Як ТБ не любити?

3 Жовтня 2008
8648
3 Жовтня 2008
22:04

Як ТБ не любити?

8648
Глядач у пошуках взаємності.
Як ТБ не любити?
Минув місяць відтоді, як наші телеканали розпочали новий сезон. Кожен канал обіцяв зміни (точнісінько як політики) й заманював дивитися нові, цікавіші програми. Тиждень досліджує ключові явища телевізійного простору.
 
ІНФОТЕЙНМЕНТ
 Запам'ятайте це слово, завчіть його, аби й уночі, прокинувшись, одразу згадали. Без нього вам сьогодні не стати телевізійником. Жанр інфотейнмент (від INFOrmation (інформація) + enterTAINMENT(розвага)) – гібрид, який поглинув усі інші жанри, передусім ті, які вимагали від глядача розумових зусиль. Продюсери в приватних розмовах визнають, що інтелектуальний рівень їх каналів «нижче плінтуса», але, розводячи руками, говорять про світовий досвід, мовляв, «піпл саме таку туфту й хаває». Відтак у новому сезоні подавати новини з відтінком розважальності – стиль більшості каналів. На практиці таке розважання зводиться до незвичного розташування слів у фразах (має бути іронічно) та стратегії відбору тем, коли при розгляді у парламенті законів, умовно кажучи, про захист прав кажанів і про акціонерні товариства, глядачам повідомляють лише про перший. Закордонні противники цієї тенденції називають такі передачі «щасливі новини» (happy news) або «макулатура» (trash TV), у нас категоричних противників, окрім тих українців, які перестали дивитися ТБ, досі не помічено.
 
ТЕЛЕФОРМАТ
 Найбільш наочний приклад нового формату сам прийшов на мою електронну пошту від піар-служби «Інтера». «Незабаром у прямому ефірі телеканала «Інтер» – прем’єра щотижневого суспільно-політичного шоу «Свобода на Інтері». Воно не має аналогів у світі. Оригінальний формат програми є запатентованою розробкою авторів проекту. Нове шоу буде запропоновано телевізійним каналам інших країн».
 
Суть оригінальності: «Вперше в історії телебачення глядачі стануть свідками обговорення гострих суспільно-політичних питань без посередництва ведучого-журналіста. У незвичній ролі телеведучого (спікера) спробують себе найбільш публічні українські політики. Щоп’ятниці ведучим шоу ставатиме новий політичний діяч, участь у дискусії братимуть чотирнадцять депутатів Верховної Ради та четверо відомих суспільних діячів». Як тут-таки стверджує генеральний продюсер телеканала й співавтор програми Ганна Безлюдна: «Ми віримо в те, що протягом двох годин на очах у мільйонів людей політики з різних таборів зможуть почути один одного й разом прийняти конкретне рішення. Це стане доказом того, що політики можуть вести продуктивний діалог і український парламент може працювати».
 
Ось так, коли генпродюсери забалакали, як політики – політикам нічого не залишається, як іти в телеведучі. Тим більше, що попередній досвід «Свобод» і Шустера, і Куликова давно довів: який би досвідчений журналіст не вів розмови, політики без особливих зусиль використовують ведучого і його програму для того, аби оголосити багатомільйонній аудиторії те, що їм треба. Вивести ж на чисту воду політика в нинішніх шоу практично неможливо.
 
 КРИТИКА
 Телевізійна критика – напівмертвий жанр української журналістики. І не дивно, адже вголос обговорювати професійність ведучих ризиковано: телезірки є найуразливішими істотами в світі, вони погоджуються на те, аби преса розповідала про їхнє особисте життя, але легко дратуються, коли їм вказують на мовні помилки чи вади дикції, і боронь, Боже, сказати, що їм не місце в кадрі через самовпевненість, обмеженість або й ідеологічну ангажованість. В Україні монополіст Детектор медіа – однойменний сайт. І те, що конкурентів немає, аж ніяк не надихає засновницю та шеф-редактора проекту Наталію Лигачову. «З одного боку, російський журнал «Мистецтво кіно», влаштовуючи круглий стіл із питань Детектор медіа, стверджує, що в Україні краще, ніж у Росії, тому що є такий ресурс, як «Детектор медіа», – розповідає вона Тижню. – З іншого боку, там у щоденних і щотижневих виданнях є розділи Детектор медіа, і «Коммерсантъ», і «Известия» зберігають цю традицію. А в нас Детектор медіа як така була лише в тижневику «Без цензури», але його закрили. В інших друкованих виданнях публікації на тему телебачення з'являються переважно підготовлені промо-службами каналів і, як правило, на умовах бартеру. А тема ця цікава читачеві. Інша річ, що робота Детектор медіа важка та трудомістка: якщо писати про телевізійний проект, потрібно дивитися його день у день, у розвитку, ще й каналів у нас величезна кількість».
 
ПРЕМІЇ
 Національну телевізійну премію «Телетріумф» вручають телевізійникам щороку від Національної ж ради України з питань телебачення і радіомовлення. Конкуренція серйозна: цьогоріч до оргкомітету премії надійшли 263 заявки, а за підсумковим голосуванням дев'ять нагород отримав «1+1», три – «Інтер» і лише дві дісталися іншим каналам. Не будемо піддавати сумніву об'єктивність експертів, це вже зробили інші, але все не так просто й поміж беззаперечних переможців. Журналістка «плюсів» Леся Сакада сама подала свою роботу на конкурс і – перемогла. «Було так, – ділиться вона враженнями з Тижнем. – Прочитала в «Детектор медіа», що є номінація «Відроджена історія», вирішила, що варто змагатися». Історія з історією така: 2008-й – рік 300-річчя українсько-шведського військового союзу Мазепи та Карла ХІІ. Під таким приводом Леся вибила відрядження для знімальної групи до Швеції (до цього кілька років пропонувала, але керівництво не зацікавилося). Там, у музеї курйозів при бібліотеці містечка Лінчопінг зберігається булава Пилипа Орлика, під якою було прийнято першу в Європі конституцію. Також є дев'ять листів, писаних Богданом Хмельницьким до європейських монархів власноруч, латиницею. «Зокрема, він писав «зловмисна Москва», – оповідає Леся, – але досі ці листи повністю не перекладено й не досліджено. Як я з’ясувала, повернувшись до Києва, ця тема нікого не хвилює, навіть на каналі мій цикл з 11-ти сюжетів «Віднайдені українські реліквії в королівстві Швеція» пройшов без помітного анонсування та відзначення». За спостереженнями Лесі, на українському телебаченні загалом сходить нанівець попит на найнайнайкращих та зникає бажання вирізнятися з-поміж інших на всіх рівнях телекар'єри. Керівники каналів не зацікавлені в талановитих журналістах. Резюме володарки тріумфальної телепремії: «Сьогодні лишається або самовисуватися або самозасунутися».
 
ВІДЛУЧЕНІ
 Цього сезону ми не бачимо на телеекрані багатьох знайомих облич. Уже колишні зірки екрана оцінюють ситуацію в ефірі досить пристрасно. Мають право. Анатолій Борсюк був ведучим 12 років поспіль, останні програми – «Подвійний доказ», «Чорним по білому», «Смачна країна» («1+1»). Уже півтора року він не вмикає телевізор: «Повний маразм. Дивитися це вже не просто неможливо, але й шкідливо. Шкодить настрою, псує характер, викривлює світосприйняття. Телебачення й життя вже не мають нічого спільного, і прірва між ними все глибшає. Наше українсько-російське телебачення, бо назвати його вітчизняним аж ніяк не можу, це фастфуд, що зібрав з усього світу все найгірше, аби швидше підійти до банкомата й зняти гроші – це головна мета сьогоднішнього телевиробництва». Подібна, хоча й трохи оптимістичніша, оцінка ситуації в Данила Яневського, який уже не вестиме програму «Майдан» на 5-му каналі: «Я не просто перестав вести окрему програму на одному з каналів, а взагалі пішов із цієї професії. Тому що мені соромно за те, що відбувається тотальна доларизація та дебілізація за повної відсутності моральних засад. Це такий історичний період, ми і його переживемо». Сумно? Не переймайтеся – телевізійники, як і чекісти, колишніми не бувають, це така в них спільна легенда.
 
А щодо того, яким є наше телебачення, краще один раз подивитися, а потім посперечатися. Тиждень чекає на глядацькі відгуки читачів і обіцяє продовжити тему.
 
Олександра Даруга, восьмикласниця:
- Коли запитала в друзів, що вони дивляться по телевізору, всі відповіді були різними: хтось – серіали, хтось – спортивні трансляції. Але всі без винятку – рекламу. Навіть не могла собі уявити, яке пожвавлення викличе ця тема. Однокласники стали наввипередки пропонувати улюблені ролики з героями, на яких навіть чекають. У підсумку визначилися переможці: негр із Lacalut'y, рокери й папуаси в рекламі Herbal Essences, дівчатка пищали від захвату й розчулення, згадуючи карапузів з Jonson's Baby. Знайшлися, звичайно, й незадоволені: «Тепер рекламні проміжки такі довгі, що й усі канали тричі переклацаєш, і заснути можеш, і взагалі забуваєш, що до того дивився». Один ось таку трагічну історію розповів: «Знаєш пісню пива «Десант»? «Сам я будую своє життя...» Мій тато як почув, так тиждень розспівував на всі лади. Помнож татові вокальні здібності на змістовність тексту, й зрозумієш, чому тепер під час реклами я виходжу з кімнати». Натомість моя сусідка по парті в захваті від реклами – її молодший брат за щастя її дивиться і їсть, чим годують, і навіть може іграшки скласти, чого так не допросишся. Доки обговорювали, почався урок біології. Вчителька ніяк не могла втовкмачити різницю між грибами-паразитами і їстівними грибами. Зітхнула: «Ну ось ви всі бачили рекламний ролик гелю проти грибка, який вражає стопи?!» Звичайно, бачили всі. Реклама – велика сила, вона несе навіть знання!
 
ДОВІДКА ТИЖНЯ
Прибутки українських телеканалів від реклами у першому півріччі 2008 року зросли на 30% порівняно з 2007 роком. А в 2009-му вартість рекламного часу зросте ще на 25%.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Старожицька, «Український тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8648
Читайте також
13.11.2008 09:37
Ірина Шуст, «ПіК України»
33 616
11.11.2008 16:06
Евгений Минко, «Публичные люди»
14 572
03.10.2008 22:15
Отар Довженко, для «Українського тижня»
36 040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду