Стаття, яку не побачили читачі "Дня"

21 Листопада 2004
632
21 Листопада 2004
14:32

Стаття, яку не побачили читачі "Дня"

632
Від УП. Вперше за вісім років існування газети "День" не вийшов номер цього видання. Трапилося це у суботу, 20 листопада. Досить символічний фінал виборчої кампанії, п'ятирічки Кучми та чергових ілюзій.
Стаття, яку не побачили читачі "Дня"
"День" не підтримував опозицію, але і не був завзято провладною газетою. Євген Марчук, з ім'ям якого пов'язують видання, за ці роки пройшов повний цикл політичного колооберту: із опозиції у владу – і знову в опозицію. Але за цей час вплив на газету отримали й інші сили. Яких колись він вважав союзниками. Назвемо їх одним словом – медведчуркіси.

У цій ситуації прикро одне – заколот непокори цензорам трапився у газеті "День" за день до виборів. А не за рік.

За коментарем, що в суботу трапилося з виданням, "Українська правда" звернулася до Лариси Івшиної, головного редактора "Дня":

"Невихід газети у суботу стався не з технічних причин. Хоча не виключено, що саме цей мотив звучатиме. Шпальти номера "Дня" були підготовлені вчасно. Газета не вийшла через відмову редакторату в цей день друкувати матеріали, які ми не могли друкувати ні з правових, ні з етичних міркувань".

Вона сказала, що "політичний тиск" пояснюється саме тим, що цей номер газети виходить безпосередньо перед виборами.

"Це могло дискредитувати газету – оскільки від нас вимагали оприлюднити статтю в день, коли заборонена агітація проти і за".

На питання, як могло трапитися, що газета була підготовлена, але не пішла в друк, Івшина сказала:

"Цими питаннями, як і розповсюдженням газети, займається адміністрація правління АТЗТ "Українська прес-група". Голова правління призначається акціонером, який має домінуючий пакет. Після того, як газета готова, журналісти не мають вплив на процес друку і розповсюдження".

Коментуючи інформацію про спроби протягом останніх місяців обмежити вплив Івшиної на газету, вона сказала: "Було зроблено чимало кроків у цьому напрямі. Але газета – це унікальний інструмент, і не все тут регулюється циркулярами".

За інформацією "Української правди", стаття, яку попри тиск відмовилася ставити редакція "Дня" – матеріали звіту комісії Сівковича про отруєння Ющенка.

Від Лариси Івшиної "УП" отримала пропозицію опублікувати її редакторську колонку, яка готувалася для номера на цю суботу. Номера, який так і не побачили читачі...

Лариса Івшина

Перед виборами 1999-го я написала статтю, яка називалася "Тест на наявність народу". Сьогодні перечитала... Тема важлива і актуальна. Як пишуть у темниках — витворі останньої п'ятирічки.

Кілька цитат: * "Непросто робити газету, коли в країні чути хрускіт кісток тих, кого ламають об коліно, роблячи безвільними, примушуючи плазувати, залякують або обіцяють, що "війна" все спише, а в разі перемоги — країна "на три дні — ваша"... Непросто, але абсолютно необхідно. Нині заведено давати рокам визначення, на мій погляд, 1999-й — це рік громадянської позиції"...

* "Я вважаю, що головна причина в тому, що досі влада в Україні — не українська. (Йдеться, звичайно, не про етнічні ознаки). Вона за своєю суттю — не для людей України. Дехто при владі, як особливий вид номенклатури, взагалі не належить ніякому народові. Правомірною є універсальна порада (вона стосується і дуже завзятих "лівих", і фанатичних "західників"): перш ніж зайнятися політикою — знайди свою Батьківщину"...

* "У цих виборах доведеться утвердитися: ми українці чи "хохли", ми — нація, народ? Чи випадкові сусіди?" ...Кандидат, якого ми підтримували, у 1999-му програв — чесно, мужньо і гідно. Свій виступ у ніч виборів на каналі "1+1" я ще й зараз не можу дивитися. Зашкалює від напруження і від болю. Не лише тому, що було втрачено унікальний шанс (адже програмна планка, яку відстоював тоді кандидат у президенти Євген Марчук, ще й досі не досягнута — НАТО, демократичні соціальні стандарти Євросоюзу, реабілітація УПА...), а й тому, що занадто багато було тоді навколо страху, байдужості, підлабузництва, підлості, зради. Найперше, в так званій еліті... Це — а не лише адмінресурс — продовжило життя цього режиму.

Вранці, після поразки, я сказала своїм журналістам: "Вони перемогли, але ми були праві".

Ну а згодом усе, що ми разом пережили: вбивство Гонгадзе, Александрова, страшні репутаційні втрати для України — "касетний скандал", новий виток корупції, Скнилів, трагедія з Ту-154 — ще й досі не заліковані. А тепер ще й загроза розколу. Всього цього можна було уникнути. Не було єдності. Був лідер, не було народу.

Не було ТАКОГО народу, як тепер — на вулицях і на виборчих дільницях. Але нинішній — теж не сам по собі з'явився: "декабристи розбудили Герцена"...

Я люблю казати: каструля закипає з країв. У 1999-му вона почала, тепер цей процес дійшов, схоже, вже до температури 99,9 градуса. Крім роботи свідомих громадян (де б вони не працювали) і опозиції, додайте фактори, яких не було п'ять років тому: інтернет, не такі потужні, та все ж, опозиційні TV-ресурси...

Підросло в нових умовах молоде покоління: тим, хто тепер голосує, у 1999-му було 13 років! А головне — небачена активність: зрiлiсть людей... І підтримка лідера, який говорить з народом його мовою.

Я не буду говорити про Віктора Януковича. Знаю, що він не дуже хотів брати участь у всьому цьому.

Я не буду аналізувати, що мені подобається, а що не подобається у Віктора Ющенка.

Дії представникiв влади грубі й аморальні, відхід їх від дотримання національних інтересів зробили зайвою цю розмову. Звертаю увагу на вислів добре відомого Марата Гельмана: "...впервые, когда Путин был в Украине, стало понятно, что, может быть, для нас гораздо более ценным является непосредственный контакт с украинцами. Прямой эфир Путина на украинском телевидении показал — этот контакт возможен и без политиков-посредников (! —йшлося про кандидатів у президенти. — Ред.). Это положительный опыт".

Стало абсолютно очевидно, що "український вибір" у 2004-му має дуже високу ціну. Ось чому кожен повинен прийти на вибори і проголосувати по совісті.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2004/november/20/3,shtml">"УП"
Фото "УП"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду