detector.media
17.09.2008 17:28
Едуард Прутнік пропонує передати право призначати керівників НТКУ та НРКУ парламенту і не створювати громадські ради

На черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, яке відбулося 17 вересня 2008 року, народний депутат – регіонал Едуард Прутнік представив колегам по комітету законопроект «Про внесення змін до ЗУ “Про телебачення і радіомовлення”» щодо приведення окремих положень цього закону у відповідність Конституції України, №3140, внесений народними депутатами Оленою Лукаш, Едуардом Прутніком та Андрієм Портновим.


Цим законопроектом пропонується змінити статус НТКУ та НРКУ з державних установ на державні телерадіоорганізації. Керівників НТКУ та НРКУ призначати і звільняти з посади Верховною Радою України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу парламенту. Також Едуард Прутнік пропонує не згадувати про створення громадських рад НТКУ та НРКУ. «Чому громадські ради мають право втручатися в господарську діяльність НТКУ та НРКУ, в їх фінансові справи? Якби вони як художні ради займалися тільки творчими питаннями, це інша справа. Не буде громадських рад – швидше буде створене суспільне мовлення», – сказав Едуард Прутнік. Народний депутат просив підтримати цей законопроект і наполягав на якнайшвидшому його прийнятті.

Микола Баграєв (БЮТ) зауважив, що потрібно визначити конкретний строк, на який вибиратимуться президенти НТКУ та НРКУ. Олександр Абдуллін (БЮТ) також засумнівався, що цей законопроект зможе одразу пройти перше, друге читання і бути прийнятий у цілому. Олена Кондратюк (БЮТ) нагадала, що є альтернативний законопроект Андрія Шевченка і потрібно їх узгодити. А Олена Бондаренко зазначила, що законопроект №3140 ще не має висновку Головного науково-експертного управління.

Більшістю голосів члени комітету підтримали законопроект, презентований Едуардом Прутніком.

Так само члени комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроекти «Про внесення змін до ЗУ “Про національну раду з питань телебачення і радіомовлення”» (щодо приведення у відповідність чинному законодавству України, №2371), внесений народним депутатом Володимиром Ландіком? та «Про ТБ і РМ» (щодо усунення протиріч між ЗУ «Про кінематографію» і ЗУ «Про ТБ і РМ», №2692), внесений народним депутатом Оленою Бондаренко. Останній проект був підтриманий з однією поправкою, щодо визначення відсоткового обмеження субтитрування, яку запропонувала Олена Кондратюк.

На прохання голови комітету Ганни Герман депутати відклали розгляд питань про лист заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка щодо обміну ліцензіями між каналами К1 та «Мегаспорт» та про роботу парламентського телеканалу «Рада».

Світлана Остапа, «Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY