Експерти радять державі заохотити мовників до участі в «цифровому консорціумі»

16 Червня 2009
13500
16 Червня 2009
17:53

Експерти радять державі заохотити мовників до участі в «цифровому консорціумі»

13500
Експерти радять державі заохотити мовників до участі в «цифровому консорціумі»

Рекомендувати  впровадження цифрового телебачення із трансляції програм безоплатного телебачення, на противагу рішенню Нацради щодо першочергового запуску МХ-4 з нішевими телеканалами, та заохотити мовників до участі в «цифровому консорціумі» (навесні мовники проігнорували аналогічну пропозицію Мінтранса). Такою є рекомендації Міжнародного експертного семінару «Принципи державної фінансової підтримки процесу впровадження цифрового мовлення», організований Спільним проектом Ради Європи та Європейської комісії «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі», Національною комісією з утвердження свободи слова та інформації, Східноєвропейським інститутом проблем медіа (СІМП), за підтримки Незалежної Асоціації телерадіоМовників (НАМ).

 

У семінарі взяли участь міжнародні експерти Ад ван Лун (Рада Європи) , Пьотр Пахольсьский (Польща), Франц де Вільдер (Нідерланди), а також представники державних органів - Олександр Баранов (Адміністрація Держзвязку), а також представники телерадіокомпаній та громадських організацій. Семінар відбувся у Києві, 15 червня.

 

Текст рекомендацій друкуємо повністю.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Міжнародного експертного семінару

«Принципи державної фінансової підтримки впровадження цифрового мовлення» 
 

 

1. З урахуванням стану розвитку національного телерадіопростору України (відсутність рівного покриття території сигналом різних телерадіоорганізацій) визнати доцільним розпочинати впровадження цифрового телебачення із трансляції програм безоплатного телебачення; 

 

2. На початку впровадження цифрового телебачення доцільно зосередитись на заохоченні існуючих мовників взяти участь у розбудові цифрових мереж і передбачити першочергове включення їх програм до мультиплексів, які будуються до відключення аналогового сигналу, тоді як вирішення проблеми забезпечення плюралізму ЗМІ можна вирішувати після відключення аналогового мовлення; 

 

3. Для організації трансляції програм безоплатного цифрового телебачення визнати оптимальною бізнес-моделлю поєднання функцій оператора телекомунікацій та провайдера програмної послуги у юридичної особи, яка заснована телерадіоорганізаціями, працює на засадах мінімалізації витрат та фінансується за рахунок внесків телерадіоорганізацій; 

 

4. Для організації трансляції програм платного цифрового телебачення визнати оптимальною бізнес-моделлю поєднання функцій оператора телекомунікацій та провайдера програмної послуги у юридичної особи, яка фінансується за рахунок диверсифікованих джерел: оплати від телерадіоорганізацій, абонентської плати за послугу доступу до телепрограм, оплати за додаткові послуги від оператора мультиплексу, оплати за розміщення частки реклами на інших каналах в мультиплексі, доходів від реклами на власному каналі в мультиплексі.

 

Текст резолюції ще не є затвердженим: зауваження та побажання щодо внесення змін приймаються за адресою bolshakova@nam.com.ua впродовж наступного місяця. Після цього даний документ буде передано до всіх державних регуляторних та законодавчих органів, причетних до впровадження цифрового мовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13500
Читайте також
07.07.2009 08:33
Валентин Коваль
, для «Детектор медіа»
30 082
03.07.2009 10:23
Артем Вакалюк, «Экономические известия»
20 555
02.07.2009 16:13
Елена Павленко, «СейЧас»
19 176
22.06.2009 15:07
Іван Омелянюк, для «Детектор медіа»
38 340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду