detector.media
30.10.2008 17:51
Запуск українського супутника гальмують відсутність інвесторів та політична нестабільність
Основними проблемами, що стримують створення в Україні Національної супутникової системи зв’язку (НССЗ) і ставлять під сумнів її запуск до 2012 року, є недостатність частотно-орбітального ресурсу, необхідність масштабного фінансування та нестабільність у вищих ешелонах влади. Про це йшлося на міжнародній практичній конференції з питань технологій супутникового мовлення і систем зв’язку «Еволюція супутникових систем зв’язку України. Платформи супутникового платного телебачення», що пройшла 30 жовтня в рамках шостої міжнародної виставки EEBC 2008.  
 
Як зазначив на початку заходу начальник відділу систем супутникового зв’язку ДП УНДІРТ Анатолій Мельник, необхідність створення НССЗ назріла вже давно. З технічного боку Україна має повноцінні можливості для створення НССЗ – починаючи від ракет-носіїв і закінчуючи наземними станціями. Однак проблемою може стати значна обмеженість частотно-орбітального ресурсу над Європою. При цьому, за словами старшого наукового співробітника ДП УНДІРТ Бориса Красноярського, основна проблема зазвичай не в отриманні «точки стояння» для супутника, а в необхідності координації створення нової мережі з адміністраціями «сусідніх» мереж. Анатолій Мельник зазначив, що хоча фактично не потрібно погодження з усіма такими мережами, тим не менш цей процес може зайняти до шести років. 
 
За його ж словами, з фінансового боку необхідною умовою для створення НССЗ є приватні інвестиції, оскільки держбюджет не може собі дозволити виділення всієї необхідної суми (а це від 200 до 250 млн. доларів США). 
 
У свою чергу перший заступник генерального директора ДП «Укркосмос» Юрій Баличев, говорячи про державну програму створення НССЗ, згадав постанову Кабміну від 3 травня 2007 року №696 «Про заходи щодо створення національної супутникової системи зв'язку». Цим документом вперше було чітко деталізовано плани і терміни роботи над НССЗ, і, за словами Юрія Баличева, завдяки цьому йде реальна робота (хоча і з відставанням від графіку). «Укркосмос», зі свого боку, за два місяці планує завершити розробку бізнес-плану НССЗ.  
 
Під час неформального спілкування Анатолій Мельник зазначив, що на перспективи створення НССЗ досить відчутно впливає і загальна політична нестабільність у державі, зокрема зміна урядів. І не в останню чергу саме це є причиною того, що однозначно оцінити перспективи створення Національної системи супутникового зв’язку до 2012 року не можуть навіть фахівці.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY