Запуск українського супутника гальмують відсутність інвесторів та політична нестабільність

30 Жовтня 2008
5632
30 Жовтня 2008
17:51

Запуск українського супутника гальмують відсутність інвесторів та політична нестабільність

5632
Запуск українського супутника гальмують відсутність інвесторів та політична нестабільність
Основними проблемами, що стримують створення в Україні Національної супутникової системи зв’язку (НССЗ) і ставлять під сумнів її запуск до 2012 року, є недостатність частотно-орбітального ресурсу, необхідність масштабного фінансування та нестабільність у вищих ешелонах влади. Про це йшлося на міжнародній практичній конференції з питань технологій супутникового мовлення і систем зв’язку «Еволюція супутникових систем зв’язку України. Платформи супутникового платного телебачення», що пройшла 30 жовтня в рамках шостої міжнародної виставки EEBC 2008.  
 
Як зазначив на початку заходу начальник відділу систем супутникового зв’язку ДП УНДІРТ Анатолій Мельник, необхідність створення НССЗ назріла вже давно. З технічного боку Україна має повноцінні можливості для створення НССЗ – починаючи від ракет-носіїв і закінчуючи наземними станціями. Однак проблемою може стати значна обмеженість частотно-орбітального ресурсу над Європою. При цьому, за словами старшого наукового співробітника ДП УНДІРТ Бориса Красноярського, основна проблема зазвичай не в отриманні «точки стояння» для супутника, а в необхідності координації створення нової мережі з адміністраціями «сусідніх» мереж. Анатолій Мельник зазначив, що хоча фактично не потрібно погодження з усіма такими мережами, тим не менш цей процес може зайняти до шести років. 
 
За його ж словами, з фінансового боку необхідною умовою для створення НССЗ є приватні інвестиції, оскільки держбюджет не може собі дозволити виділення всієї необхідної суми (а це від 200 до 250 млн. доларів США). 
 
У свою чергу перший заступник генерального директора ДП «Укркосмос» Юрій Баличев, говорячи про державну програму створення НССЗ, згадав постанову Кабміну від 3 травня 2007 року №696 «Про заходи щодо створення національної супутникової системи зв'язку». Цим документом вперше було чітко деталізовано плани і терміни роботи над НССЗ, і, за словами Юрія Баличева, завдяки цьому йде реальна робота (хоча і з відставанням від графіку). «Укркосмос», зі свого боку, за два місяці планує завершити розробку бізнес-плану НССЗ.  
 
Під час неформального спілкування Анатолій Мельник зазначив, що на перспективи створення НССЗ досить відчутно впливає і загальна політична нестабільність у державі, зокрема зміна урядів. І не в останню чергу саме це є причиною того, що однозначно оцінити перспективи створення Національної системи супутникового зв’язку до 2012 року не можуть навіть фахівці.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду