Едуард Прутнік пропонує передати право призначати керівників НТКУ та НРКУ парламенту і не створювати громадські ради

17 Вересня 2008
15053
17 Вересня 2008
17:28

Едуард Прутнік пропонує передати право призначати керівників НТКУ та НРКУ парламенту і не створювати громадські ради

15053
Едуард Прутнік пропонує передати право призначати керівників НТКУ та НРКУ парламенту і не створювати громадські ради

На черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, яке відбулося 17 вересня 2008 року, народний депутат – регіонал Едуард Прутнік представив колегам по комітету законопроект «Про внесення змін до ЗУ “Про телебачення і радіомовлення”» щодо приведення окремих положень цього закону у відповідність Конституції України, №3140, внесений народними депутатами Оленою Лукаш, Едуардом Прутніком та Андрієм Портновим.


Цим законопроектом пропонується змінити статус НТКУ та НРКУ з державних установ на державні телерадіоорганізації. Керівників НТКУ та НРКУ призначати і звільняти з посади Верховною Радою України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу парламенту. Також Едуард Прутнік пропонує не згадувати про створення громадських рад НТКУ та НРКУ. «Чому громадські ради мають право втручатися в господарську діяльність НТКУ та НРКУ, в їх фінансові справи? Якби вони як художні ради займалися тільки творчими питаннями, це інша справа. Не буде громадських рад – швидше буде створене суспільне мовлення», – сказав Едуард Прутнік. Народний депутат просив підтримати цей законопроект і наполягав на якнайшвидшому його прийнятті.

Микола Баграєв (БЮТ) зауважив, що потрібно визначити конкретний строк, на який вибиратимуться президенти НТКУ та НРКУ. Олександр Абдуллін (БЮТ) також засумнівався, що цей законопроект зможе одразу пройти перше, друге читання і бути прийнятий у цілому. Олена Кондратюк (БЮТ) нагадала, що є альтернативний законопроект Андрія Шевченка і потрібно їх узгодити. А Олена Бондаренко зазначила, що законопроект №3140 ще не має висновку Головного науково-експертного управління.

Більшістю голосів члени комітету підтримали законопроект, презентований Едуардом Прутніком.

Так само члени комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроекти «Про внесення змін до ЗУ “Про національну раду з питань телебачення і радіомовлення”» (щодо приведення у відповідність чинному законодавству України, №2371), внесений народним депутатом Володимиром Ландіком? та «Про ТБ і РМ» (щодо усунення протиріч між ЗУ «Про кінематографію» і ЗУ «Про ТБ і РМ», №2692), внесений народним депутатом Оленою Бондаренко. Останній проект був підтриманий з однією поправкою, щодо визначення відсоткового обмеження субтитрування, яку запропонувала Олена Кондратюк.

На прохання голови комітету Ганни Герман депутати відклали розгляд питань про лист заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка щодо обміну ліцензіями між каналами К1 та «Мегаспорт» та про роботу парламентського телеканалу «Рада».

Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15053
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5700 дн. тому
Не туди дивитесь. ВИ краще подивіться конституцію і спробуйте там знайти повноваження призначати/звільняти керівників НТКУ/НРКУ. Цей законопроект - просто політична помста.
Спостерігачеві, пояснювачеві
5700 дн. тому
Гарна дискусія! Це у статті закону. Але поки вони є установами! КРУ щойно завершило перевірку НТКУ! І що? Оприлюднено результат. Можливо, ТК поцікавиться і оприлюднить висновки щодо діяльності Докаленк енд К за результатами перевірки. Бо Прутнік знову забажає працювати в парі з ДОКою!
2спостерігач
5700 дн. тому
Зміниться те, що Перший Національний перестане, нарешті, бути кишеньковим каналом одного глядача з Банкової, а керівники, призначені парламентом, все таки матимуть більше впевненості в тому, що у них є час щось змінити на каналі на краще. Крім того, можливо, матимуть більше відповідальності, бо з половиною парламенту важче домовитись, аніж з однією сім"єю, та й очі всім показухою не замилиш...
Спостерігач
5700 дн. тому
Для ексерта та пояснювача. У статті 13 Закону „Про телебачення і радіомовлення” визначено, що державні телерадіоорганізації є державними підприємствами. Що зміниться при прийнятті проекту Прутніка?
Пояснювач
5700 дн. тому
Державна установа не веде господарської діяльності і не отримує прибутків. ДержТРК може їх отримувати, так як її статутом передбачені певні види послуг за гроші. Займатися повноцінною комерційною діяльністю ДТРК забороненео (вони не платять відповідних відповідних податків) але на забезпечення своєї діяльності (типу госпрозрахунок) дозволяється трохи підзаробити. А в цілому - повна муть. Будь-яка перевірка КРУ може по різному трактувати одні і тіж самі дії в різних ДТРК. Одну накажуть, іншу ніі. Керівництво Держтелерадіо вимагає від ДТРК брати гроші з навіть з місцевих органів влади за інформаційне обслуговування, а ті ігнорують такі подачі, навіть при тому, що за Законом мали би платити. Безкоштовно - тільки Президенту, голові Кабиіну, спікеру ВР тільки на урочистому відкритті першої сесії черогового скликання. 20 хв. раз на місяць нардепам для звіду із своєї депутатської діяльності. Все інше має бути або передбачено тематичними планами в держзамовленні, або бути проплаченим згідно тарифів. На практиці дуже часто не так.
акционеру до уваги
5700 дн. тому
Бондаренко за цей законопроект не голосувала на відміну від усіх інших членів комітету
КАПО
5700 дн. тому
Накрыть бы этих эдиков одним донецким наперстком
Акціонер
5700 дн. тому
Акціонерне товариство з обиеженою відповідальністю "Верховна Рада" скоріш за все дослухається проекту Е. Прутніка тільки-но створять нову коаліцію. Буде створено акціонерну компанію "Супільне телебачення" імені партії регіонів. І кого ви думаєте призначать керувати процесом? Вірно, думаєте! Прутніка, Герман, Бондаренко! А може і Томенка, як союзника по коаліції - долучать! Ми ж в Європу! Наші наміри прогресивні! Відтяпаємо у держави її останній інформаційни острів і остаточно додерибанимо державну власність.
Експерт
5700 дн. тому
Різниця в тім, що держустанова не може заробляти і залишати собі гроші, а держтелерадіоорганізація є підприємством, яке має таке справо. Бабло, панове, все довкола бабла.
Спостерігач
5700 дн. тому
А цікаво хтось пояснить в чому різниця між державними установами та державними телерадіоорганізаціями?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду