Екс-агент КДБ купує лондонську газету

26 Січня 2009
31232
26 Січня 2009
11:00

Екс-агент КДБ купує лондонську газету

31232
Видавець щоденника Evening Standard компанія DMGT заявила, що погодилася продати приблизно 75 відсотків акцій Олександру Лебедєву.
Екс-агент КДБ купує лондонську газету

Олександр Лебедєв, що у молоді роки був радянським шпигуном у Лондоні, нині купує провідну лондонську щоденну газету Evening Standard за символічну суму в один фунт стерлінгів. Видавець газети підтвердив, що більшу частку акцій дійсно продає росіянину.

Видавець щоденника Evening Standard компанія DMGT заявила, що погодилася продати приблизно 75 відсотків акцій Олександру Лебедєву.

Раніше росіянин розповів, як використовував цю газету для збирання інформації, коли був радянським шпигуном у Лондоні.

Компанія DMGT повідомила, що Evening Standard перейде до фірми Evening Press, котру створив пан Лебедєв разом із сином Євгеном. DMGT збереже за собою міноритарний пакет акцій – приблизно 25 відсотків.

Хоча Лебедєв купує газету за символічну суму в один фунт стерлінгів, сенс угоди полягає в його інвестиціях у це видання. На прес- конференції журналісти запитали, що саме він збирається запропонувати газеті. Лебедєв відповів: «Скільки грошей? Краще б ви запитали щось інше… Ми говоримо про десятки мільйонів фунтів протягом щонайменше двох років».

Вперше в історії російський олігарх заволодів провідною британською англомовною газетою, але пан Лебедєв запевняє, що він є прихильником свободи слова і не втручатиметься у редакційну політику. У намаганні розвіяти побоювання, компанія DMGT заявила, що Evening Standard заснує новий редакційний комітет, який гарантуватиме принцип редакційної незалежності.

 
«Британія більше не є поважною нацією»

Колишній редактор газети Sunday Telegraph сер Переґрін Ворсторн сказав, що перехід власності Evening Standard являє собою ознаку британського національного занепаду. Він зазначив, що Британія більше не є поважною нацією, якщо дозволяє, щоб у її столиці серйозну газету перебирав до рук російський олігарх. Він запропонував уявити, що російський мультимільйонер перебирає контроль, наприклад, над французькими щоденниками Le Monde або Le Figaro, і вважає, що це зробити було б неможливо. Тож висновок сера Ворсторна невтішний – британці втрачають свою національну гідність.

Багатство пана Лебедєва походить із банківського сектора й галузі страхування. Також він має акції в «Аерофлоті». Його статки становлять понад 3 мільярди доларів. 2006 року він разом із Михайлом Горбачовим купив акції у російському ліберальному виданні «Новая газета».

Останнім часом Evening Standard постраждала від зменшення обсягів реклами, а також від запеклої конкуренції з кількома безкоштовними лондонськими виданнями. Лебедєв заявив про своє зацікавлення в купівлі також інших британських і американських газет, котрі нині переживають фінансові труднощі. Очікується, що зміна власника Evening Standard відбудеться в лютому після консультацій із працівниками видання.

Загалом, купівля провідного британського щоденника російським олігархом виглядає тривожним сигналом, беручи до уваги той вплив, що його мають на супер-багатіїв кремлівські керівники. А якщо взяти до уваги кадебістське минуле Лебедєва, британська влада мали б серйозно непокоїтися. Російський олігархічний наступ триває. Почавши з футбольних клубів, росіяни відтак переключилися на деяких європейських політиків, а тепер, очевидно, промацують ґрунт і на пропагандистському полі. Чи мають підстави такі побоювання, покаже час.

 
Олекса Семченко, «Радіо Свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олекса Семченко, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31232
Читайте також
24.03.2009 12:18
Александр Малахов, Ольга Гончарова, Рената Ямбаева, «Коммерсантъ»
42 329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду