detector.media
22.09.2008 16:44
Цього пленарного тижня може бути ухвалений законопроект Едуарда Прутніка про призначення керівників НТКУ та НРКУ парламентом
На погоджувальній раді, яка відбулася 22 вересня 2008 року в парламенті, до порядку денного пленарних засідань 23 – 26 вересня внесено декілька медійних питань. Вже не вперше там стоять питання про складення повноважень членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої. Нагадаємо, що минулого тижня їх черговий раз було внесено до порядку денного, але народні депутати так і не приступили до його розгляду.
 
За словами голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Ганни Герман, цього тижня також розглядатиметься законопроект №3140 «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”» (щодо приведення окремих положень цього Закону у відповідність до Конституції України), авторами якого є Едуард Прутнік, Олена Лукаш та Андрій Портнов. Автори пропонують зміни до статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині: визначення статусу Національних радіо- та телекомпаній України, порядку призначення та звільнення з посад їх керівників, відмови від створення громадських рад до створення Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні.
 
Експерти Головного науково-експертного управління у своєму висновку зазначають, що не всі вміщені в проекті пропозиції сприятимуть досягненню мети приведення статті 14 цього Закону у відповідність до Конституції України, зокрема в частині призначення та звільнення керівників НТКУ та НРКУ. Управління підтримує поправку щодо відмови від створення громадських рад, бо, на їх думку, участь громадського органу у призначенні керівників державних підприємств видається недостатньо обґрунтованою.
 
Управління вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу за умови врахування висловлених зауважень.
 
Нагадаємо, що на останньому засіданні профільного парламентського комітету народні депутати підтримали законопроект №3140, хоча на думку медіаюристів він є антиконституційним, оскільки, згідно з Конституцією України, ані Президент, ані Верховна Рада не мають права призначати керівників НТКУ та НРКУ.
 
Законопроект №3140 – один із останніх зареєстрованих медійних законопроектів, але незважаючи на це, а також на понад 20 проектів, підготовлених профільним комітетом, саме він одним із перших потрапив на розгляд народних депутатів у сесійній залі.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY