detector.media
23.09.2008 07:47
Турчинов звинуватив «Інтер» у роботі за вказівками Балоги
Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявляє, що у законі про держслужбу, ухваленому у першому читанні БЮТ і Партією регіонів, не йдеться про введення другої державної мови, повідомляє «Українська правда».
 
Про це Турчинов сказав, коментуючи звинувачення глави секретаріату президента Віктора Балоги на адресу БЮТ у зраді виборців, повідомляє прес-служба БЮТ.
 
«Єдиною державною мовою в Україні є українська. Ця позиція Юлії Тимошенко та очолюваної нею політичної сили була, є, та залишиться незмінною, а всі інші твердження є політичною спекуляцією опонентів БЮТ», - заявив Турчинов.
 
Коментуючи зміст закону про держслужбу, він зазначив, що «будь-хто, хто хоча б вміє читати українською, побачить, що норми про державність чи офіційність російської мови в законі нема».
 
Водночас, наполягає Турчинов, оскільки проект містить норму щодо знання різних мов держслужбовцями, саме за наполяганням фракції БЮТ проект не було ухвалено в цілому, а направлено на друге читання, де це питання буде більш чітко узгоджене з Конституцією.
 
«В іншому ж випадку закон не буде проголосовано», - cказав перший перший віце-прем’єр.
 
Турчинов також звернув увагу «на прямі текстові та оціночні збіги» в трактуванні норм законопроекту про держслужбу в недільному випуску «Подробиць тижня» та в заяві Балоги, оприлюдненій в понеділок.
 
«Це дає підстави вважати, що на "Інтері" вкотре чи-то прислухалися до усних порад Балоги, чи-то вчиталися в темник», - заявив Турчинов.
 
21 вересня у програмі «Подробиці тижня» прозвучав наступний текст підводки ведучого:
 
«Наслідки таємних домовленостей бачимо щодня. Приміром, чергове спільне голосування "бютівців" та "регіоналів" з одного дуже принципового питання. Йдеться про програмну обіцянку Партії регіонів щодо надання російській мові статусу другої державної. До того ж у проекті закону про державну службу, автором якого є Віктор Янукович, з’явилася така норма. Держслужбовці зобов’язані вільно володіти не лише державною мовою, а й російською. Тобто цей закон російську фактично перетворює на другу офіційну, принаймні у держструктурах. Наслідком невиконання цієї вимоги для чиновника може стати, наприклад, втрата посади. Аби не бути голослівним, ось уривок проекту цього закону і його 21-а стаття, пункт третій. Вільно володіти державною та російською мовами. І ось результати голосування. За – 361 депутат. "Регіонали" та комуністи прогнозовано підтримали цей законопроект і до них долучилися майже всі "бютівці" – 144 депутати "за". І це при том, що Юлія Тимошенко заявляла, цитую: якщо комусь потрібна двомовність, хай спочатку вивчить рідну мову. 5 серпня, 2007 рік. І навіть те, що законопроект ухвалили лише у першому читанні, це не зменшує показовості такого голосування. Отже слова – це одне, а діло – це зовсім інше».
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY