Білоруська влада не реєструватиме інтернет-ЗМІ

6 Лютого 2009
15852
6 Лютого 2009
19:18

Білоруська влада не реєструватиме інтернет-ЗМІ

15852
Білоруська влада не реєструватиме інтернет-ЗМІ
Білоруська влада поки що не стала запроваджувати  реєстрацію для інтернет-ЗМІ, повідомляє БАЖ.
 
Про це заявила перший заступник міністра інформації Лілія Ананич, коментуючи новий закон «Про засоби масової інформації», що набуває чинності 8 лютого. «Такої необхідності держава сьогодні не має», - прокоментувала вона. На думку пані Ананич, відсутність реєстрації обмежує журналістів інтернет-ЗМІ у правах і можливостях,  проте за сучасних умов інтернет-видання не можуть бути прирівняні до друкованих і електронних ЗМІ.
 
За її словами, позитивними моментами у новому законі є заявковий принцип перереєстрації ЗМІ, які існували до набуття чинності нової редакції закону, скасування збору держмита за перереєстрацію, скасування обов’язку звертатись до місцевих органів влади для узгодження розміщення юридичної адреси редакції під час реєстрації ЗМІ тощо.
 
Разом із тим ЗМІ за новим законом зобов’язані перевіряти достовірність інформації, отриманої від прес-служб різних установ, якщо ця інформація може становити шкоду для честі, гідності та ділової репутації або дискредитувати Республіку Білорусь. У разі виявлення такої загрози ЗМІ зобов’язані поширити коментар тих, кого стосується така інформація.
 
Тим часом медіаексперти вказують на деякі положення, які з 8 лютого можуть істотно ускладнити роботу журналістів. Зокрема, журналісти повинні користуватись службовими посвідченнями, оформленими за єдиним затвердженим урядом зразком. Буде змінено формат вихідних даних ЗМІ; ці дані повинні зазначатися також у виданнях, що не підлягають обов’язковій державній реєстрації. Кожне видання зобов’язане висилати безкоштовні примірники засновнику, в Міністерство інформації, Національну книжкову палату, Національну бібліотеку Республіки Білорусь, Президентську бібліотеку, Центральну наукову бібліотеку та інші організації згідно з переліком, затвердженим Радою міністрів.
 
Також суворішими стали умови відповідальності журналістів, редакції, головного редактора і засновника ЗМІ за опубліковані матеріали: зокрема, від відповідальності не звільняє передрук матеріалів та фрагментів публікацій інших ЗМІ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду