Верховна Рада дозволила вітчизняним видавцям орендувати приміщення поза конкурсом

4 Лютого 2009
17673
4 Лютого 2009
16:21

Верховна Рада дозволила вітчизняним видавцям орендувати приміщення поза конкурсом

17673
Якщо половина їх асортименту – українською мовою.
Верховна Рада дозволила вітчизняним видавцям орендувати приміщення поза конкурсом
Сьогодні Верховна Рада України прийняла Закон України «Про доповнення статті 9 Закону України "Про оренду держаного і комунального майна" (щодо книговидавничої справи)». Відповідне повідомлення міститься на офіційному сайті парламенту.
 
Згідно доповнення, вітчизняні видавництва та підприємства з розповсюдження книжкової продукції, що «забезпечують підготовку, випуск та (чи) розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою», мають переважне право на укладання договорів оренди приміщень державної та комунальної власності (окрім випадків, передбачених ст..8 Закону «Про оренду держаного і комунального майна», котра описує випадки оренди цілісного майнового комплексу підприємства трудовим колективом).
 
При цьому новоприйнятий закон не містить конкретного формулювання, за яким саме показником (накладом, кількістю найменувань чи аркушами) визначатимуться наведені 50 відсотків від книжкової продукції. За роз’ясненням цього моменту та загальним коментарем «ТК» звернулася до президента Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (УАВКР) Олександра Афоніна.
 
За словами пана Афоніна, під час засідань робочої групи з підготовки законопроекту (до якої входили, зокрема, представники Мінфіну, Мінекономіки, Держкомтелерадіо та УАВКР) мова йшла про обчислення 50 відсотків книжкової продукції за найменуваннями видань. При цьому він охарактеризував законопроект як «ура-патріотичний» та направлений проти української книги.
 
На підтвердження своєї думки пан Афонін навів статистичні дані, за якими сучасна книгарня реально може мати в асортименті від 3,5 до 4 тисяч назв україномовних книг. Це створює серйозні проблеми для книгорозповсюджувачів. «Сьогодні ми вважаємо книгарнями близько 600 – 650 магазинів, які мають площу понад сто метрів. Все інше, що менше ста метрів до них не відноситься. Так от, навіть якщо поділити книги лише на ці 650 книгарень, то виявиться, що вони неспроможні будуть вижити. Що таке книгарня понад сто метрів з асортиментною базою – включно з імпортованими і російськомовними вітчизняними виданнями – сім тисяч найменувань?» - зазначив пан Афонін.
 
З цих же причин, зазначив він, УАВКР виступала проти введення квоти у 50 відсотків україномовної літератури. Компромісним варіантом, за словами пана Афоніна, було б заміна мовної квоти квотою книг вітчизняних видавців, але цього варіанту прийнято не було.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду