Ігор Лубченко: Ще Кучма заповідав не зв’язуватися з пресою

23 Квітня 2009
11128
23 Квітня 2009
10:35

Ігор Лубченко: Ще Кучма заповідав не зв’язуватися з пресою

11128
Голова Національної спілки журналістів у день її 50–річного ювілею розповідає про те, якими були, є і будуть вітчизняні мас–медіа.
Ігор Лубченко: Ще Кучма заповідав не зв’язуватися з пресою

Рівно півстоліття тому було створено Національну спілку журналістів України. Щиро вітаємо самих себе і голову Спілки Ігоря Лубченка.


В «УМ» було досить питань на предмет того, чи відповідає НСЖУ «віянням часу»? На момент заснування ця структура, як і кожна професійна спілка, дбала про побут та повноцінний відпочинок радянської людини. Житлова площа для творчих працівників, санаторії та путівки - це все було предметом відання спілки. Після здобуття Незалежності боротьба пішла вже не за квадратні метри. В Україні почали гинути журналісти. На пресу тиснули: фізично, морально, матеріально. До вживаного слова «цензура» пришвартувались «темники». Але історія зробила новий виток по спіралі, і яскраві виступи за свободу слова призабулися. Нині найбільше важить гаманець засновника видання. Він формує колектив, вказує напрям руху, і всі йдуть за керманичем. Якщо щось не влаштовує - можна перейти до конкурента. Плюралізму в нас рівно стільки, скільки платоспроможних партій. Україна за Кучми та й після нього стала країною розвиненого цинізму. Але на Хрещатику, 27 переконані в тому, що професія журналіста - найкраща. Про все це - у розмові з Ігорем Лубченком.

 

«Ми їх душили-душили...»

- Ігоре Федоровичу, минулого року ви готували до 3 травня - Всесвітнього дня преси - список «душителів свободи слова». Тоді душителі виглядали не надто грізно: чиновництво районного чи обласного рівня, яке переводило місцеві видання у статус комунальних. Як нині справи з «душителями»?

- «Душителів» насправді найбільше серед суддів, політиків та олігархів, які подають на газети до суду і виставляють величезні позови. Свого часу газети закривалися саме через те, що вони не могли заплатити такі гроші. Але все одно найбільша проблема - це районні ради. Коли змінювали виборче законодавство і запроваджували пропорційну систему, ми раділи, бо думали так: тепер фракцій буде багато і ніхто не буде тиснути на редакторів. Але вийшло навпаки. Посада редактора місцевої газети стала розмінною монетою, на яку претендують усі фракції.

 

- А до пропорційної системи як призначали редакторів?

- Так, як це було прописано у статуті кожного видання. Здебільшого призначав трудовий колектив. Тобто він робив подання, а райрада затверджувала. Тепер до думки колективу взагалі ніхто не дослухається.

 

- Тобто було б ідеально, якби трудовий колектив видання викупив і сам ним керував? Але це утопія, бо нема грошей!

- Звичайно. До того ж, трудовий колектив мусить у цьому випадку перебрати на себе функції засновника видання. У тому-то й полягає суть реформування. Ми з приводу цього написали вже кілька варіантів законів і сім років над ними б'ємося. У 2007-му все майже дійшло до розгляду у Верховній Раді, але тут якраз парламент розпустили. Зараз знов чекаємо на розгляд, але ж якщо будуть дострокові вибори...

 

- Яке у вас в парламенті лобі?

- Ніякого. Ми звертаємося до профільного парламентського комітету й до уряду.

Про «Інтер» без дівчинки та дівчинку без гальм

 

- За Кучми цензура була політичною. За­раз вона комерціалізувалася. Адже навіть у райрадах, які ви згадували, контролюють редактора не через велику політику. Йдеться про чийсь дрібний інтерес...

- Це й політика, й економіка разом узяті. Хоча превалює, мабуть-таки, цензура економічна. Дуже поширено, коли дрібний підприємець додушує місцеве видання. Візьмемо хоч вінницький «33-й канал». Два Калетніки, батько і син, один - депутат минулого скликання, інший - теперішнього (мова про Григорія Калетніка та його сина Ігоря, депутата фракції КПУ. - Авт.) вимагають від цієї газети величезних відшкодувань.

 

- Гаразд, візьмемо тоді ситуацію на телебаченні. От «Інтер» не любить Тимошенко...

- Ну знаєте! Можна когось любити чи не любити, але щоб керівник уряду прямо закликав глядачів перемикати канали...

 

- Так вони ж перші почали...

- Так, керівники «Інтеру», безумовно, повинні дотримуватись журналістських стандартів. Вони могли б довести позицію Тимошенко до глядача, але зауважити при цьому, що вони не погоджуються або мають, чим її спростувати. А так поводитися...

 

- «Інтер»або критикує, або просто ігнорує Тимошенко, зате її любить «Україна» і Савік Шустер. У політика її рангу є вибір - «куди піти увечері». За Кучми ж, у 2004-му, опозиційним політикам було годі й мріяти про телеефір. Вони могли хіба що прорватися на «5-й канал», та й то лише тому, що ним керував опозиціонер. Отже, нині ситуація хоч і набула деякої ідіотичності, але в цілому покращилася?

- Між іншим, Кучма колись казав: «Не треба сваритися з журналістами. Собі дорожче виходить. Я це на собі відчув...». Я ці його слова потім не раз повторював, казав: «Слухайте ж Президента!». І навіть самому йому нагадав принагідно. Але він уже цього не пам'ятав.

 

- А так і не скажеш, що в нього пам'ять кепська. Досі повторює, що тепер ми побачили Україну без Кучми. Але повертаючись до «Інтера»...

- У принципі, це правильно, коли політик обирає канал, з якого йому звернутися до народу. Але не треба робити драму і різкі заяви. Тимошенко могла б констатувати, що її не запрошують на «Інтер», і все. Але не закликати, щоб глядач ігнорував цей канал, бо її там нема.

 

Як Черновецький на Омельченка плюнув

- Ми почали з розмови про місцеві комунальні ЗМІ. Як вам подобаються київські?

- А вони є? Я знаю бойові листки Черновецького. Це ганьба для всієї України. А найбільше мене обурює, що сесія Київради не може навести порядок. Адже, за статутом, саме Київрада мусить затверджувати редакторів. А не адміністрація.

 

- Ви спілкувались з кимось на цю тему?

- Ні. А сенс який? Нас же слухати ніхто не хоче. Ми, наприклад, були проти відкриття Черновецьким пам'ятника Гонгадзе у Києві. Пам'ятаєте, Спілка ще разом з Омельченком (колишнім мером Києва. - Авт.) оголошувала конкурс на найкращий пам'ятник загиблим журналістам. Усім журналістам, а не тільки Гонгадзе. Бо решта тих, хто на нашій пам'ятній дошці, заслуговують на не меншу пошану. А щодо місця, то в нас була домовленість із ректоратом Інституту журналістики. Пам'ятник мав би стояти там. Це було б логічно.

 

- Спілка допомогла звільненим редакторам київських комунальних ЗМІ?

- Ми зверталися до Київради, до Черновецького - запитували, чому його люди з держадміністрації, втручаються не у свою справу. Але... Ви ж самі знаєте, що таке Черновецький...

 

Тут багато що залежить від колективу. Голова однієї з райрад на Дніпропетровщині вимагала, щоб їй приносили шпальти перед тим, як їх здавати у друк. Вона їх читала і правила. Колектив обурився і написав листа до прокуратури. Їм погрожували: обіцяли, що позбавлять фінансування. Але журналісти свою заяву не відкликали. Спілка підключилася, ми звертались до обласної ради тощо.

 

- А уявімо, що свого працівника звільняє редактор приватного видання. І не обов'язково через невичитані шпальти. З будь-якої причини, але, на думку жертви, причини незаконної. Що робити людині? Чим їй реально допоможе Спілка?

- Надасть юридичну допомогу. Але я недарма кажу, що все залежить від колективу та людини. Правила теж потрібно поважати.

 

- Тобто алгоритм дій звільненого журналіста такий: звернутись до вас, отримати юридичну консультацію, підготувати позов до суду і сподіватись, що справу буде виграно?

- Так. Це процес довгий і непростий. Я сам судився чотири роки, коли мене зняли з посади редактора «Освіти».

 

- Ви володієте статистикою відносно того, скільки втрачено у нас ЗМІ за останній рік?

- По всій Україні закрито 52 газети. Точніше так: саме по стількох газетах пошта повернула передплату в зв'язку із закриттям видання.

 

- Випадків фізичної розправи над журналістами більше не зафіксовано?

- Ні. Бувають конфлікти, коли журналістові псують апаратуру абощо. Переслідувань, як раніше, немає.

 

- Принаймні кандидатів на наступний рядок на пам'ятній дошці загиблих на сьогодні не спостерігається?

- Ні. І слава Богу.

 

Вічність довша за найдовший карбованець

- Я намагаюся уявити, чим займалась Спілка у перші десятиліття її заснування. Мабуть, питання були суто побутові: квартиру комусь вибити, путівку на курорт тощо...

- А що ви думаєте? Дехто й досі посилається на радянський закон про творчі спілки. Тобто на те, що член такої спілки має право на додаткові двадцять метрів житлової площі. Досі в нас беруть такі довідки. А щодо решти... Спілка журналістів СРСР мала колись великі гроші. Путівка на курорт для подружжя (навіть якщо хтось із них і не був журналістом) коштувала 180 карбованців, а 150 із них покривала спілка.

 

- Про гроші ми говоримо в минулому часі. Вони канули в Лету разом з СРСР. Звідки ви зараз берете кошти на надання правової підтримки журналістам?

- Якщо йдеться про порушення права на свободу слова, то асоціація медіа-юристів бере це на себе. Якщо мова про господарчі суперечки, в цьому випадку за участь наших юристів у судовому процесі платить редакція.

 

- Картина сумна. Скільки, на вашу думку, ще проіснує Спілка?

- Вічність (сміється).

 

- А вона потрібна, ця вічність?

- Звичайно. Ми проводитимемо конференцію на тему розвитку української журналістики (конференція триватиме сьогодні і завтра. - Авт.). Хотілося б, аби на ній була змальована перспективи на найближчий, скажімо, десяток років...

 

- Можна я? Наступатимуть інтернет-видання та телеканали. 90 відсотків продукції віддаватиме «жовтизною»...

- Так, політика втомлює, це правда. Але я завжди кажу: пишіть про те, що людей по-справжньому хвилює і цікавить. А не про те, хто кого у Верховній Раді за барки тягав. А щодо інтернету... Коли винайшли радіо, «поховали» газети, і передчасно. Коли з'явилось телебачення, то казали, що й радіо не буде...

 

Трохи ностальгії у світлі рішень Політбюро

- Ви кажете, писати про те, що людей хвилює. А людей хвилює те, що їх безпосередньо торкається. Про що вони розповідають, розраховуючи на допомогу. А допомоги нема і не буде. Наша функція інформування не передбачає віддачі зі сторони влади. Тому особисто я відразу попереджаю, коли мене просять написати про чергову незаконну забудову Києва, що зробити матеріал можна, але результату це не дасть. Тому ті, хто до мене час від часу дзвонить...

- ... питають: «Ну й чого ви добилися?»...

 

- Ні. Кажуть: «Ви мене вислухали, то мені вже й легше»...

- Мені теж таке говорять.

 

- Це неправильно.

- Чому? Це ще радян­ською школою журналістики закладалося: якщо до тебе людина прийшла, будь ласкавий її хоча б вислухати. Мене шокувало свого часу, коли газети почали друкувати на останній сторінці, що «листування з читачами вони не ведуть».

За радянських часів було прийнято не тільки друкувати листи у газеті, а й відповідати на них. І згори перевіряли, чи відповідає редакція читачам.

 

Я працював у «Комсомольському знамені», і мені телефонував завідувач ідеологічного відділу ЦК Компартії та казав: «На тебе скарга. Ти мало того, що не надрукував листа ветерана, а навіть на нього не відповів». Я говорю: «Куди ж я його поставлю? Там цілий зошит надіслано, а не лист». А він: «Все одно. Хоч один абзац знайди можливість надрукувати». З цим дуже жорстко було.

 

- Мої старші колеги з ностальгією згадують, як багато важило колись журналістське посвідчення...

- Знаєте, зараз на екзаменах на факультеті журналістики є запитання про різницю між радянською та сучасною журналістикою. То зазвичай відповідають так: в радянській журналістиці геть нічого хорошого не було, одна цензура, зате зараз є все. А я завжди: «Стоп-стоп, давай поговоримо. Ти які радянські газети читав?». «Я, - каже, - нічого не читав. Мені так на лекціях розповідали».

 

А насправді чиновників саджали в тюрми, якщо газети про них писали критично і за цими виступами кримінальні справи порушували. Шелесту (Петро Шелест - перший секретар ЦК КПУ у 1960-х роках - Авт.) не дали якоїсь там чергової зірки, бо журналіст написав, що не ходять у такому-то колгоспі стокілограмові свині, як про це розповідають. І не журналіст мусив доводити те, про що він пише, а чиновник - відповідати.

Щоправда, й журналіст не мав права повернутися з відрядження, поки він не розбереться досконало в ситуації, про яку йому просигналізували.

 

- Так, але це в тому випадку, якщо розслідування не торкалось самого Шелеста. Чи, боронь Боже, Брежнєва.

Хоча в радянській журналістиці був один великий плюс порівняно з днем сьогоднішнім. Тоді було значно більше ексклюзивних матеріалів. Адже інтернету ще не існувало...

- Так, після того, як з'явився інтернет, журналісти наче розучилися ходити по вулицях. Я вже не кажу про те, щоб просто поспілкуватись із людиною.

 

- Вимираємо як клас чи як вид?

- Та ні, ну що ви... Професія журналіста - найкраща професія. Вона дає можливість спілкуватися з цікавими людьми, дає можливість висловити свою позицію, дає можливість - попри все - захистити людину. Чого ж іще?..

 

ДОСЬЄ «УМ»

Лубченко Ігор Федорович

Народився 3 листопада 1937 року в м. Псков (Росія).

 

У 1960 р. закінчив факультет журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Працював у редакціях кількох газет. У 1969-1975 рр. був заступником редактора газети «Комсомольскоє знамя». У 1975-1982 - редактор газети «Молодь України», потім очолював газету «Освіта».

 

Член Спілки журналістів із моменту її заснування. Відзначений орденом «Знак пошани» та медалями, званням «заслужений журналіст України» (1987 р.).

З 1997 р. - голова НСЖУ.

 

«Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Лебідь, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11128
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду