Експерти: Нацрада може посилатись на Європейську конвенцію про транскордонне мовлення

24 Листопада 2008
21572
24 Листопада 2008
15:49

Експерти: Нацрада може посилатись на Європейську конвенцію про транскордонне мовлення

21572
Експерти: Нацрада може посилатись  на Європейську конвенцію про транскордонне мовлення

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення поширила експертний коментар центру «Правова держава» (керівник Олександр Задорожний), у якому проаналізовано правомірність претензій кримського парламенту до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Як уже повідомляла «ТК», 19 листопада 2008 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим затвердила конституційне подання про конституційність частин першої і другої статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про порядок ретрансляції в Україні іноземних програм).

 

На думку депутатів кримського парламенту, частини перша і друга статті 42 закону «Про телебачення і радіомовлення» не відповідають нормам Конституції, згідно з якими міжнародні договори, що діють, згода на обов’язковість яких дана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства країни. Але парламент України в установленому порядку не давав згоди на обов’язковість Європейської конвенції про транскордонне телебачення, тому вважати її частиною національного законодавства неправомірно, вважають депутати.

 

На думку «Правової держави», таке рішення Верховної Ради АРК спричинене рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України від 1 жовтня 2008 року № 1738 «Про невиконання провайдерами програмної послуги рішень Національної ради та статей 40, 42 Закону України „Про телебачення і радіомовлення», правомірність якого викликає обґрунтовані сумніви. Проте спосіб, у який кримські депутати вирішили боротися за дотримання Нацрадою українського законодавства, виглядає теж небездоганно.

 

«Згадана Конвенція дійсно не ратифікована Україною, але це не забороняє робити відсилання до всіх або деяких її положень», - переконані експерт «Правової держави». Повністю експертний коментар центру читайте тут.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21572
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
5633 дн. тому
Одна справа "робити відсилання", а інша - вимагати від мовників дотимуватись норм Конвенції, які Україна і її телевізійний ринок НЕ МОЖЕ і НЕ ХОЧЕ виконувати. Чому, думаєте, в нас до сих пір цю Конвенцію не ратифікували? Якби Курус цей коментар не оприлюднив - було б дуже дивно. А чому б йому не поширити правові коментарі та висновки не менш маститих юристів та юридичних компанії щодо відповідності нормам Конвенції та законодавства України телеканалів, які Курус викреслює з ліцензій кабельників? Чи пан Задорожній робить "юридичні коментарі" на замовлення? :)
Володимир
5634 дн. тому
Насправді Нацрада дбає більше і про розподіл потрібної інформації, а головне про запровадження свого цифрового сегменту, не все ж полишати НТВ+. Треба і своїх вирощувати, тим більше, що в наших мовників апетити не такі великі. Це те ж саме, що і розвиток сегменту УА-нету в Інтернеті. І навіть важливіше, бо після нормальних інвестицій дасть чудові дивіденти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду