Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ

2 Жовтня 2008
37741
2 Жовтня 2008
07:02

Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ

37741
Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ
Сьогодні «Детектор медіа» отримала відкритого листа представників української інтелігенції стосовно ситуації навколо Творчого об’єднання документальних та художніх фільмів НТКУ. Зокрема, його автори стверджують про намір керівництва НТКУ знищити ТО під прикриттям реорганізації виробництва та протестують проти цього кроку.
 
Нижче наводимо текст листа повністю.
 
Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ
Минуло трохи більше двох років з часу створення на першому каналі українського телебачення Творчого об’єднання документальних та художніх фільмів. Розпочавши чправу з «нуля», колектив студії створив 150 документальних телевізійних фільмів. Чимало з них було відзначено нагородами вітчизняних та закордонних телефестивалів.
 
Зараз, під час чергового реформування НТКУ, відбувається, так би мовити, реорганізація ТО документальних та художніх фільмів. (директор Віктор Дерюгін). У планах нового керівництва каналу (в.о. Президента НТКУ Василь Ілащук постав на посаді з початком 2008 року) – поєднати виробництво документальних фільмів та розважальних програм у спільній новій структурі, пріоритетним напрямом діяльності якої буде розвиток шоу-бізнесу на «Першому». Мотивуються такі наміри, звичайно, оптимізацією штату працівників.
 
Вочевидь, така акція спрямована на знищення справи, яка останнім часом набула динамічного розвитку.
 
Цього року дирекція об’єднання документальних та художніх фільмів започаткувала співпрацю з Галузевим державним архівом СБУ. В результаті виникла ідея документального циклу «Гриф секретності знято». У ньому на основі недоступних раніше документів і матеріалів відкриваються невідомі сторінки історії. Уже вийшли в ефір перший фільм «Версія 2. Вижити» про Бориса Антоненка-Давидовича. У наступних документальних фільмах цього циклу досліджуються долі Миколи Хвильового, Олександра Шумського, Юрка Тютюнника, Григорія Епіка, Михайла Волобуєва, будь-яка інформація про яких довгий час вважалася «цілковито таємною».
 
Тематика створених і створюваних стрічок відповідає державотворчим завданням, які і досі є актуальними у нашому суспільстві і логічно, що саме на такі фільми поширюється так зване Державне замовлення. Переважна більшість фільмів, створених митцями цієї студії, має історіософський характер або присвячена видатним особистостям в історії України: Костянтин Острозький, Пилип Орлик, Олена Теліга, Олександр Довженко, Лесь Курбас, Олег Ольжич, Юрій Кондратюк, В’ячеслав Чорновіл, Микола Амосов. Список можна продовжувати.
 
Коли переважна більшість українських телеканалів у той чи інший спосіб стали рупорами іноземних інтересів і замість того, щоб пробуджувати в українцях гідність, вільне мислення, підтримують в наших людях рабську свідомість, нівелюють у нації почуття незалежності і самоповаги, ми вважаємо за потрібне акцентувати на першочерговості плекання історичної пам’яті. Ефір Першого телеканалу, беззаперечно, є найкращим для такої справи. Ми вважаємо, що рівень документалістики студії документальних та художніх фільмів на Першому Державному телевізійному каналі відповідає завданням, які належить виконувати культурній еліті суспільства.
 
Саме тому ми, представники української інтелігенції, висловлюємо своє занепокоєння перспективою знищення об’єднання документальних фільмів на Державному каналі ТБ таким найпростішим способом, як поєднання культури з бізнесом.
 
1. Ігор Юхновський, академік НАН України;
 
2. Євген Сверстюк, президент Українського Пен-клубу;
 
3. Михайлина Коцюбинська, літературознавець;
 
4. Юрій Шаповал, професор, доктор історичних наук;
 
5. Валерій Смолій, академік НАН України, директор інституту історії НАН України;
 
6. Олександр Ігнатуша, актор;
 
7. Іван Дзюба, академік НАН України;
 
8. Вадим Скуратівський, культуролог, доктор мистецтвознавства;
 
9. Сергій Буковський, кінорежисер;
 
10. Володимир Яворівський, голова Спілки письменників України;
 
11. Сергій Білокінь, доктор історичних наук
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37741
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
www.
5695 дн. тому
весь 10-й этаж на НТКУ практически утопает в отмывании денег . сколько ворует Кобля знает вся телекомпания сколько не заработал Илащук - ЕВРО 2008, Олимпиада в Пекине - знают тоже все...................
сотрудник
5695 дн. тому
люди , которые захолели трудится, они пришли в ТО "Документальных и художественных фильмов". С Дерюгином или без они будет работать, ппотому что создана структура нормального производства - НАСТОЯЩЕГО. Есть отрицание у кого то вопросы? притензии? пофамильно Обвинения во взятках Дерюгину, только через суд.
cyborg
5695 дн. тому
2 НТКУ Назвіть, будь ласка, зразки ДОКУМЕНТАЛЬНИХ ФІЛЬМІВ, які б отримували нагороди міжнародних фестивалів та Національні премії, створені ДО створення ТО докфільмів. Після цього будемо говорити стосовно того, яким директором, яким керівником є Дерюгін. Його єдина вада у "запропонованих обставинах" (чи взагалі це є вадою у НОРМАЛЬНИХ УМОВАХ ВИРОБНИЦТВА?!) полягає у тому, що він поганий "підкилимний боєць". Він вміє робити фільми, він вміє налаштовувати ТВОРЧИХ працівників на Творчість, він вміє організовувати НОРМАЛЬНИЙ творчий та виробничий процес. Він НЕ ВМІЄ "хабарувати" - тобто брати і передавати хабарі, він НЕ ВМІЄ вести підступну позаспинну бійку. Якщо це робить його "поганим директором" в умовах "традицій УТ-1", то горе НТКУ, горе тим, хто змушений жити і діяти за утешними законами. А головне - горе тим глядачам, хто хоче дивитися УКРАЇНСЬКЕ ДОКУМЕНТАЛЬНЕ КіНО. "Пацюки, пардон, кріси" (с) - от хто здатен бути "хорошим директором" у "утешному" болоті. Хочете і далі жити у болоті - дійте як "кріси".
ветеран
5696 дн. тому
О, все за прогнозами - ВОНО ПОЛІЗЛО. Паць-паць-паць
НТКУ
5696 дн. тому
насправді документалістика на НТКУ зі звільненням Дерюгіна аж ніяк не зникне, так що шановні інтелігенти зайве так переймаються! Що зникне - то різні схемки відмивання державних коштів, створені попередником Ілащука та його ставлеником-посіпакою Дерюгіним. Мав би совість, то пішов би геть, як свого часу зробив попередник Дерюгіна Володимир Шаров - без листів підтримки, без зайвого галасу. І невігласів своїх забрав би із собою, і не колотив би людей, які працюють в об"єднанні. Та марні ті сподівання, на превеликий жаль...
ветеран док формату
5696 дн. тому
Хотів би на спір пошукати з бажаючими УКРАЇНСЬКИЙ канал (не з безлюдної, пінчуковицької та іншої москвошвеї), де за годинний док авторові платять більше двохсот баксів (після диких поневірянь). Це вам відповідь на всі питання. По части вкрасти в усіх столицях охрест, відтягти на хутір, закопати на городі і вийти на перехрестя свідомим патріотом ми москалів давно обскакали. Не виросте нічого доброго на цьому городі без піночета й тотальної санації всіх городів - а ні документального свого формату, ані власне "своєї хати зі своєї долею" та історією . Вася ж-надувний паркетно-шароварний паць, клон власних господарів - перших секретарів кравчукомів та комсюків-пройдисвітів, чергове безклубенко для клубної самобездіяльності... його господарі вже ті клюби на наливайки та казино розібрали. Отепер хай потявкають у відповідь його пахолки, що заробляють під його дупою на пенсію держслужбовця! Теж мені, біном Н*ютона- з такими темпами шахрайства ви будете отримувати не ту пенсію, а юшку з польових кухонь окупантів. Все буде як завжди, бо нової голови до ваших товстих черев не приставити...як і взагалі ніякої голови. Знову Україну по лісополосах на багажниках "прорішаєте"
ту киборг
5696 дн. тому
дерюгин - не директор! он не управленец! так подстааить весь свой коллектив! похерить всех, объединение под угрозой расформирования, в сетке вещания с 1 сентября ни одного фильма, а этот ТАЛАНТЛИВЫЙ РАБОТНИК трусливо в отпуск сбегает! и плевать ему на весь коллектив. да, он не нужен, потому что прячется все время от руководства. и нам такой директор НЕ нужен тоже. пусть только выйдет на работу со своих мнимых больничных!только ж боится людям в глаза глянуть! стыдно видать. за себя и за приведеных бездарей.
cyborg
5696 дн. тому
Справа в тім, що "не влаштовує" саме Дерюгін, а просто так вигнати з каналу заслуженого діяча мисстецтв України, автора фільму "Голодомор. Україна, ХХ століття", під керівництвом якого створено і функціонує ТО докфільм, фільми якого збирають рясний врожай різних нагород і які за рейтингами (на каналі) поступаються лише новинам і зарубмилу, дуже непросто: а як аргументувати вигнання плідного працівника? І от саме для того, щоб обійти ці "труднощі", і проводиться "рестурктуризація". А фактично (для тих, хто хоч якось знається на виробництві) - знищення структури.
5696 дн. тому
шанувальник голубого екрану // 02.10.2008 16:02:43, нехай выганяє поганих і ставить на їх місце інших, але навіщо ліквідовувати весь Докфільм, якщо йому не подобаються його свівробітники ))
Сэмэн Полудённый
5696 дн. тому
Сергій Зінченко // 02.10.2008 15:31:31: ЗАРАЗ МАЮТЬ ТІ ВАЖЕЛИ ВПЛИВУ ЛИШЕ ХИТРІ, ХИЖІ Й НАХАБНІ ОСОБИ, ЯКІ ЖИВУТЬ НЕ ПО ЛЮБОВІ, А ЗА РОЗРАХУНКОМ, А ТАКОЖ - ЇХНІ КУМИ-СВАТИ-БРАТИ... АОЕ ЇМ ТВОРЧІСТЬ І СВІТЛО ЗНАНЬ НЕ ПОТРІБНІ. _________Тут я з Вами, шановиій, трохи згоден, але уточню трішечки, що їм самим знання хоч якісь як раз потрібні, але вони не хочуть , щоб прості люди були освіченими, бо нетямущим бидлом, на яке поступово перетворюють Народ легко управляти, вкладаючи у мізки обивателів ефімерні ідейки________Підтвердженням тому є те, що удалили мій месседж, який Ви повністю процитували у своїй відповіді.__________ Я ж попрошу, пана, який так вчинив, дати слушну аргументацію: чому він так вчинив, можливо, цей пан більш освідченний, аніж я, бо я не розумію мотивацію його вчинку - я ж зробив очевидну констатацію фактів всього-навсього :-))
шанувальник голубого екрану
5696 дн. тому
Не чіпайте, поганці, Василька. Він чинить правильно, і всіляких пройдисвітів і поганих хлопців (і дівчат, тим паче) прожене з нашого голубого екрану.
Сергій Зінченко
5696 дн. тому
Сэмэн Полудённый // 02.10.2008 15:25:57 Сергій Зінченко // 02.10.2008 14:23:01, Ваша репліка, адресована мені, нагадала один напіванекдот-напівреальну ситуацію, шановний пане. Диспутують двоє істориків на одному телеканалі. Один бере й каже: "В негативных последствиях Первой мировой для Германии были виноваты все-таки евреи". Другий підхоплює його речення і дадає "И велосипедисты". Перший: "А при чём тут велосипедисты?". Другий: "А евреи?" . Так і Ви. Це то того, що кожен повинен відповідати за себе, а не вішати свої провини і недоліки на інших, як це робить президентське і прем'єрсье оточення. Яровівський та Смолій - це не пересічні громадяни: це посадовці, як не крути, бо в Голові Спілки Письменників України та в Директора Інституту історії України мають бути якісь важелі впливу на підопічні їм галузі. Ще раз нагадаю, що документалістика напряму повязана із історіографією. Якщо в цих осіб не має ніяких важелів впливу, то вони зовсім випадкові люди, які нічим не відрізняються від ляльок тетраьніх, в яких є свій професійний кукловод :-)) ____________________________- ЗАРАЗ МАЮТЬ ТІ ВАЖЕЛИ ВПЛИВУ ЛИШЕ ХИТРІ, ХИЖІ Й НАХАБНІ ОСОБИ, ЯКІ ЖИВУТЬ НЕ ПО ЛЮБОВІ, А ЗА РОЗРАХУНКОМ, А ТАКОЖ - ЇХНІ КУМИ-СВАТИ-БРАТИ... АОЕ ЇМ ТВОРЧІСТЬ І СВІТЛО ЗНАНЬ НЕ ПОТРІБНІ.
редактор
5696 дн. тому
Якщо це (не приведи Господи) станеться, у бідного українського глядача взагалі відберуть можливість обирати. Так що усі будеми "втикати" у серіали на кшталт "Галини Брєжнєвої". Зомбування триває! Протестую! Треба розпрацьовувати свою ідеологію, а не керуватися російською - для України вона не є актуальною.
Сергій Зінченко
5696 дн. тому
Сэмэн Полудённый // 02.10.2008 14:04:21 Яворівський же бютовець, тобто при влаls і може попросити свою лідерку вплинути на ситуацію, а не соплі жувати, якщо він дійсно хоче цього. У Юхновського бізнес-звязків тьма-тьмуща, так що чия б корова мічала))) А Сергій Білокінь, доктор історичних наук - щось змахує на родича одного огидного Экс-министра МВД Николай Билоконь, у якого рильце як ні в кого іншого в пушку. Є ще й інши "дерзкіє лічності". Так шо здається, співгромадяни, з нас з вами сміються,гучними заявами і нічого не роблячи, щоб наче не виглядати співучасниками злочину. Наче вони такі мягкі і пухнасті, а інші - чорні та огидні. Але і ті, що далі ніж робити заяви, і інші, що просто роблять лихо, нічим одні від одного не відрізняються!!! ______________________________ Та до чого тут ті зв'язки й т.д., коли над Україною нависає Президент "сотоварищи", який на словах - "за українську націю", а коли до діла, то розставляє всюди своїх бізнес-хлопчиків, особливо на Дніпропетровщтні (на кшталт В.Бондаря), які слухняно гальиують виконання його ж указів? При владі - невігласи, які ненавидять людей творчих. - Ось що найголовніше.
Сэмэн Полудённый
5696 дн. тому
Яворівський же бютовець, тобто при влаls і може попросити свою лідерку вплинути на ситуацію, а не соплі жувати, якщо він дійсно хоче цього. У Юхновського бізнес-звязків тьма-тьмуща, так що чия б корова мічала))) А Сергій Білокінь, доктор історичних наук - щось змахує на родича одного огидного Экс-министра МВД Николай Билоконь, у якого рильце як ні в кого іншого в пушку. Є ще й інши "дерзкіє лічності". Так шо здається, співгромадяни, з нас з вами сміються,гучними заявами і нічого не роблячи, щоб наче не виглядати співучасниками злочину. Наче вони такі мягкі і пухнасті, а інші - чорні та огидні. Але і ті, що далі ніж робити заяви, і інші, що просто роблять лихо, нічим одні від одного не відрізняються!!!
5696 дн. тому
Уничтожили ДокФильм Украины, а я удивлялся, почему нету сбора данным по современной Украине в исторических архивах. Вот так вот уничтожили историю Украины, а потом и нэньку-Вкрайину испепелят изверги, "бо прикладом цього служать рейтинги розважальних каналів, які ПРОСТО зашкалюють" Назовите мне такие Украинские каналы с такими высокими рейтингами. (Першый розважальный) ТЕТ с его повторами ДОМа-2 мало кто смотрит. Кто-то из Вас ,вісокопосадовцив, снова закатит долгую нудную "Не выгодно..." вам. Вы говорите, что мало интеллектуало - хочется вам, чтоб и тех не осталось, окунув всех в масскультурную эпоху тролодитов, на которых можно невдумчиво шинковать капусту :-))
ПРАВДА!!!
5696 дн. тому
ШАНОВНІ ДОПИСУВАЧІ! На жаль, в Україні дуже мало таких інтелектуалів як ви, про що говорять рейтинги Першого! Керівництво бажає долучитися до маскультури, бо прикладом цього служать рейтинги розважальних каналів, які ПРОСТО зашкалюють. На жаль, держбюджет не може дозволити собі такої розкоші, як утримання ТО на Першому державному, тому керівництво змушене змінювати тактику каналу!!!!!!!!!!!!!!!! І шукати нові можливості, нові ресурси і нові підходи в розвитку каналу!
Павло Булгак
5696 дн. тому
Знищувати документалістику на УТ-1, яка розказує не про остогидлий кримінал, а про сторінки нашої історії, про наших митців, наших інтелектуалів - це злочин проти української культури. Руки геть від ТО!
Сергій Зінченко
5696 дн. тому
Не злічити сьогодні пішаків-невігласів на різних постах, які зобов'язані українським народом опікуватися його інтересами, а не своїми бізнес-проектами. Тому, звичайно, галузь кіноправди їх не влаштовує з причини своєї бездуховності й ницості. Між тим, голос української інтелігенції, українського громадянського суспільства громадяни України не чують, оскільки їм вуха забивають різні сердючки-поплавські-білики, підтримувані найбільш високопоставленими пішаками нинішньої української влади. Але скільки ще українська інтелігенція буде роз'єднаною різними партіями та бізнес-утвореннями? Пане Яворівський, пане Сверстюк, пане Рябчук..., я звертаюся до вас як громадянин України, як журналіст, як просвітянин від криворізького об'єднання. Зверніть, будь ласка, не "задля галочки" увагу на регіональні утворення, зумійте, врешті, відрізнити реально діючих патріотів від фарисеїв і пристосуванців. Я щиро, від всієї душі, вас рідтримую, але хочеться, щоб всі ми були разом не лише в заявах, а також діяли би спільно!
Наталья
5696 дн. тому
Нарешті!!! Ми чуємо голос нашої інтелигенції!!! Маю надію,він не залишиться поза увагою захисників українського кінематографу та взагалі культури. САМЕ ДОКУМЕНТАЛЬНІ ФІЛЬМИ НА УТ привернули мою цікавість до цього каналу. Проста телеглядачка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду