Відеоформат VHS офіційно оголошений мертвим

26 Грудня 2008
11504
26 Грудня 2008
10:31

Відеоформат VHS офіційно оголошений мертвим

11504
Відеоформат VHS офіційно оголошений мертвим
Компанія Distribution Video Audio – останній великий постачальник відеокасет у форматі VHS – відмовився від їх виробництва, повідомляє Cnews.ru.
 
Остання в історії партія відеокасет цього колись панівного формату була вивезена зі складів цієї американської компанії. «Цей формат мертвий. І це його останнє Різдво», - оголосив голова компанії Райан Каґлер. Він визнає, що цей формат був історичним для відео, проте вважає, що «навряд чи хтось сумуватиме за ним».
 
За останні два роки компанія продала 4 мільйони відеокасет, із яких 2 мільйони залишились у магазинах незапитаними. Компанія
 
Формат VHS (Video Home System) був розроблений компанією JVC у 1976 році. Цього ж року в Європі і Азії з’явились перші касети, а 1977 року VHS вийшов на ринок США, і незабаром став головним форматом домашнього відео.
 
У 1996 році формат VHS почав витісняти DVD, і в 2003 році прокат фільмів на цих носіях уперше перевищив прокат VHS-касет. Останній фільм, випущений на VHS – «Історія насильства» (2006 рік). У 2008 році був випущений останній відеомагнітофон VHS-формату, проте дотепер багато покупців обирають комбіновані пристрої, які підтримують цей формат.
 
Тим часом експерти пророкують за кілька років смерть і формату DVD, який має замінити формат нового покоління Blu-ray. DVD, який панує у сфері домашнього відео сьогодні, дають іще три-чотири роки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11504
Читайте також
26.03.2009 14:29
Александр Дзюбенко, «Коммерсантъ»
31 037
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ikir
5609 дн. тому
конечно же будут пережимать в матрешку+h264. при прочих равных параметрах, размер файла получается в полтора раз меньше чем vc1, в 3 раза меньше чем mpeg2. вообще-то десктоп не старше 3-х лет способен воспроизводить hd видео. важно: компании беспокоятся не о возможности воспроизведения контента, а о возможности продажи лицензионной копии.
max10
5609 дн. тому
2 I'm До речі, треба віддати належну шану покійному форматові ще й ось чому: саме завдяки VHS розпочалося пострадянське незалежне телебачення. Масова доступність VHS-камкордерів, магнітофонів і, що дуже важливо, ОПЕРАТИВНІСТЬ монтажу сюжетів (на відміну від "рулонних" форматів більшості радянських телестудій, коли рулон можна зняти з плеєра, лише змотавши його на початок) створили підґрунтя для виникнення незалежного виробництва телепродукції. Про якість зображення тоді не йшлося, адже головним чинником була можливість альтернативного мовлення. Крім того, на базі цього формату створені й багато років використовувалися, а де-інде й досі використовуються у професійній роботі студій формати S-VHS та Digital-S (D-9). З повагою.
max10
5609 дн. тому
2 oops По-перше, кваплюся засвідчити Вашу необережність у коментарі;) і підтвердити СВОЮ правоту, бо для мене як фахівця це важливо: DVD (Digital Versatile Disc, у деяких джерелах Digital Video Disc), натомість BD (Blue-Ray Disc) (www.blu-ray.com/info/). По-друге, щодо ємності HDD та болванок. Два роки тому, коли DVD вже не були екзотикою, вінчестер на 100 GB коштував ? $100. Наразі за ці гроші купуємо майже 1TB HDD. А ємність BD більша лише вшестеро за стандартний і втричі за двошаровий DVD. Тобто, проблеми об'ємів не існує. Тим більше, що справа зовсім не в цьому, а у тому, як відтворювати BD. Погодьтеся, що до недавнього часу багатьох влаштовувала картинка DivX, і саме у такому форматі масово тримають фільми на компах. Роздільна здатність, кольорові характеристики й потік даних незрівнянні з BD. І зараз мова йде про набагато потужніші апаратні засоби (BD-приводи, відеокарти, процесори тощо), адже йдеться про FULL HD video. Коли більшість користувачів переоснастять старі або куплять нові домашні компи, а розумники понаписують безкоштовні проги для всіх можливих операцій з BD, формат поступово стане масовим. І не факт, що твори, копійовані з BD будуть тримати на HDD у "рідному" форматі. Перетискатимуть у "Матроску", H.264 і т.ін., як і було досі з DVD й, відповідно, DivX. З повагою.
I'm
5609 дн. тому
Создатель VHS Судзио Такано родился 85 лет тому назад. В 1976 году он продемонстрировал первый VHS-магнитофон JVC HR-3300. Формат прожил почти 33 года, пережив своего создателя, скончавшегося 21 января 1992 года. Для большинства из тех, кому за 30, VHS стал окном, через которое мы видели кусочек мира по ту сторону Железного занавеса. Теперь ушел в историю и сам VHS. Мир твоим винтикам, твоему М-образному механизму и, спасибо Вам, Мистер VHS. Банзай:)
oops
5609 дн. тому
To max 10 Все точно, але потрібно ще одне - для успішного розвитку формату (все таки BR, а не BD) об'єм жорстких дисків домашніх комп'ютерів має відноситися до об'єму BR-болванок так само, як сьогодні він відноситься до DVD. Тобто юзер має отримати можливість тримати в себе на диску кількадесят BR-фільмів, не парячись щодо вільного простору на HDD. Залізячники обіцяють забезпечити це співвідношення в 2010.
max10
5609 дн. тому
VHS був панівним через доступність і завдяки піратам. Те саме з DVD. Масове поширення відбулося завдяки появі пристроїв відтворення дисків, яким байдуже, з якої зони конкретний DVD. Якщо найближчі роки BD пройде подібний шлях (суттєве здешевлення пристроїв відтворення та болванок, доступність BD-ROM drive для PC та Mac і, звичайно, наявність програм для усунення захисних обмежень формату, словом, можливість вільно створювати і копіювати будь-який BD у домашніх умовах), тоді зазначений у статті прогноз можна вважати дуже ймовірним.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду