Черновецький: Журналістський сарказм щодо встановлення пам’ятника Ґонґадзе – це зрада

27 Грудня 2008
8568
27 Грудня 2008
12:46

Черновецький: Журналістський сарказм щодо встановлення пам’ятника Ґонґадзе – це зрада

8568
Черновецький: Журналістський сарказм щодо встановлення пам’ятника Ґонґадзе – це зрада
Міський голова Києва Леонід Черновецький звернувся до журналістів із відкритим листом. Приводом для звернення стала реакція на відкриття в Києві без дозволу рідних пам’ятника Георгію Ґонґадзе та журналістам, загиблим за свободу слова.
 
Нагадаємо, пам’ятник було відкрито 22 грудня.  Проти його встановлення висловлювались удова та мати Ґонґадзе. Головний редактор «Української правди» Олена Притула висловила обурення з приводу заяви Черновецького про заснування журналістської премії та стипендії імені Ґонґадзе. Також мер закликав молодь фотографуватись біля встановленого пам’ятника.
 
Наводимо лист Леоніда Черновецького повністю:
 
Сучасний світ неможливо уявити без телебачення, радіо та газет. Недарма пресу називають четвертої владою. Слова журналістів щодня проникають у розум і серця мільйонів, мільярдів людей на планеті. Я поважаю професію журналіста, вважаю її однією з найбільш складних та необхідних. Найважливішою умовою справжньої журналістики є не лише високі фахові якості, а й уміння зберігати моральний стрижень.
 
Сьогодні вам, журналістам, пощастило працювати й жити в умовах свободи слова. Ви маєте право говорити і писати все, що вважаєте за потрібне,  в тому числі про представників влади. І це дуже важливо. Адже так було далеко не завжди. Мало хто з сьогоднішніх молодих журналістів уявляє собі, що означало ще донедавна говорити правду.
 
Тому мене глибоко засмутили публікації, в яких автори дозволили собі так цинічно прокоментувати недавнє відкриття пам’ятника Георгію Ґонґадзе та іншим журналістам, які ціною свого життя завоювали вам право бути вільними. Саме їх громадянська позиція стала потужним поштовхом у руйнуванні політичної цензури минулого.
 
Вважаю, що сарказм з приводу встановлення пам’ятника Георгію  Ґонґадзе не просто ознака поганого тону, а й зрада принципам, за які він боровся. Цей пам’ятник ми встановили як символ свободи і данини багатьом українським патріотам, серед яких у перших лавах був і Георгій Ґонґадзе.
 
Мені по-людськи шкода матір – Лесю Ґонґадзе – нещасну жінку, дуже хорошу людину та справжню патріотку, яка теж опинилася під тиском певних політичних сил, які спекулюють її ім’ям та ім’ям її сина у своїх низьких цілях. Я не маю права давати оцінку її рішенням. Це виключно її право не бути присутньою на відкритті пам’ятника.
 
Обіцяю також, що я і моя команда увічнить імена й інших сміливих людей, які сповідують вічні цінності і утверджують свободу слова.
 
Я заявляю, що у своїх діях та вчинках завжди керувався і керуватимуся винятково волею свого серця, яке мені підказує, як правильно чинити, як жити за християнськими принципами. Я вклав свої власні кошти у встановлення цього пам’ятника, оскільки так підказує мені моя совість. А ті аморальні низькі звинувачення на мою адресу залишаться тільки на совісті їхніх авторів.
 
Звертаюся до всіх працівників пера із закликом бути відповідальними за слова, об’єктивно й неупереджено виконувати свою роботу. І не підміняти безпринципним, безвідповідальним критиканством свободу слова. 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8568
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
otar
5607 дн. тому
пейсахес, я щук ловлю, але не їм :) не люблю рибу. писанину в коментах сьогодні перечитувати не встигаю, бо зайнятий. Зараз подивлюсь, що там вас так образило.
пейсахес из соседней квартиры
5607 дн. тому
Отар, голубушка! Не иначе, как Вы, дорогой Вы наш редактор и спаситель, уже принялись праздновать Новый Год. Ваше бесценное внимание от сайта отвлек вкуснейший фаршмак и фаршированная щука. Как еще можно объяснить закрепление на форуме "ТК" откровенного человеконенавистнического, ксенофобского, антигуманного, антиамериканского и антинашего пещерно-реликтового национализма. Карраул!!! Бандеровщина! Колиивщина! Хмельниччина! Они уже ножи подоставали из своих гитлеровских схронов, и на нас принялись точить!!!
триста буйных
5607 дн. тому
МЫ УЖЕ СОБРАЛИСЬ
милонег
5607 дн. тому
Это необратимо, Добронрав. Черти прошли "точку возврата". Чёрт!Мы с тобой сделаем именно то , что ты показываешь на фото, товарищ Юрист по национальности. И очень быстро - пройдем по всем прочим партийным спискам. Народ под названием Народ сделает с народом под названием Элита именно то, что Народ Хуту сделал с Народом Тутси (ПОСКОЛЬКУ В УРКАИНЕ НАРОД И ЭЛИТА - ДАВНО ДВА РАЗНЫХ НАРОДА!) Украинская Революция 1917 - 20 годов покажется детским лепетом выжившим из вас. И "ТЕ ИЗ ВАС, КТО ОСТАНЕТСЯ В ЖИВЫХ, ПОЗАВИДУЕТ МЁРТВЫМ" (Р.Л.Стивенсон)НАЧУВАЙТЕСЯ!!!
добронрав
5608 дн. тому
Оккупация Украины Москвой перманентно переходит в оккупацию мировой закулисой. Ющ и Черновецкий - биороботы заговора. И не только они. ЮВТ представляет одно крыло закулисы, Ющ пока что еще представитель другого крыла. Но суть одна - окончательное превращение потомков Хмельницкого в стадо, послушное и толерантное к оккупантам. Стадо в украинских вышиванках - все равно стадо! Вон уже обезьяна Чер-ий вслед за Ющем появляется в вышиванке! Неужели потомки Гонты и Зализняка уже все прикормлены? Если не все, тогда ожидается новая Умань, только уже в больших масштабах. Неужели это необратимо?
эрик
5608 дн. тому
Мещанско-жлобская биомасса и молодые рэкетеры рвутся всеми силами к власти: а народ лишь смеется либо думает что это не его дело! Черновецкий станет без особых усилий президентом - тогда опять все будут говорить - а мы не голосовали за него! Неужели еще не понятно - что эта страшная коричневая необразованная и бескультурная - но организованная семья идет во власть - надолго - и абсолютно ни перед чем не остановиться!...
кокотюха
5608 дн. тому
черновецький, а ви ні на чому і ні на кому не спекулюєте? чия б корова мукала...
kucherenko
5609 дн. тому
Слід було назвати вулицю іменем Леоніда Ткачука (Цвяха), хлопець, що загинув в Шромі. Герой був
Б.Г.
5609 дн. тому
Фантом Гонгадзе схож с фантомом Черновецкого. С одной разницей, первый, что называется, попал под... пал жертвой политинтриг, второй на "жертву" пока не тянет. И вряд ли удостоится такой чести. Целовать покойников - давняя забава. Палачам использовать убиенных в своих корыстных целях - свежайших примеров, хоть отбавляй. Это ничтожество на днях прообезьяньило: "На месте Гонгадзе должен был я оказаться". Получается, один Брат закрыл своим телом другого Брата. Мерзко и противно! Возрадуешься не только шальной пуле - та неизвестно где летает - даже сосульке, упавшей с карниза на Крещатике макаке на голову.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду