Герман і Томенко пропонують провести парламентські слухання про стан свободи слова в регіонах

3 Вересня 2009
12592
3 Вересня 2009
10:49

Герман і Томенко пропонують провести парламентські слухання про стан свободи слова в регіонах

12592
Герман і Томенко пропонують провести парламентські слухання про стан свободи слова в регіонах

2 вересня 2009 року зареєстровано проект постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації" 14 жовтня 2009 року», №5086, автори якого – голова комітету з питань свободи слова та інформації Ганна Герман та віце-спікер Микола Томенко.

 

Автори постанови прагнуть привернути увагу влади, громадськості, журналістської спільноти «до викликів та небезпек, якими ятрить потужний і гостропроблемний сектор так званих регіональних мас-медіа», йдеться у пояснювальній записці.

 

На думку народних депутатів, економічна криза загострила хронічні хвороби регіональних ЗМІ, навіть недержавні медіа де-факто не стали незалежними. Ще більш проблемними є комунальні та державні ЗМІ, які зачекалися роздержавлення.

 

«До Комітету з питань свободи слова та інформації впродовж останніх років масово надходять звернення журналістів і редакційних колективів з проханням зупинити сваволю місцевих князьків», - зазначають ініціатори парламентських слухань. Вони вважають, що з наближенням виборів загострюватимуться цензура, втручання в редакційну політику з боку власників та адміністративний тиск на журналістів, порушення порядку акредитації, поширюватиметься практика замовних матеріалів, упереджене і необ'єктивне висвітлення подій тощо. Тому автори проекту постанови переконані, що все це зобов'язує парламент виокремити питання про стан свободи слова у регіональних ЗМІ як невідкладне та розглянути його в режимі парламентських слухань.

 

Згідно з проектом постанови, Держтелерадіо до 1 жовтня 2009 року має підготувати та подати до Верховної Ради необхідні інформаційно-аналітичні матеріали щодо питань парламентських слухань та відповідні пропозиції до рекомендацій. До підготовки слухань також мають долучитися Комітет з питань свободи слова та інформації, НТКУ, НРКУ та ін.

 

Нагадаємо, що за роки незалежності парламентські слухання з актуальних проблем діяльності ЗМІ проводилися п'ять разів (1997, 1999, 2002, 2003, 2005), але далеко не всі рекомендації, ухвалені результатами цих слухань, вдалося реалізувати.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12592
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду