів та інших об'єктів;
  • спеціальні технічні засоби негласного отримання (зміни, знищення) інформації з технічних засобів її зберігання, обробки та передачі.

 

Таким чином, диктофон, підкладений в кабінеті з метою прослуховування розмов або довгофокусний фотоапарат, спрямований на приватну оселю з метою фіксації подробиць приватного життя, або комп'ютер, що має спеціальне ПЗ, що дозволяє «зламати» приватне листування особи стануть засобами для негласного зняття інформації, але у будь-якому разі вони не є виготовленими з такою метою. 

 

На мою  думку, російські правоохоронці  добряче перегнули палицю, адже за аналогією вбити можно і кульковою ручкою, але це не значить що її треба забороняти.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14289
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду