Закон «Про мораторій на відчуження приміщень державних та комунальних ЗМІ» комунальних ЗМІ не стосується

20 Січня 2009
16090
20 Січня 2009
16:57

Закон «Про мораторій на відчуження приміщень державних та комунальних ЗМІ» комунальних ЗМІ не стосується

16090
Закон «Про мораторій на відчуження приміщень державних та комунальних ЗМІ» комунальних ЗМІ не стосується
«Україна починає рух до роздержавлення преси», – зазначив під час прес-конференції 20 січня 2009 року народний депутат Андрій Шевченко, презентуючи прийнятий Верховною Радою закон «Про мораторій на відчуження приміщень редакцій державних та комунальних ЗМІ».
 
Закон був написаний наприкінці 2006 року, зареєстрований за підписом трьох депутатів: Андрія Шевченка, Степана Курпіля (фракція БЮТ) та Леоніда Мордовця (фракція СПУ). За словами Андрія Шевченка, автори намагалися швидко та оперативно зафіксувати той статус-кво, в якому наразі працюють державні та комунальні мас-медіа. «Щоб на момент роздержавлення друкованих ЗМІ було що роздержавлювати, – сказав Андрій Шевченко, розповідаючи про ідею цього закону. – На шляху підготовки цього закону його сфера дії була звужена лише до державних мас-медіа. Ми починали з державних та комунальних медіа, а зараз закон стосується лише державних ЗМІ, де засновником є держава (центральні органи влади, відомчі видання, обласні адміністрації). Це близько 200 державних видань, із яких близько 120 є реально діючими. Для порівняння: комунальних видань є близько 800».
 
Закон має на меті зафіксувати за державними виданнями майно і приміщення, якими вони зараз користуються. Згідно з цим законом, упродовж 10 днів після набуття ним чинності, буде складено перелік приміщень усіх редакцій державних друкованих видань. Протягом 20 днів після складеного переліку буде проведено інвентаризацію всіх цих приміщень. Крмі того, цей закон вимагає перевірити законність відчуження приміщень державних мас-медіа впродовж 2000-2008 років.
 
Через місяць після того, як закон набуде чинності, Кабміну пропонується внести до парламенту законопроект про реформування державних ЗМІ.
 
Андрій Шевченко запропонував план дій, відповідно до якого 2009 року Верховна Рада повинна нарешті ухвалити закон про особливості приватизації державної та комунальної преси. «2010-й має стати роком, коли цю приватизацію буде здійснено. І сподіваюся, що 2011 року Україна могла би стати країною без бюджетної преси. У березні 2011 року відбудуться місцеві вибори, я би хотів, щоб Україна йшла на ці вибори без бюджетної преси», – підкреслив Шевченко.
 
Відповідачи на запитання «Детектор медіа», як так сталося, що в назві закону згадуються комунальні ЗМІ, а в його тексті йдеться тільки про державні ЗМІ, Андрій Шевченко зауважив: «Це колізія. Це та ситуація, в якій опиняється Верховна Рада в процесі активної законотворчої роботи. Закон стосується тільки державних ЗМІ, але, очевидно, коли депутати в залі голосували за нього, вони настільки не хотіли прощатися з ідеєю захисту і комунальної преси, що слово комунальна” залишилося в назві. Але тут назва не повинна нас вводити в оману, закон за текстом стосується лише державної преси».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16090
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
5582 дн. тому
В українському журналістському корпусі етнічних українців залишилося 5%, а після приватизації їх там не буде взагалі, бо зрозуміло, хто приватизує ЗМІ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду