Експерти: Базова журналістська освіта – це не те, на що в реальному житті можна повністю покластися

6 Березня 2009
9901
6 Березня 2009
17:11

Експерти: Базова журналістська освіта – це не те, на що в реальному житті можна повністю покластися

9901
Експерти: Базова журналістська освіта – це не те, на що в реальному житті можна повністю покластися
4 березня в ресторані «Тургенєф» ТК провела круглий стіл на тему «Журналістська освіта: формальні інститути й практичний досвід».
 
Під час жвавої дискусії обговорювалися питання доречності й достатності сучасної української журналістської освіти для роботи журналістом; зауваження до освітніх програм, за якими вчать журналістів; питання підбору викладацького складу, зокрема кількості викладачів-практиків; проблем стажування журналістів; перспектив розвитку журналістської освіти.
 
Пан Володимир Різун, директор Інституту журналістики КНУ ім. Шевченка, зокрема зазначив: «Готувати фахівців для галузі, в якій море проблем і немає нормальної моделі фахівця, страшенно важко».
 
Володимир Різун
 
«Базових стандартів журналістської професії випускники журналістських факультетів не знають… Не може ж вищий навчальний заклад, який 4,5 років готує фахівця, перекладати навчання базовим речам на роботодавця» – зауважив Ігор Куляс, тренер організації «Інтерньюз-Україна».
 
В круглому столі також взяли участь Євген Федченко, директор Могилянської школи журналістики і керівник Докторської програми (PhD) з масових комунікацій Валерій Іванов, професор Інституту журналістики КНУ ім. Шевченка, Тетяна Ковтун, завідувачка кафедри масової комунікації Інституту журналістики і телемистецтва Київського міжнародного університету, Андрій Ротовський, президент Української ліги зі зв’язків із громадськістю і викладач Інституту журналістики, Сергій Мамаєв – заступник головного редактора ТОВ «НІС» з інформаційної політики і викладач дисципліни «Журналістська майстерність» в «Інтершколі».
 
«Базова журналістська освіта – це, зазвичай, не те, на що в реальному житті можна повністю покластися. Є потреба подальшого й регулярного підвищення кваліфікації, можливо, освоєння інших сфер на академічному рівні», – резюмував обговорення його модератор, головний редактор журналу «Детектор медіа» Євген Мінко.
 
Матеріали круглого столу будуть опубліковані у березневому номері журналу «Детектор медіа».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9901
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ніна
5529 дн. тому
Пан Володимир Різун, директор Інституту журналістики КНУ ім. Шевченка, зокрема зазначив: «Готувати фахівців для галузі, в якій море проблем і немає нормальної моделі фахівця, страшенно важко». Різун розписався у власній імпотенції як викладач і ректор вишу. Якщош йому важко - хай іде на пенсію. Будь-який студент Інституту журналістики скаже вам, що там його нічому не навчили, а Різун - просто хабарник. І Мінко, і Куляс дали Різуну зрозуміти, що він "гонить порожняк". Тільки от незрозуміло, чому ТК дає вже другу новину з цього круглого солу і не зацитувала директора Могилянської школи журналістики - найсильнішого опонента "дєтіща" Різуна?
Ольга
5532 дн. тому
Аліні // я б не стверджувала так про філологів та істориків. Власне вони масово прийшли на регіональні ТБ в 93-97 рр, та й в інші ЗМІ, що тоді просто, як гриби росли... Про якість таких ЗМІ говорити сумно. А журфаків в Україні було до 93 р лише 2 здається, та й готували там для роботи в газеті, до того ж з ідеологічним нальотом. А сьогодні журфак є в кожному ПТУ. У нашому невеликому місті три вузи готують горе-спеціалістів, і готують їх ті ж філологи та історики...
Аліна
5534 дн. тому
Найкращий приклад - кількість у журналістиці спеціалістів з відповідною освітою. Особливо на регіональному рівні. В областях найкращими стають філологи, історики - взагалі, будь-хто, окрім випускників журфаків.
Голованова
5534 дн. тому
Заголовок — те, що треба, навіть дуже "толерантно". Зараз усі суспільні інститути, не тільки журфаки університетів, готують молоду людину не до якихось там практик, а до "висиджування" власної карєри. Про що мріє нинішній викладач того ж універу? Доцент мріє стати доктором, доктор академіком, а світ хай працює на них. І якщо щось писати, то неодмінно книжки, навіть якщо і хисту немає їх писати власноруч. А практична робота — це шукайте дурнів, бо нерви, втомлені ноги і забруднені білі рукавички. І нікому не потрібна ця журналістика, тим паче справжня, а не самопіарна... То ж студенти і аспіранти мотають на в уса й — наввипередки з викладачами! Одні виходять дурнями і ледацюгами, якими й пришли, а наймозковитіші, обминувши будь-яке життя і журналістський досвід, відразу пнуться до дисерів і викладання на КАТЕДРІ. Он, кожна сьома жінка в центрі та на сході України — кандидат наук! 10-11 тисяч таких на область! А класних журналістів пять-шість на всю країну...
Anti-Aspirant
5535 дн. тому
Шановний Аспыранте!) а що не так із заголовком? Ви певно викладаєте на кафедрі нью-медіа чи конвергентних ЗМІ якоцось з 43 факультетів/інститутів журналітстики? а то я шось не втямлю... може так буде краще - "слітно" - нєвтямлюю... Вчіть студентів чергування приголосних 5 років у закритих слогах - і все тоді буде супер!
журналіст
5535 дн. тому
Нажаль, у наших ВУЗах, теорія взагалі відірвана від практики...Бідолашних випускників просто викидають в медіа-світ, а там вже своїми силами, як хочете так і реалізуйте свої можливості....
Аспірант
5535 дн. тому
Цікаво, хто за освітою цей головний редактор журналу "Телекритика", що він береться до таких узагальнень та ще й виносить їх у назву новини, як головну думку?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду