Космічна «цифра»

15 Грудня 2008
16650
15 Грудня 2008
16:44

Космічна «цифра»

16650
Більшість українців сьогодні, як і десять років тому, користуюься послугами так званого аналогового телебачення. Втім, останнім часом на першість почав зазіхати «кабель», у той час як за кордоном, згідно з оцінками фахівців, усе більше глядачів надають перевагу вже наступній технологічній сходинці — супутниковому телебаченню, яке європейці називають DTH (direct-to-home).
Космічна «цифра»
Ця технологія має низку переваг із точки зору якості зображення і пропонованого контенту. Подробиці щодо супутникового телебачення і перспектив його розвитку в нашій країні «День» розпитував у Оксани Ферчук, генерального директора компанії «ВІЖН ТБ», першого ліцензованого оператора міжнародного супутникового телебачення Viasat в Україні.
 
— Пані Оксано, почнімо, так би мовити, з азів. Чим супутникове телебачення якісно відрізняється від аналогового і кабельного? Навіщо українцям «тарілка», адже часто доводиться чути думку, мовляв, сто каналів, а дивитися однаково немає чого. І чому вони зрештою повинні за це платити?
 
— Близько 90% населення України «споживає» послуги телебачення в аналоговому вигляді. Тут мається на увазі певна якість сигналу, до якої люди більш-менш звикли. Але телебачення вже перейшло на наступний рівень розвитку — цифровий. Цифрове телебачення поступово приходить в Україну, заміщуючи менш якісний аналоговий сигнал. Наприклад, у Англії чи Швеції 80 — 90% телеглядачів «споживають» цифрове телебачення, решта — аналогове, але й вони рано чи пізно так само перейдуть у цифровий сегмент. Для глядачів супутникове телебачення (яке грунтується саме на цифровому сигналі) означає кращу якість та цікаві додаткові послуги.
 
— Наприклад?
 
— Є послуга «pay per view», яка передбачає можливість дивитися ті телепрограми і фільми, які хоче клієнт і тоді, коли йому зручно. Хоча для України це поки що майбутнє, але цифрове телебачення дає значно більше можливостей для клієнта, ніж аналогове. Тому всі країни туди йдуть і ми там теж будемо. Окрім того, в цифровому вигляді ми маємо доступ до значно більшої кількості каналів. Їх дійсно сотні. Але канали, що входять до пакетів «Viasat» — не випадкові, це спеціальні канали, які відібрані для нашої аудиторії й мають український або російський переклад або субтитри. Ідея великої кількості каналів полягає не в тому, щоб споживач міг дивитися їх всі, а в тому, щоб він мав вибір і знайшов той унікальний контент, котрий потрібен саме йому.
 
— Якими критеріями підбору контенту користується оператор при формуванні пакетів?
 
— По-перше, ми дивимося на досвід інших країн, які вже пройшли той шлях, яким ми сьогодні тільки збираємося проходити. Є країни, в яких працюють декілька операторів супутникового телебачення, вони вже знають, які категорії клієнтів зацікавлені в якому контенті. Ми вивчаємо їхню статистику й дивимося, яким чином вони пакетують контент. Наступний крок — це вимірювання нашої аудиторії — потенційної та існуючої, та її зацікавлень.
 
— А які критерії повинен враховувати клієнт, обираючи оператора супутникового зв’язку?
 
— Найперше — клієнт завжди дивиться на перелік каналів. По-друге, люди дуже серйозно ставляться до сервісу: як заплатити, де купити, кому поставити запитання і як швидко можна отримати відповідь. Це все складається в комплекс під назвою «обслуговування» і, до речі, це величезна перевага нашої компанії, бо ті клієнти, які «споживають» супутникове телебачення безкоштовно, не мають цієї підтримки. Людей цікавить, аби продукт було зручно купити, щоб ціна була адекватною тому, що вони отримують, і, звичайно, якість.
 
— У своїх інтерв’ю представники вашої компанії говорили про те, що в сенсі супутникового мовлення Україна — останній великий незайнятий ринок у Європі. Які ваші прогнози щодо подальшого розвитку цього ринку?
 
— Прогнози дуже позитивні. Ми тут, знову ж таки, спираємося на досвід сусідніх країн. У країнах Центральної та Східної Європи в середньому 20 — 25% споживачів приходять до супутникового платного телебачення. Вони не хочуть дивитися рекламу, а прагнуть бачити на екрані тільки те, що їм цікаво. Наша країна нараховує 46 мільйонів населення, яке традиційно любить телебачення (у нас його дивиться майже кожен). І з огляду на те, що в Україні досі існують проблеми з поширенням аналогового сигналу (тоді як у випадку супутника — це стовідсоткове покриття території країни), ми можемо говорити про потенційну аудиторію супутникового телебачення у декілька мільйонів клієнтів. Це великий ринок.
 
— Ви займалися вивченням смаків аудиторії. Судячи з того, що пропонують їй великі загальнонаціональні канали, вона тяжіє до «жовтизни». Виходячи з результатів ваших досліджень, чи є у глядачів запит на, до прикладу, пізнавальні програми?
 
— З цього приводу я маю особисту думку. Вона полягає у тому, що завдання медіа, журналістики і телебачення — в тому числі просвітницькі. Ми повинні розвивати людей. Коли ми даватимемо їм вибір: «жовтий» чи якісний контент, усе більше глядачів переходитимуть на якісний. Тому я думаю, що наше завдання — показувати людям найкраще, робити його доступним, локалізованим і цікавим.
 
Історія розвитку платного телебачення підтверджує цю тезу. Усі оператори починали з ситуації, коли були загальнонаціональні канали, які видавали середній продукт, а платне телебачення завжди давало ексклюзивний та більш цікавий контент. І люди поступово грошима голосували за якість. Згідно з нашим опитуванням потенційних клієнтів, аудиторію цікавлять новини (я думаю, це специфіка нашої країни), фільми, пізнавальні канали та спорт.
 
— А як вплине поширення супутникового телебачення на українські телеканали? Телеринок справді стане більш нішевим? Тобто переважно існуватимуть не канали-гіганти, які намагаються задовольнити потреби всіх категорій глядачів, а ті, що орієнтуються на конкретну групу.
 
— Були часи, коли існувало два-три основних канали, які мали велику частку і чудово почувалися на ринку. Потім прийшли канали «другої групи», вони зробили певну сегментацію, поки що дуже легку, і відвоювали велику частку телеглядачів. Більше того, вони відвоювали ту частку, яка більш молода і має гроші. Ринок рухається у цьому напрямку. Якщо є різні смаки, зрозуміло, що можна запропонувати різний контент. Це означає, що великі монстри будуть ділитися своєю часткою або пропонувати свої нові проекти, які будуть задовольняти потреби цих більш вузьких сегментів, і таким чином буде розвиватися весь ринок.
 
— Коли з’явиться український локальний канал Viasat, що вже анонсувалося? Яким він буде?
 
— Розвиток локального контенту — один із логічних напрямів розвитку оператора супутникового телебачення. Але на сьогоднішній день ми не можемо його прокоментувати, бо ще не маємо детальних планів.
 
— Насамкінець — про актуальне — економічну кризу. Як вона вплине на розвиток супутникового телебачення? Чи темпи зростання кількості абонентів вже уповільнилися?
 
— У нас дуже довго тривала підготовка до цього сезону. Осінь і різдвяний період — це дуже хороший момент для підключення. Ми бачимо зростання й дуже з цього радіємо. Грудень повинен бути ще цікавішим. Якщо говорити про кризу, то вона, безумовно, вплине на країну і на все, що в ній відбувається, але ми вважаємо, що саме цікаве телебачення на цьому непростому етапі може запропонувати людині ті цікаві речі, для яких місце в житті все одно знайдеться.
 
Фото: «ВІЖН ТБ»
 
Маша Томак,«День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16650
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Веддаарди
5622 дн. тому
Ну не скажи. Мне нравится, например. Особенно если нет иного доступа к ТВ1000 или Nickelodeon. Только почему же не говорят, что спутниковое телевидение - это подрыв украинской государственности. Мало того, что зритель может отключать украинские субтитры, может выбирать русскую дорожку даже при наличии украинской.. так пакет для России с того же спутника идёт!!!
Я+Я
5623 дн. тому
Дешевая заказуха. Виасат начинает зомбирование ? Никому не нужная услуга. С таким набором каналов - точно что по 1грн нужно отдавать все.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду