detector.media
02.10.2008 07:02
Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ
Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ
Сьогодні «Детектор медіа» отримала відкритого листа представників української інтелігенції стосовно ситуації навколо Творчого об’єднання документальних та художніх фільмів НТКУ. Зокрема, його автори стверджують про намір керівництва НТКУ знищити ТО під прикриттям реорганізації виробництва та протестують проти цього кроку.
 
Нижче наводимо текст листа повністю.
 
Звернення до громадськості у зв’язку з ситуацією в НТКУ
Минуло трохи більше двох років з часу створення на першому каналі українського телебачення Творчого об’єднання документальних та художніх фільмів. Розпочавши чправу з «нуля», колектив студії створив 150 документальних телевізійних фільмів. Чимало з них було відзначено нагородами вітчизняних та закордонних телефестивалів.
 
Зараз, під час чергового реформування НТКУ, відбувається, так би мовити, реорганізація ТО документальних та художніх фільмів. (директор Віктор Дерюгін). У планах нового керівництва каналу (в.о. Президента НТКУ Василь Ілащук постав на посаді з початком 2008 року) – поєднати виробництво документальних фільмів та розважальних програм у спільній новій структурі, пріоритетним напрямом діяльності якої буде розвиток шоу-бізнесу на «Першому». Мотивуються такі наміри, звичайно, оптимізацією штату працівників.
 
Вочевидь, така акція спрямована на знищення справи, яка останнім часом набула динамічного розвитку.
 
Цього року дирекція об’єднання документальних та художніх фільмів започаткувала співпрацю з Галузевим державним архівом СБУ. В результаті виникла ідея документального циклу «Гриф секретності знято». У ньому на основі недоступних раніше документів і матеріалів відкриваються невідомі сторінки історії. Уже вийшли в ефір перший фільм «Версія 2. Вижити» про Бориса Антоненка-Давидовича. У наступних документальних фільмах цього циклу досліджуються долі Миколи Хвильового, Олександра Шумського, Юрка Тютюнника, Григорія Епіка, Михайла Волобуєва, будь-яка інформація про яких довгий час вважалася «цілковито таємною».
 
Тематика створених і створюваних стрічок відповідає державотворчим завданням, які і досі є актуальними у нашому суспільстві і логічно, що саме на такі фільми поширюється так зване Державне замовлення. Переважна більшість фільмів, створених митцями цієї студії, має історіософський характер або присвячена видатним особистостям в історії України: Костянтин Острозький, Пилип Орлик, Олена Теліга, Олександр Довженко, Лесь Курбас, Олег Ольжич, Юрій Кондратюк, В’ячеслав Чорновіл, Микола Амосов. Список можна продовжувати.
 
Коли переважна більшість українських телеканалів у той чи інший спосіб стали рупорами іноземних інтересів і замість того, щоб пробуджувати в українцях гідність, вільне мислення, підтримують в наших людях рабську свідомість, нівелюють у нації почуття незалежності і самоповаги, ми вважаємо за потрібне акцентувати на першочерговості плекання історичної пам’яті. Ефір Першого телеканалу, беззаперечно, є найкращим для такої справи. Ми вважаємо, що рівень документалістики студії документальних та художніх фільмів на Першому Державному телевізійному каналі відповідає завданням, які належить виконувати культурній еліті суспільства.
 
Саме тому ми, представники української інтелігенції, висловлюємо своє занепокоєння перспективою знищення об’єднання документальних фільмів на Державному каналі ТБ таким найпростішим способом, як поєднання культури з бізнесом.
 
1. Ігор Юхновський, академік НАН України;
 
2. Євген Сверстюк, президент Українського Пен-клубу;
 
3. Михайлина Коцюбинська, літературознавець;
 
4. Юрій Шаповал, професор, доктор історичних наук;
 
5. Валерій Смолій, академік НАН України, директор інституту історії НАН України;
 
6. Олександр Ігнатуша, актор;
 
7. Іван Дзюба, академік НАН України;
 
8. Вадим Скуратівський, культуролог, доктор мистецтвознавства;
 
9. Сергій Буковський, кінорежисер;
 
10. Володимир Яворівський, голова Спілки письменників України;
 
11. Сергій Білокінь, доктор історичних наук
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY