Мінтранс вимагає від «Фактов» спростування інформації про «Аріану», яку сам же прокоментував газеті

21 Травня 2009
9794
21 Травня 2009
13:40

Мінтранс вимагає від «Фактов» спростування інформації про «Аріану», яку сам же прокоментував газеті

9794
Мінтранс вимагає від «Фактов» спростування інформації про «Аріану», яку сам же прокоментував газеті

Міністерство транспорту і зв'язку України на офіційному сайті опублікувало звернення до головного редактора газети «Факты и комментарии» Олександра Швеця з вимогою спростувати інформацію, опубліковану 15 травня в матеріалі Олександра Левіта «Ходят разговоры, что моряки на "Ариане" устроены неофициально, а левые деньги наниматели кладут себе в карман».

 

На думку Мінтрансу, у матеріалі висловлені звинувачення на адресу ДП «Укркрюїнг» та викривлено ситуацію щодо інформування родичів українських моряків судна «Аріана», котре знаходиться в полоні сомалійських піратів. Також чиновники обурені тим, що автор, посилаючись на слова матері другого механіка судна «Аріана», акцентує увагу читача на тому, що начебто моряки від «Укркрюїнга» влаштовані «неофіційно», а «ліві гроші роботодавці кладуть собі в кишеню».

 

Наводимо текст заяви повністю:

 

Головному редактору

газети «Факты и комментарии»

Швецю О.Ю.

Шановний Олександре Юхимовичу!

У газеті «Факты и комментарии» від 15 травня 2009 року у рубриці «Політика» була опублікована стаття «Ходят разговоры, что моряки на «Ариане» устроены неофициально, а левые деньги наниматели кладут себе в карман» Олександра Левіта. У даному матеріалі було висловлено низку звинувачень на адресу ДП «Укркрюїнг» та викривлено ситуацію щодо інформування родичів українських моряків судна «Аріана», котре знаходиться зараз у полоні сомалійських піратів.

Зокрема, у матеріалі сказано, що родичі моряків «нарікають на відсутність інформації про долю рідних». Зауважимо, що 11 травня 2009 року відбулась зустріч представників українського державного підприємства по працевлаштуванню працівників морського і річкового транспорту «Укркрюїнг» із родичами моряків судна «Аріана», що знаходиться у полоні сомалійських піратів. Родичам була надана вся наявна інформація, отримана від судновласника, а також було повідомлено, що капітан судна телефонував рідним. За словами капітана, всі члени екіпажу почувають себе нормально. На судні є достатній запас пального, продуктів харчування та питної води. Під час зустрічі рідними моряків жодного нарікання на відсутність інформації не було висловлено.

Нагадуємо, що ДП «Укркрюїнг» відкрило гарячу лінію: 8 (048) 776 22 10. За цим номером телефону можна дізнатись останню інформацію з приводу становища захоплених моряків на судні «Аріана».

Автор матеріалу, посилаючись на слова матері другого механіка судна «Аріана», акцентує увагу читача на тому, що начебто моряки від «Укркрюїнга» влаштовані «неофіційно», а «ліві гроші роботодавці кладуть собі в кишеню». Насправді, майже всі члени екіпажу працевлаштовуються за посередництвом ДП «Укркрюїнг» уже по 5-6 років. Наприклад, капітан судна - із 2002 року, а старший механік - із 1996 року. Твердження, що вони влаштовані неофіційно - є абсурдним.

Також, за контрактом, судновласник щомісячно оплачує послуги ДП «Укркрюїнг» (агентську винагороду) і переводить кошти на офіційний рахунок в українському банку. Із отриманих грошей підприємство платить податки та відрахування у всі фонди згідно із законодавством України.

Окрім того, всі члени екіпажу застраховані від нещасних випадків. Перед виходом у рейс кожен моряк підписує лист ознайомлення із страхуванням. У даному разі страховою компанією була P&I England.

Щодо зустрічі 11 травня автор пише, що «процедура проходження у приміщення державної установи нагадувала допуск на таємний об'єкт». Безумовно, будь-яке підприємство має свою процедуру пропуску на власну територію. Водночас, підкреслюємо, що зустріч влаштовувалась для родичів моряків, а не для представників ЗМІ.

Завершує автор матеріал абзацом:

«Днями пірати дозволили капітану «Аріани» Геннадію Воронову зателефонувати рідним. Він підтвердив, що судно стоїть біля узбережжя Сомалі (порт Хобйо), запевнив, що всі 24 моряки відчувають себе нормально, а пірати не поводяться агресивно. На судні є достатній запас продуктів, води і палива. Ведуться переговори щодо умов звільнення балкара і моряків».

Цими останніми словами автор заперечує весь попередній текст матеріалу, що демонструє необізнаність у ситуації та невпорядкованість міркувань.

Зважаючи на наведені вище факти, просимо Вас в найближчому номері Вашого видання спростувати зазначену статтю і опублікувати інформацію, яка відповідає дійсності.

 

Головний редактор газети «Факты и комментарии» Олександр Швець повідомив ТК, що редакція не отримувала жодних листів з Міністерства транспорту і зв'язку. Ознайомившись із заявою на сайті Мінтрансу, він прокоментував її: «Это письмо подготовили не очень умные люди. В материале речь шла о том, что родственники не могли добиться информации о попавших в беду родных. Выслушав родственников, мы обратились к компетентным людям, которые объяснили всю ситуацию, и об этом написали в материале. В открытом письме говориться, что в последнем абзаце публикации в "Фактах" все получило свое объяснение. После этого они требуют опровержения. Опровержения чего? Если люди задали вопросы, мы нашли на них ответы, Минтранс сам подчеркнул в своем дурацком письме, что ответы были опубликованы в газете». Пан Швець додав, що якби «Факты» отримали цей лист від Мінтрансу, «мы бы их профессионально высекли за глупость, которую нужно оставлять вне работы».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9794
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Моряк
5464 дн. тому
"люди задали вопросы, мы нашли на них ответы", -- ржу немагу))) Факты нашли ответы для бедных родственников и успокоили их статьей, которая сеет панику)))
kovalenko
5464 дн. тому
во дурдом:)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду