Цього пленарного тижня може бути ухвалений законопроект Едуарда Прутніка про призначення керівників НТКУ та НРКУ парламентом

22 Вересня 2008
20391
22 Вересня 2008
16:44

Цього пленарного тижня може бути ухвалений законопроект Едуарда Прутніка про призначення керівників НТКУ та НРКУ парламентом

20391
Цього пленарного тижня може бути ухвалений законопроект Едуарда Прутніка про призначення керівників НТКУ та НРКУ парламентом
На погоджувальній раді, яка відбулася 22 вересня 2008 року в парламенті, до порядку денного пленарних засідань 23 – 26 вересня внесено декілька медійних питань. Вже не вперше там стоять питання про складення повноважень членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої. Нагадаємо, що минулого тижня їх черговий раз було внесено до порядку денного, але народні депутати так і не приступили до його розгляду.
 
За словами голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Ганни Герман, цього тижня також розглядатиметься законопроект №3140 «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”» (щодо приведення окремих положень цього Закону у відповідність до Конституції України), авторами якого є Едуард Прутнік, Олена Лукаш та Андрій Портнов. Автори пропонують зміни до статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині: визначення статусу Національних радіо- та телекомпаній України, порядку призначення та звільнення з посад їх керівників, відмови від створення громадських рад до створення Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні.
 
Експерти Головного науково-експертного управління у своєму висновку зазначають, що не всі вміщені в проекті пропозиції сприятимуть досягненню мети приведення статті 14 цього Закону у відповідність до Конституції України, зокрема в частині призначення та звільнення керівників НТКУ та НРКУ. Управління підтримує поправку щодо відмови від створення громадських рад, бо, на їх думку, участь громадського органу у призначенні керівників державних підприємств видається недостатньо обґрунтованою.
 
Управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених зауважень.
 
Нагадаємо, що на останньому засіданні профільного парламентського комітету народні депутати підтримали законопроект №3140, хоча на думку медіаюристів він є антиконституційним, оскільки, згідно з Конституцією України, ані Президент, ані Верховна Рада не мають права призначати керівників НТКУ та НРКУ.
 
Законопроект №3140 – один із останніх зареєстрованих медійних законопроектів, але незважаючи на це, а також на понад 20 проектів, підготовлених профільним комітетом, саме він одним із перших потрапив на розгляд народних депутатів у сесійній залі.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20391
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5697 дн. тому
Ай, да Прутник, ай да... Пользуясь неразберихой в политике, пропихивает Закон для себя любимого. Хочет вернутьсяв кабинет на Крещатике. Он многое не успел, находясь в должности председателя ГОСТЕЛЕРАДИО. Андрюша Шевченко тоже многого не успел, и Тарас Стецькив, и Вадик Долганов, и Игорь Сторожук, и Виталик Докаленко. Конкурс на дожность президента НТКУ - объявлено! Господа! Записывайтесь!
член колективу
5697 дн. тому
Керівника НТКУ має обирати колектив НТКУ. А не регіонали, бютівці, нсну-ники чи інші партійці.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду