Дебати. Справа честі

5 Листопада 2004
552
5 Листопада 2004
11:26

Дебати. Справа честі

552
Дебати уже стали інструментом виборчої війни. Україна за крок від того, щоб отримати перші у своїй історії справжні президентські дебати. Єдина причина, чому вони можуть не відбутися, - емоції – страх, роздратування, образа.
Дебати. Справа честі
Дебати уже стали інструментом виборчої війни. Ющенко наполягає на дебатах. Янукович не хоче сідати за стіл з тими, хто "обливав його брудом". Штаб Ющенка говорить, що Янукович – "боягуз". Штаб Януковича може знайде нові аргументи, щоб відмовитися від дуелі. Все це піднімає градус протистояння, але ніяк не наближає країну до свідомого вибору.

Цей текст – заклик до штабів відповідально і швидко ухвалити рішення, яке подарує країні дебати.

Як учасник робочої групи, яка вже багато місяців живе цією ідеєю, стверджую: є способи провести дебати так, щоб від них виграли усі – і кандидати, і телеканали, і громадськість – вся країна.

Нижче пояснення, як бачимо дебати, ми – телевізійники та наші партнери з третього сектору.

15 жовтня телеканали ICTV, "5 канал", "Тоніс", а також наші партнери з "Інтерньюз-Україна" та Коаліції громадських організацій "Свобода вибору" підписали меморандум про наміри спільно провести теледебати. Принципи – прості: незалежний майданчик, рівні можливості для кандидатів, прямий ефір. Цей меморандум підтриманий Центральною виборчою комісією та ОБСЄ.

4 листопада про готовність надати ефір для дебатів заявили три канали, які відносять до холдингу Віктора Пінчука, - "Новий", ICTV, СТБ.

Все це дає можливість країні побачити дебати одночасно в ефірі 5 загальнонаціональних каналів плюс авторитетних регіональних станцій – партнерів "Інтерньюз-Україна".

Яка готовність дебатів на цей момент?

Телевізійники - на низькому старті.

Визначений оптимальний час для дебатів - субота, 13 листопада, 18:00. Тривалість – 1 година. Частина каналів-учасників уже навіть передбачила вікно в сітці мовлення.

Заброньовано можливе місце для таких дебатів, яке передбачає все – від гримерок до кімнат для післядебатних прес-конференцій кандидатів. Готові ескізи оформлення. Все обіцяє бути ефектним – подіуми, сцена, світло.

Є логотип дебатів. Напоготові промо-продукція, яка має переконати всю країну – увімкни телевізор і подивись.

Прописаний робочий формат дебатів, де чітко визначені регламент виступів, роль ведучого (ведучих).

Все це зараз чекає лише одного – згоди обох кандидатів. Як резонно підкреслив Сашко Богуцький на "Телекритиці", домовлятись між собою повинні насамперед штаби. За задумом, штаби матимуть право вето у всіх питаннях підготовки.

Вони делегують своїх представників, і їм, вірогідно, буде що обговорювати – хто буде ведучим (компромісний варіант – пара ведучих), яким має бути остаточний формат, на які теми дискутуватимуть кандидати. Маса можливостей для політтехнологів та іміджмейкерів.

Всі ці речі донесені до штабів. Ми говорили про дебати з Тігіпком і з Зінченком, з Прутніком і з Порошенком, з Гавришем і з Рибачуком, з Левенцем і з Томенком. Жоден з них не був проти. Більше того - я маю чітке відчуття, що в обох штабах набралася критична маса азарту і здорового глузду для того, щоб дебати відбулися.

Чому тоді країна досі чекає на згоду принаймні одного зі штабів? Тому що ця надривна кампанія штовхає до рішень емоційних, а не раціональних.

У кампанії справді було забагато бруду. Дуель справді можуть перетворитися на бійку без правил.

Прямий ефір справді вимагає максимальної концентрації і самих кандидатів, і їхніх штабів. Щоб красиво і сильно пройти через це змагання, справді потрібні будуть не лише красномовність і швидкість реакції, а й сміливість і віра в себе, без чого, очевидно, у Президенти ходити не варто.

Все це справді великий ризик. І він вартий тих призів, які дебати дадуть і кандидатам, і країні.

Це буде азартно. Змагання двох Вікторів, один з яких надалі вестиме країну, буде справжнім делікатесом для політичних гурманів і довгожданим подарунком для всієї країни, яка під час кампанії так і не почула протистояння аргументів.

Це буде ефективно. Це реальна можливість переконувати – надихати соратників, робити опонентів прибічниками і давати свідомий вибір тим, хто досі не визначився.

Це можливість творити історію – як колись Кеннеді з Ніксоном.

Це сильний козир перед світом. Чи уявляєте ви такі дебати в Росії Путіна, у Казахстані Назарбаєва чи в лукашенківській Білорусі? Я теж. Але я дуже добре це уявляю в Україні – країні, яка гідна прозорої влади і яскравих політиків.

Саме тому день дебатів може бути народженням в Україні справжньої політики – з відкритим забралом, з яскравими ходами, з духом змагання. Це політика, яку робити азартно, а не соромно; політики, за якою стежити цікаво, а не страшно; політики, яка дає країні надію, а не ненависть.

Політика, за якою майбутнє і від якої виграють усі.

Насамкінець що таке вибори без дебатів? Це зрада.

Для телебачення і для всієї країни.

Це зрада кандидатами самих себе.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2004/november/5/1,shtml">"УП", Андрій Шевченко, шеф-редактор інформаційних програм «5 каналу» Фото "УП"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
552
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду