Проти «Детектор медіа» подали позов до Бабушкінського районного суду

23 Березня 2009
17197
23 Березня 2009
12:46

Проти «Детектор медіа» подали позов до Бабушкінського районного суду

17197
Проти «Детектор медіа» подали позов до Бабушкінського районного суду

Дніпропетровська рекламна група «О.С.» подала позов до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська проти журналіста Олексія Мазура та інтернет-видання «Детектор медіа» про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію шкоди. Про це ТК повідомив сам Олексій Мазур, надавши копії документів.

 

Предметом позову стала стаття Олексія Мазура «Дніпропетровські "телевипердОСи" на 5-му», опублікована 6 жовтня 2008 року в інтернет-виданні «Детектор медіа». У ній автор обурюється, що регіональна реклама в ефірі 5-го каналу, яку розміщує рекламна група «О.С.», перекриває програми загальнонаціонального мовника. На думку ТОВ «О.С.», стаття містить інформацію, яка завдає шкоди його гідності, честі та ділової репутації. Зокрема обурення рекламної групи викликала назва матеріалу, а також наступний абзац: «Що ж це за вакханалія відбувається на 5-му? Коли врешті-решт припиняться ці безкінечні "телевипердОСи"? Хіба це не є кричущим проявом, щонайменше, елементарної халатності й неохайності в роботі, якщо не прямим порушенням закону, а надто - неповагою до глядача». Позовна заява датована ще 9 січня 2009 року.

 

Перед тим, як подати до суду, товариство «О.С.» замовило філологічну експертизу слова «телевипердОСи», яку провели кандидати філологічних наук В. Міхєєв і М. Ковальчук (завідувач кафедри української мови Дніпропетровського національного університету). У їхньому висновку зазначено: «Слово "телевипердОСи" можна характеризувати як таке що принижує рекламну групу ОС, так як за рахунок визначеного вище прийому груба і принижуюча експресивність і негативна оцінка, які є властивостями утвореного автором слова, набули очевидного зв'язку із назвою групи "ОС"... Негативна оцінка, що несе в собі слово "телевипердОСи", підкреслюється і посилюється у контексті статті за рахунок використаних стилістичних прийомів та інших слів, що мають чітку експресивну забарвленість та негативну оціночність».

 

У позовній заяві рекламна група «О.С.» просить суд зобов'язати відповідачів протягом місяця вибачитися і спростувати інформацію, а також зобов'язати ТК вилучити спірний матеріал із сайту. Завдану моральну шкоду позивач оцінив в 1 гривню. Розгляд цивільної справи призначено на 8 квітня.

 

Станом на 23 березня редакція «Детектор медіа» не отримувала жодних повідомлень від  Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська. За словами керівника компанії-позивача Сергія Дробишева, судові повідомлення мають надійти на адреси ТОВ «О.С.» і ТОВ «Детектор медіа» найближчим часом. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17197
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Хоботов
5521 дн. тому
"Телекритике" звоночек. Нужно быть аккуратнее в подборе материалов и авторов.
Хоботов
5521 дн. тому
Сусликов, на ваше "творчество" откровенно плюют и исков никто не подает. С "гигантами креатива" ведь можно потрындеть в форуме абсолютно безвозмездно.
$
5522 дн. тому
А що спроствувати ТК повинна, що телевипердОСи?
сусликову
5522 дн. тому
сусликов, родной, а это не на тебя ли в генпрокуратуру дело передали? я тебя из тысячи узнаю...
Алегарф
5522 дн. тому
Простите, ЛигачЕвой. Через "ё".
Алегарф
5522 дн. тому
Друзья, в сложившейся ситуации можете пойти путём Димы Гордона - элементарно поменять название своего издания. Ну, например, "Телекритика НАЛигачовой" - и тогда ни у кого не будет к вам никаких претензий ; )
Сусликов
5522 дн. тому
Поздравляю "Телекритику"! Судебный иск от рекламных пигмейчиков, креативность которых сконцентрирована на "{CENSORED} телезрителях 5-го", лучшим образом характеризует сайт. СКАЖИ МНЕ, КТО ТВОЙ ИСТЕЦ, И Я СКАЖУ КТО ТЫ! Виват!!!
thez
5523 дн. тому
Удачі! Особливо тішить захист честі та гідності юридичної особи:) А в цілому справа програшна для ОС-ників. Це є оціночні судження, що базуютьс яна фактах.
Макабіст
5523 дн. тому
Кандидати філологічних наук В. Міхєєв і М. Ковальчук є поганими кандитатами у філологи, "так як за рахунок визначеного вище прийому груба і принижуюча" їхня мова містить забагато чужомовних слів як на одне речення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду