Юрко Зелений: «У час кризи популярним може стати розмовне радіо»

12 Грудня 2008
19063
12 Грудня 2008
14:39

Юрко Зелений: «У час кризи популярним може стати розмовне радіо»

19063
Кілька тижнів тому компанія TNS виграла тендер на проведення дослідження радіо слухання в Україні у 2009-2010 роках. За прогнозами учасників ринку ці дослідження зроблять радіо ринок прозорішим. Музичний оглядач ФДР-радіоцентру Юрко Зелений переконаний, щоб привабити рекламодавців, українським радіостанція варто також чіткіше позиціонуватися. Про успішність «музики не для всіх», передові радіо формати та досвід шведських радійників він розповів в інтерв’ю «МедіаБізнесу».
Юрко Зелений: «У час кризи популярним може стати розмовне радіо»
- Як би ви охарактризували сучасний стан радіо в Україні?
 
– Українське радіо зараз вийшло на новий щабель. Свого часу воно пережило скрутні часи і багато від чого мусило відмовитись. У нас років десять тривав період, коли станції робилися, як додаток до політичної сили або чиясь примха. На щастя, скоро та категорія людей зрозуміла, що радіо – надто дороге задоволення. Але поки вони йшли до цього усвідомлення, у радіобізнес потрапляли випадкові люди, а ми були свідками як станції згорали за рік-два.
 
- Скільки коштує відкриття FM-станції?
 
- Залежить якої. Орієнтовно, на це потрібно близько двох мільйонів доларів. Це – для легкого старту, а треба ж ще вийти на окупність. У тій же Америці чи Канаді коли запускається станція, то її бізнес-задум окреслюється на 7-10 років. Тобто люди планують, що лише через цей час вона вийде на рівень дохідності. А в нас хочуть за рік гроші повернути.
 
- Але зараз є доволі потужні радіо групи, які вміло позиціонуються на ринку.
 
- На радіо з’явилося багато фахівців, які розуміють, як працює ця машина. Вони тримають чітко визначений напрям діяльності. Тепер треба, щоб відбулося їх наступне оновлення, коли свої смакові вподобання вони почнуть пропонувати масам. Адже на сьогоднішній день на українському радіо є упорядники, які працюють на «Шансоні» чи «Взрослом радіо», а вдома слухають вишукану музику. Аби щось змінилося, Україна має нарешті повернути собі інформаційний простір. Саме він формує кордони держави...
 
- Про які кордони можна говорити в епоху web 2.0?
 
- Власне, я до цього й веду: колись були фізичні кордони. Зараз є віртуальні – і що більше твій інфопростір поширююється на світ, то більші володіння. На сьогодні в Україні грають два інформаційних поля: російське і західне – британо-американське. А в той же час ми не знаємо, що відбувається у сусідів – Польщі, Чехії, Туреччині або трохи далі у Франції, Італії. Коли приїжджаєш в Туреччину ти розумієш, що потрапив у інше інформаційне поле. Там є лише кілька хвиль, які крутять єврохіти, решта – національне.
 
- І все ж таки, якщо розглядати українське радіо як бізнес. Модель якої країни може стати для нього успішною?
 
- Наприклад, Швеція. Вона має всього 9 мільйонів населення. За розмірами це – Донецька область плюс околиці. А разом із тим, Швеція є третім світовим експортером музичного продукту – після США та Британії. Останні ділять відповідно перше і друге місце. Це має серйозні передумови: у Швеції дуже високий рівень музичної шкільної освіти. Після неї учні стають або добрими виконавцями, або прискіпливими слухачами. Крім того, там діє якісна система відрахувань, виконавських і авторських зборів – це дуже великі гроші. Умовно кажучи, один концерт Мадонни, за своєю дохідністю взуває всі наші металургійні комбінати разом взяті. Поки ми живемо позавчорашніми технологіями і длубаємо вугілля кайлом, люди зовсім на іншому заробляють.
 
- Що треба змінити?
 
- Зараз наші мовники не дуже розуміють, що треба виховувати власного виконавця. Вони крутять іноземних, а для них Україна – заробіток не більше. Нам конче необхідно випрацювати чіткі правила гри на ринку. Скажімо, якщо ти на своїй «ефемці» крутиш сто відсотків вітчизняного продукту, твої податкові збори прямують до нуля. Якщо хочеш крутити лише європейські хіти – будь ласка, у нас вільна країна, але твої виплати, умовно кажучи, у тисячу разів більші.
 
- Хіба це не шлях до містечковості?
 
- Зрозумійте, якщо я створюю станцію, яка за моїми підрахунками, буде приносити мені дохід, навіть за умови, що я буду платити ці гроші – я зроблю її і буду собі крутити забійні англо-американські пісні без усіляких там мовних квот та інших дурниць.  Тому що я порахував, що мені це все одно вигідно. В цьому нема жодної політики – лише голий розрахунок.
 
- Чому Вас не влаштовує система мовних квот?
 
- Бо у нас по-українськи все робиться сокирою. Квоти не виняток. Вони діють за принципом: «тому дам, тому ні» – як співала колись Ірина Білик. Всі ми розуміємо, що ці процеси дуже непрозорі і функціонують на рівні домовленостей. А бізнесу потрібні не домовленості, а чітке розуміння – за якою схемою я буду працювати, якщо буду крутити українське, західне, або 50 на 50.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaБізнес
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19063
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
5617 дн. тому
Зелений правий - 100 пудів! ))) Але є важливий момент: всі власники українських ФМ станцій або великі бізнесмени, або дрібні гендлярі з Фастова. Перші заробляють тупо - стрижуть нескінченні купони російського шоу-бізу, який Україну лишить у спокої чи хіба під дулом (і то не факт, з огляду те, що тут не лише бізнес , а й політика), але "справжніх самашедших" катма... Другі принципово не бізнесмени, перш за все тому, що не вміють мислити системно - найгеніальнішого медіаменеджера з бізнес-планом навіть на 5 років вони просто відправлять на ..., тобто за відомою всім російською адресою. І навіть нема сенсу нагадувати, що для підйому реального бізнесу на вітчизняній музиці потрібно ще 5 років спільних зусиль всього ринку та цілеспрямованої лобістської політики. Отож, буде як у відомому російському анекдоті про Тамбовське обласне радіо, на яке прийшов лист із проханням поставити сонату Баха сі бемоль мажор у виконанні Лондонського філармонічного оркестру, на що по радіо відповіли "Не выпендривайтесь, слушайте вальс "Амурские волны"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду