Забудьте увімкнути телевізор

22 Листопада 2008
8518
22 Листопада 2008
13:48

Забудьте увімкнути телевізор

8518
Шустер енд компані винні в погіршенні здоров’я української нації?
Забудьте увімкнути телевізор
У ніагарському водоспаді щоденного політичного піару і кризових приводів, напевно, не всі вхопилися за скромне, але симптоматичне, повідомлення, яке делікатно прокралося в медійні потоки. Меседж тривожний. Навіть приголомшливий. Експерти всеукраїнської громадської організації «Українська медична спілка» — сподіваюся, все це люди пристойні і не базікають «лишень би...» — гучно заявили ось що...
 
Виявляється, «у погіршенні здоров’я української нації винні політики і телевізор. Конфлікти цих політиків — особливо під час фінансової кризи і особливо на нашому телебаченні — призводять до появи в українців відчуття непевності, безпорадності і безперспективності... «Психологічний стан позначається на фізичному здоров’ї громадян... У населення передусім розвиваються і загострюються серцево-судинні захворювання (тільки за останній час — на 15%!), а також алкоголізм, агресія і схильність до суїциду... Також підвищується тривожність і неврівноваженість... У людей опускаються руки...» (Кінець цитати.)
 
І у мене відразу опустилися руки. Після такого «діагнозу».
 
І відразу заворушилися мізки. Це через тих ненажерливих блазнів я мушу занапастити здоров’я разом із іншими 46 мільйонами улюблених співгромадян? Та бодай ви вже, нарешті, самі схилилися до суїциду — скопом або поодинці (у своїх офісах або на телевізійних тирлищах). Та бодай ваша Нацрада вже повідключала навіть «адаптовані» місцеві канали — аби тільки не бачити нахабних фізіономій і не підхоплювати «заразу».
 
Отакий емоційний сумбур виник у голові в унісон трагічній «музиці», яку закрутила «справа» лікарів.
 
Телеканал «1+1» готує на Новий рік чудовий мюзикл. Про Червону Шапку. Ролі розподілили відповідно до фанерних трафаретів. Потап гратиме Сірого Вовка. Настя Каменських — Шапку-вушанку. А на роль Бабусі хотіли покликати Аллу Борисівну. Але та нібито буркнула: «Погоджуся. Але тільки на внучку!»
 
У результаті на Бабцю запрошували Філю Кіркорова (народного артиста України, між іншим). І саме це телевізійне музичне кіно нібито й покажуть новорічної ночі. З надією на фантасмагоричні рейтинги «1+1».
 
Надія — химерна. Особливо з таким мерзенним і передбачуваним творчим розподілом. Пан Ткаченко, котрий прийшов «розкермовувати» захиріле господарство каналу, напевно, не в усьому повинен брати «під козирок» перед передовиками румунського виробництва.
 
Хіба румуни, цигани, угорці, азербайджанці, папуаси чи інші дружні нам народи здатні збагнути особливості тутешньої телементальності? Та ще й біля новорічного столу?
 
Який Потап, Олександре Владиславовичу?
 
Яка ще «фільчина грамота», друзі?
 
Тут треба вичавлювати останні соки — із перевіреної останніми медичними дослідами політичної «сировини». Тобто з нашої щовечірньої тусовки і треба будувати новорічний рейтинг. Поки ще «корова» дає надої... І поки мільйони наших «наркоманів» досиджують перед «ящиком» з оглашенними ток-шоу, де слуги Сатани щовечора «вирішують» наші проблеми, через що цих проблем із кожним ранком стає ще більше.
 
Отже, у безпрограшному мюзиклі про Червону Шапку мають негайно відбутися важливі заміни! Без зволікань.
 
На роль Сірого Вовка — Віктора Федоровича. На роль Мисливця — Віктора Андрійовича.
А на роль Шапки (можна Червоної), не здивую — Юлію Володимирівну.
 
Нехай собі знову зустрінуться. Був же у них недавно «рейтинговий» досвід.
 
Як відомо, саме цей «зоряний тріумвірат» змусив неймовірно роздути щоки конкуруючий телеканал — «Інтер». Після знаменитої прямоефірної передачі «Троє вийшли з лісу...» (креатив — пана Грановського).
 
Ганна Віталіївна, кажуть, була така горда й така щаслива після високих трудових показників політшоу (потрійного піке), що мені навіть стало прикро і за їх виробничий колектив, і за весь нерозбірливий український народ.
 
Чи такий вже рекорд?
 
Та провал це справжнісінький. Частка аудиторії тих «Трьох зірок» — 35,9% (рейтинг 9,26%). А це показники якогось слізливого «Тетяниного дня». Але не історичної «Ночі...», де, нарешті, зустрілися, але не зметикували (на трьох).
 
Нагадую: лише якийсь час тому на цьому ж всенародно любимому телеканалі частка кіносеріалу Володимира Бортка «Майстер і Маргарита» становила непохитні 66,9% частки аудиторії (рейтинг 34,56). Оце була арифметика. Богатирі — не ви.
 
Але, певно, вже сам Князь тьми втомився «режисерувати» ці ваші шоу. І, напевно, він так само, як ми, із вечора у вечір із відразою спостерігає за запрошеними й «оголошеними», у котрих точно за Булгаковим, «очі скошені до носа від постійної брехні...».
 
І у котрих для всіх нас залишився, мабуть, один «цілющий» рецепт — депресія, алкоголізм, суїцид.
 
Медики (див. вступ) — даремно виступати не будуть. Вони давали клятву Гіппократа.
 
Вони ж суворо попередили: щовечірній телеперегляд політшабашу страшенно небезпечний для вашого здоров’я, перехрестіться.
 
Звісно, небезпечний. Особливо в психічно неврівноваженій державі. Де телевізійним політфантомам просто ніколи трудитися за обов’язком служби (і на благо вітчизни) — чи то в парламенті, чи то в комісії, чи то в кабінеті. Трудові книжки вони давно зобов’язані віддати «Інтеру» або «Україні». Там — їхні головні робочі місця.
 
Там — вони перетворюють політичне життя країни на відкритий шлунково-кишковий тракт: усе на очах і на плаву всі «інгредієнти».
 
Упевнений, мабуть, все ж таки лишилися на карті нормальні країни, де багато пекучих питань людської життєдіяльності заведено вирішувати «за зачиненими дверима».
 
Навіщо нам знати про шляхи проходження кожної «частки» цим «трактом»?
 
Навіщо занурювати з головою — і обов’язково в унітаз?
 
Але розумію: така робота. Треба трудитися, тому що...
 
Тому що в понеділок увечері у них — «Свобода слова» (ICTV): потрібна підготовка ще зранку і треба язик нагострити перед дзеркалом.
 
Тому що кожного вечора у них — цей «Шустер live» на регіональній «Україні», щодо якого моя злоязика сусідка бубонить: «І яка це іноземна розвідка його заслала, аби він підривав «устої» державності? Може, Мосад? А може, ФСБ? А може, обидва?»
 
Тому що є й щовечірні масові «сходки» для ледарів на «П’ятому» — у найрізноманітніших форматах.
 
…І тому що найстрашніший день в Україні — це п’ятниця. Вальпургієва ніч. Бал вампірів. Геловін (до запитання). Цирк Дю Солей. Й інші споріднені жанри... Коли два «патріотичні» телеолігархи (і спритні менеджери, котрі долучилися) оцими нападами п’ятничних політиканських змагань уже домучують і добивають нашу хай і хитку, але все ж державну цілісність.
 
І люди — ті, які раніше вважалися начебто здоровими, а потім різко стали хворими (відповідно до заяви «Медспілки») — у наркотичному маренні постійно й нервово смикають пульт... Клацають — із «Інтеру» — на «Україну»... І назад. І так — до другої години ночі.
 
І ковтають трилітровими банками — ці порції маячні і брехні. І вводять у свої організми необмежені ін’єкції отрути.
 
І вже потім, як ви переконалися вище, їм «чомусь» болять серця, дуже хочеться впитися, їх навіть тягне у зашморг.
 
А куди ж іще — після отакого?
 
Цей астенічний телевізійний синдром уже остаточно довів деяких «до ручки». У чотири рази їм підвищують транспортні тарифи: реагують як сонні мухи (а нам байдуже) — і вбивають одне одного в чергах по жетони. Щомиті їм підвищують ціни на все, на що не встигли ще підвищити в продовольчих відділах: лупають очима — дивляться «Шустер live».
 
Закривають підприємства, тисячами («за свій рахунок» виставляють на вулиці), а колись зароблені на чужих мозолях бариші мільярдами пакують в офшорах: скніють, куксяться, пхикають — вмикають «Свободу» і думають, що вона вже настала.
 
Люди, товариші, громадяни — а що це з вами роблять?
 
Може, це який спеціальний «експеримент» — а вам просто не повідомили?
 
Адже тільки відповідно до останніх статистичних даних, нас стало менше вже на чверть мільйона — і це за календарний рік. Сивий жах.
 
Хіба ж можна так «віддаватися» — і «забуватися»?
 
І кому? Власним «могильникам»?
 
Тим, що із цинізмом Віллі Старка на всіх каналах зведеним хором достойно можуть повторити: «Я роблю добро... зі зла. А знаєте чому я роблю добро зі зла? А тому що більше нема з чого!»
 
Друзі, та бодай на тиждень візьміть «лікарняний» — і геть із цієї «палати».
 
Забудьте увімкнути телевізор.
 
Сходіть у кіно («Пила-5» і та гуманніша).
 
Прочитайте книжку (ту ж Мариніну).
 
Відвідайте друзів або музей (можна й до «Арсеналу»).
 
Очистіть організм — від щовечірніх смердючих і смертовбивчих «шлаків».
 
Наші театри міські, хвальки, нині, виявляється, переповнені народом — рекордні аншлаги! Тільки Михайло Резнікович і Богдан Ступка даремно уявляють, ніби це саме вони такі надзвичайні «приваблювачі» населення. Просто ці різнохудожні (і поки ще доступні) театри — судини духовного самозбереження — заповнені ними ж... «жертвами» телевізора. Тими, у кого просто ломка від щовечірніх «процедур» у контексті «шустеризації» всієї країни.
 
…І від тієї «свободи», про яку казав ще Михайло Жванецький: «Не можна демократію роздавати відрами на площах! Тільки по чайній ложечці в одні руки. Каструлька — на сім’ю. Нехай розсмакують, як вона там засвоїться, чи не знудить?.. »
 
Знудило? Як бачимо.
 
І гордо крокуючи назустріч 200-річчю нашого славного земляка Миколи Гоголя, можемо запросто повторювати слова великого — «Навколо така бридота…»
 
Але, здається, цей поїзд помалу щезає. «Надої» начебто падають. Роздратовані ягнята мовчать. У Шустера — день у день — начебто проблеми з поточними цифрами (а у його глядачів — з головою).
 
Населення, тужиться і мучиться, але все ще дожовує цей політичний «кактус»: при цьому плаче, плюється, лається.
 
І з останніх сил глядача-наркомана хочуть утримати в згубному полоні новими «формами», старими «фейсами»…
 
Тільки на підлість спокус відповім старою цитатою (Марина Цвєтаєва): «На весь безумный мир ответ один — отказ!»
 
І телевізор повільно погасне.
 
P.S. Наостанку — як можливий напрям додаткової активної діяльності Нацради (після того, як перегризуть решту кабелів) — особливо важливе державне завдання...
 
Низці шкідливих передач — так само, як алкоголю або сигаретам, — ІгорКурус та інші «опричники моральності» мають суворо приписати обов’язковість письмових повідомлень — на телевізійних «етикетках». За аналогією з «Куріння небезпечне для здоров’я». Або «Презервативи перевірені електронним методом». Під час «Свободи на «Інтері» всі три години на екрані має повзти рядок, навіяний заявою «Медспілки»: «Шановні телеглядачі! Ця телепрограма може схилити вас до алкоголізму…»
 
А на екрані ахметовської «України» — під час «Шустер live» — великим кеглем редактор зобов’язаний набрати і постійно повторювати: «Люди, будьте пильні!»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8518
Читайте також
05.12.2008 19:11
Наталия Геворкян, Газета.ru
17 200
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
666
5652 дн. тому
Автор, ты - неисправимый графоман.
Хотя то, что показывают по тв - правда {CENSORED}
Friend
5653 дн. тому
Олег ты вааще гонишь- тебя почитать, так кто-то подумает, что ты член КПУ или КПРФ соскучившийся по "Лебединному озеру" или ЦТВ Северной Кореи.Дружище, да это полная истерика.Мне тоже многое не нравиться, например криминал-гламур-бонжур, но мне в голову не придет призывать кого-то не включать телевизор.Это дело зрителя- у него есть право на кнопку и не одну.
Высоцкий
5653 дн. тому
Всё куплено москвой. включая и сортиры, в которых вас замочат, тупой электорат
Галич
5653 дн. тому
Ах, не шейте вы ливреи, евреи!Не ходить вам в камергерах, евреи...
Уважний
5653 дн. тому
АВТОРУ: На Інтері "частка кіносеріалу Володимира Бортка «Майстер і Маргарита» становила непохитні 66,9% частки аудиторії (рейтинг 34,56)" - але це тільки 1-ї серії, потім було набагато нижче!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду