Володимир Яворівський: Ми звернулись до КС, щоб уникнути шулерства у питаннях державної мови

23 Грудня 2008
6936
23 Грудня 2008
15:55

Володимир Яворівський: Ми звернулись до КС, щоб уникнути шулерства у питаннях державної мови

6936
Володимир Яворівський: Ми звернулись до КС, щоб уникнути шулерства у питаннях державної мови
Метою подання до Конституційного Суду, ініційованого 49 депутатами фракцій Блоку Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна Самооборона», є отримання чіткої та вичерпної відповіді щодо змісту статті 10 Конституції України, стверджує народний депутат України (БЮТ) Володимир Яворівський.
 
Інтереси ініціативної групи в КС, до якої входять Павло Мовчан, Михайло Косів, Олег Поліщук, Валерій Кальченко та інші, представлятимуть пан Яворівський та Сергій Соболєв. На думку депутатів, попереднє тлумачення КС цього питання було неповним. «Ми хочемо, щоб це тлумачення було набагато ширшим, глибшим, охоплювало практично всі сфери життя», - каже пан Яворівський.
 
Це, за словами Володимира Яворівського, потрібно з огляду на спроби опозиційних політиків змінити законодавство у сферах судочинства, реклами, освіти, культури, науки та інших, що стосується мови. «Парламентський комітет з питань культури і духовності отримав близько 20 законопроектів народного депутата з Партії регіонів Вадима Колісниченка. Він, зокрема, пропонує, щоб державною мовою була українська, а офіційною – російська. Таке собі шулерство. Для того, щоб такі законопроекти можна було відхиляти, не розглядаючи, ми просимо КСУ розтлумачити вживання мови в усіх сферах життя, а не просто констатувати, що вона є державною мовою на всій території України», - пояснив він.
 
Таким чином, ініціатива щодо тлумачення норми Закону «Про друковані ЗМІ» щодо мови періодичних видань є лише складовою комплексного подання. Отримати підтвердження того, що народні депутати мали на меті саме зобов’язати газети друкувати весь або частину свого накладу українською, «ТК» не вдалося.
 
Народний депутат України (фракція Комуністичної партії України) Олександр Голуб вважає, що питання щодо вживання мов в Україні досі не вирішене, оскільки держава намагається вирішити його «не зовсім справедливо» і всупереч громадській думці. «Там, де це потрібно, або там, де населення хоче читати рідною мовою (російською, а в деяких регіонах – польською, румунською, болгарською тощо), держава має йти людям назустріч і вирішувати їхні культурні і мовні проблеми. Адже невирішення цих проблем, намагання, умовно кажучи, переламати через коліно, призводить до зростання сепаратистських настроїв, недовіри до державної влади і неприйняття держави», - сказав пан Голуб.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6936
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5617 дн. тому
В нашей стране дорогой Дивнич, на Украине. И ничего в этом страшного и опасного нет. Вы же прекрасно видите, что сегодня пол страны говорит на украинском, половина на русском. Ничего живут люди работают, понимают друг-друга. У нас в городе только вывески и ценники на украинском и дикторы на местном ТВ. А весь город лапочет на русском. И нормально живут люди работают, понимают друг-друга. Сколько уже поднимали эту тему, ничего не изменится. Яворивському надо как-то о себе напомнить, а что он еще может сделать в Раде. В нем говорит злость на режим в котором прошла его жизнь, а злость не лучший советчик, когда надо строить реалии сегодняшнего дня. У меня есть друзья, тоже в адрес России стрелы метают, но говорят на русском и ничего живем, работаем.
Дивнич
5617 дн. тому
vm // 23.12.2008 17:05:29 В стране должны быть два государственных языка - украинский и русский. - Будьте любезны уточнить, в чьей стране - в украинской или русской?
Алегарф
5617 дн. тому
Хм, ну и к чему пан-товарищ Яворивс(ь)кий нас призывает - мыслить категориями 5-летнего ребёнка, когда уже ему 17 стукнуло...
Дон
5617 дн. тому
vm - Так що, паспорти, вивіски, бланки, закони і т.д. викинути і надрукувати, виготовити двома мовами? Краще б чесно признався, що хоче в Росію. То їдь. Тільки без землі.
vm
5618 дн. тому
Вся эта маячня от лукавого. В стране должны быть два государственных языка - украинский и русский. И сразу исчезнет у кого либо спекулировать на языковом вопросе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду