Турчинов звинуватив «Інтер» у роботі за вказівками Балоги

23 Вересня 2008
17907
23 Вересня 2008
07:47

Турчинов звинуватив «Інтер» у роботі за вказівками Балоги

17907
Турчинов звинуватив «Інтер» у роботі за вказівками Балоги
Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявляє, що у законі про держслужбу, ухваленому у першому читанні БЮТ і Партією регіонів, не йдеться про введення другої державної мови, повідомляє «Українська правда».
 
Про це Турчинов сказав, коментуючи звинувачення глави секретаріату президента Віктора Балоги на адресу БЮТ у зраді виборців, повідомляє прес-служба БЮТ.
 
«Єдиною державною мовою в Україні є українська. Ця позиція Юлії Тимошенко та очолюваної нею політичної сили була, є, та залишиться незмінною, а всі інші твердження є політичною спекуляцією опонентів БЮТ», - заявив Турчинов.
 
Коментуючи зміст закону про держслужбу, він зазначив, що «будь-хто, хто хоча б вміє читати українською, побачить, що норми про державність чи офіційність російської мови в законі нема».
 
Водночас, наполягає Турчинов, оскільки проект містить норму щодо знання різних мов держслужбовцями, саме за наполяганням фракції БЮТ проект не було ухвалено в цілому, а направлено на друге читання, де це питання буде більш чітко узгоджене з Конституцією.
 
«В іншому ж випадку закон не буде проголосовано», - cказав перший перший віце-прем’єр.
 
Турчинов також звернув увагу «на прямі текстові та оціночні збіги» в трактуванні норм законопроекту про держслужбу в недільному випуску «Подробиць тижня» та в заяві Балоги, оприлюдненій в понеділок.
 
«Це дає підстави вважати, що на "Інтері" вкотре чи-то прислухалися до усних порад Балоги, чи-то вчиталися в темник», - заявив Турчинов.
 
21 вересня у програмі «Подробиці тижня» прозвучав наступний текст підводки ведучого:
 
«Наслідки таємних домовленостей бачимо щодня. Приміром, чергове спільне голосування "бютівців" та "регіоналів" з одного дуже принципового питання. Йдеться про програмну обіцянку Партії регіонів щодо надання російській мові статусу другої державної. До того ж у проекті закону про державну службу, автором якого є Віктор Янукович, з’явилася така норма. Держслужбовці зобов’язані вільно володіти не лише державною мовою, а й російською. Тобто цей закон російську фактично перетворює на другу офіційну, принаймні у держструктурах. Наслідком невиконання цієї вимоги для чиновника може стати, наприклад, втрата посади. Аби не бути голослівним, ось уривок проекту цього закону і його 21-а стаття, пункт третій. Вільно володіти державною та російською мовами. І ось результати голосування. За – 361 депутат. "Регіонали" та комуністи прогнозовано підтримали цей законопроект і до них долучилися майже всі "бютівці" – 144 депутати "за". І це при том, що Юлія Тимошенко заявляла, цитую: якщо комусь потрібна двомовність, хай спочатку вивчить рідну мову. 5 серпня, 2007 рік. І навіть те, що законопроект ухвалили лише у першому читанні, це не зменшує показовості такого голосування. Отже слова – це одне, а діло – це зовсім інше».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду