Перша реакція на заяву колективу УНІАН

2 Жовтня 2002
647
2 Жовтня 2002
11:45

Перша реакція на заяву колективу УНІАН

647
Своє слово сказав один із співзасновників інформаційного агентства УНІАН Національна спілка журналістів України, партія "Батьківщина" та голова комітету ВР України з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО. Вчора було оприлюднено заяву журналістського колективу УНІАН стосовно внутрішньої ситуації в агентстві. Вже з'явилася перша реакція на цю заяву.
Перша реакція на заяву колективу УНІАН
Зокрема своє слово сказав один із співзасновників інформаційного агентства УНІАН Національна спілка журналістів України, яка повністю і беззастережно підтримуватиме статус агентства як незалежного від впливу будь-яких політичних чи адміністративних сил. Крім того свою позицію з цього приводу висловила партія "Батьківщина" та голова комітету ВР України з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО...

Як ідеться у заяві голови Національної спілки журналістів України Ігоря ЛУБЧЕНКА, "ніхто не має морального права спаплюжити авторитет агентства, набутий майже за десятиліття служіння об'єктивній, неупередженій інформації".

Українське представництво "Репортерів без кордонів" заявляє про солідарність з журналістами УНІАН

Представництво міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" в Україні - Інститут масової інформації - заявляє про свою солідарність з творчим колективом інформаційного агентства УНІАН.

Як зазначено у повідомленні Інституту масової інформації, переданому УНІАН, 1 жовтня колеги з інформаційного агентства УНІАН заявили протест проти брутального втручання нового керівництва агентства в їхню щоденну роботу. Інститут Масової інформації солідаризується зі своїми колегами і триматиме на контролі подальший перебіг подій в агентстві, йдеться у повідомленні.

Партія "Батьківщина" висловлює стурбованість "печерними методами тиску влади на незалежні засоби масової інформації та тотальним і остаточним знищенням останніх острівців вільного слова та незалежної думки". Черговий виток так званої "інформаційної політики", яку "цинічно насаджує адміністрація Президента, ознаменувався безглуздою атакою цензури на незалежне агентство УНІАН", ідеться у заяві партії "Батьківщина", переданій агентством УНІАН.

Для авторів заяви "абсолютно незрозуміло, як можуть дрібні коридорні лакеї влади грубо втручатися в роботу одного з найавторитетніших творчих колективів в Україні".

Партія "Батьківщина" закликає світову громадськість, керівництво міжнародної організації "Репортери без кордонів", уряди інших країн дати належну оцінку діям влади зі знищення свободи слова в Україні. "Батьківщина" цілком і повністю підтримує колектив агентства УНІАН, який знайшов у собі мужність і силу "всупереч погрозам та шантажу стати на захист своєї професійної гідності та у своїй заяві висловити протест проти свавілля та деспотії невігласів, що прагнуть керувати інформацією".

"Ми віримо, що колектив до сьогоднішнього дня шанованого не тільки в Україні, але й за кордоном агентства УНІАН за підтримки демократичних сил та всіх порядних людей зможе зберегти вистояти в боротьбі проти печерного деспотизму", заявляє партія "Батьківщина".

Журналісти інформаційного агентства УНІАН показали приклад того, як треба відстоювати своє право на професію, заявив голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО.

Як наголосив він в інтерв'ю кореспонденту УНІАН, усі чудово розуміють, що ситуація з утисками характерна не лише для цього інформагенства, а прогресує і на інших телерадіоканалах, однак його дивує, що дехто з журналістів, особливо "модних" телеканалів, вважає, що така "нова" форма політичної цензури їх не торкається і не торкнеться у подальшому.

М.ТОМЕНКО заявив, що вітає і підтримує кожну спробу журналістів захистити свої права й обрану професію, та сподівається, що цей "прецедент" знайде відгук і підтримку у колег-журналістів і вони візьмуть приклад з УНІАНу в захисті своїх інтересів.

Він висловив думку, що в сьогоднішніх умовах політичної цензури журналісти самі повинні визначати форми співпраці із засновниками телерадіоканалів та новими керівниками, які керуються вказівками з адміністрації Президента. Він підкреслив, що ніколи Верховна Рада чи профільний комітет не зробить більше, ніж самі журналісти у захисті своїх професійних прав на надання громадянам чесної, правдивої і достовірної інформації. "Яблуко" заявляє про підтримку колективу УНІАН, який першим відважився на рішучий протест проти знищення проявів свободи слова. Партія "Яблуко" підтримує колектив агентства УНІАН, який першим відважився на рішучий і колективний протест проти методичного знищення усіх проявів свободи слова, яким зараз займається влада.

Як повідомили УНІАН у прес-службі "Яблука", про це сьогодні заявив лідер партії Михайло БРОДСЬКИЙ, коментуючи виступ журналістів УНІАН.

"Цей акт громадянської мужності є гідним принципом для наслідування іншими журналістськими колективами, насамперед, телевізійними", - зазначив М.БРОДСЬКИЙ. УНІАН завжди була об'єктивною агенцією, що висвітлювала діяльність як влади, так і опозиції, заявив М.БРОДСЬКИЙ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
unian,net/ukr/news/news-25062,html">UNIAN
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
647
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду