Олександр Баранов проти приватних інвестицій в розбудову цифрового ТБ

19 Вересня 2008
20913
19 Вересня 2008
15:24

Олександр Баранов проти приватних інвестицій в розбудову цифрового ТБ

20913
Олександр Баранов проти приватних інвестицій в розбудову цифрового ТБ

Олександр Баранов, перший заступник директора державного департаменту з питань зв’язку Міністерства транспорту та зв’язку України, виступаючи на ІІ Міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні», наголосив, що головною проблемою української «цифри» є відсутність координації між державними органами у питанні єдиного бачення розгортання мережі цифрового ТБ. 

Проаналізувавши нинішні компетенції між мовними та телекомунікаційними регуляторними організаціями, пан Баранов сформулював тезу про ідеальний розподіл повноважень мовників і зв’язківців: «Мовне регулювання стосується питань контенту та інваріантне до технологій, телекомунікаційне – контролює впровадження технологій та інваріантне до контенту».
 
Ця теза доповіді була адресована Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, котра наголошує на своїй ключовій ролі у процесі переходу на «цифру». Проте слід зазначити, що опоненти від Нацради участі в дискусії, як і в роботі форуму, не брали. При цьому п. Баранов наголосив у своєму виступі, що доручення розробити програму впровадження в Україні цифрового мовлення Кабмін надав саме Мінтрансзв’язку.
 
Цифрове ТБ, на думку Мінтрансзв’язку, потребує також змін законодавчої бази. Однак із законодавцями учасникам форуму також не вдалося обговорити це питання – депутат Верховної Ради Олена Бондаренко, голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення, попри те, що була заявлена у програмі форуму, на дискусію не з’явилась.
 
Олександр Баранов також висловив свою позицію щодо інших спірних питань впровадження цифрового ТБ.  Зокрема, ідею приватних інвестицій у розвиток цифрових мереж пан Баранов потрактував як небезпеку комерціалізації останніх, наголошуючи, що проект, крім комерційного, має важливе соціальне значення. Крім того, він висловився за необхідність побудови додаткових трансляційних веж (це питання також активно дебатується), оскільки існуюча технічна база Концерну РРТ не задовольняє вимог нових технологій ні за кількістю, ні за висотою веж.
 

Наразі на Форумі розпочалися дискусії по третьому тематичному блоку «Цифрове телебачення та технології». Попереду – останній, четвертий блок «Цифрове телебачення та індустрія».

Форум проходить за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Міжнародної організації «International Media Support».


 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду