Правда з точністю до навпаки

1 Вересня 2008
15820
1 Вересня 2008
07:25

Правда з точністю до навпаки

15820
Правда з точністю до навпаки
Нещодавно Путін висловився на підтримку Ющенка, коли той оголосив про незалежність Криму. Ой, ні! Насправді це Крим підтримав Ющенка і поставив у Сімферополі пам’ятник Бандері. А Путін через це оголосив Україні війну. Але Тимошенко образилася на Ющенка і умовила Путіна відкликати Чорноморський флот з України. Путін погодився , але за умови, що Україна визнає незалежність району Одинцова від Москви…
 
Я жартую? Може, й жартую, але ж ви знаєте, що в кожному жарті є частка жарту, а все решта – правда. Ось подивіться, що із висвітленням міжнародної політики у засобах масової інформації виходить: десь хтось когось чи підтримав, чи засудив, чи то сам чорт не розбере.
 
Наприклад, після засідання голів держав організації Шанхайської угоди з’являється інформація під заголовком: «Казахстан підтримав визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії». Її поширили наші ЗМІ з посиланням на «Інтерфакс» і «Вигляд». Ну, думаєш собі, процес пішов – перша держава, крім Росії, зробила це.
 
Аж тут по телевізору дають синхрон казахстанського президента Нурсултана Назарбаєва: він підтримує дії Росії на Кавказі, навіть клятий Захід критикує, але жодним словом не обмовився про незалежність двох крихітних державок.
 
Ще раз уважно читаєш згадану новину і бачиш, що там теж жодної цитати, яка б відповідала заголовку, не наведено. Ну, значить, треба глянути на офіційний сайт президента Казахстану. Не може бути, щоб на ньому не було відображене таке важливе рішення, як визнання нових держав.
 
І що ви думаєте? Є там інформація про виступ Нурсултана Назарбаєва на зустрічі голів держав ШОС, але жодного слова про Південну Осетію і Абхазію.
 
Аж інша інформація на очі трапляється – вже від «РИА Новости». Заголовок там інший: «ШОС підтримала Росію у примушенні до миру в Південній Осетії». Щоправда, у невеликих цитатах звучить радше стурбованість ситуацією в регіоні, але таки сказано, що країни ШОС підтримують «активну роль Росії у сприянні миру і співробітництву в цьому регіоні». Посилання під інформацією – на «Газета.Ру». Все ж таки знайшли собі росіяни союзників: ті, хоч і не визнали дві нові держави, але принаймні дуже обережно підтримали дії Росії.
 
Аж тут іще одна інформація в безмежному полі Інтернету впадає у вічі: «Країни ШОС не визнали незалежність Абхазії і Південої Осетії» - з посиланням на Reuters та «Інтерфакс». Із неї випливає, що хоча ШОСівці й висловили підтримку російським зусиллям одним реченням, але вони також «підтвердили відданість принципу поваги до територіальної цілісності держав і зусиль, спрямованих на збереження єдності держави і її територіальної цілісності». Одначе при цьому «відзначили безперспективність вирішення конфліктів силовим шляхом».
 
А ще я зустрічав заголовки, які твердили, що ШОС засудив Росію. Єдиний заголовок, який цілковито відтворив реалії саміту ШОС, я побачив лише в «Електронних вістях»: «Країни ШОС підтримали Росію, але не визнали незалежності Абхазії та Південної Осетії» - посилання на «РосБізнесКонсалтинг».
 
А інформація про висловлювання федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель була просто кумедною. Наші ЗМІ з посиланням на ту ж таки «Газету.Ру» повідомили, що «Меркель наполягає на наданні Грузії та Україні ПДЧ». У прихильників євроатлантичної інтеграції України від щастя могла стріха поїхати: якщо вже Меркель погодилась, то Саркозі якось доламаємо – і у грудні ПДЧ буде наше.
 
Та якщо уважно почитати інформацію, з неї випливає, що Меркель просто підтвердила свою попередню позицію: висловилась за членство Грузії та України в НАТО, але ні словом не обмовилась, коли це буде.
 
Мої гуляння Інтернетом ще раз підтвердили, що нині засоби масової інформації деяких країн перетворилися в засоби агітації і пропаганди. Тож не варто їм сліпо довіряти. Бо якщо з таким інформуванням у кінцевому підсумку виявиться, що війну у Грузії розв’язала не Москва, не Тбілісі, а Київ, я не здивуюся.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15820
Читайте також
10.10.2008 14:25
Александр Кленин, РБК daily
22 097
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дума
5723 дн. тому
Сами вскормили Павловского в Одессе-маме, и другихх поцев, сильно обиженных по новороссийским хацапетовкам на киев, что зажимал их райкомовских пап. В основе пятой колонны всегда лежит подростковый энурез от зависти и страха или папа забуханный на почве зависти к сотрудникам и затраханности начальством
Ы
5724 дн. тому
Опять {CENSORED} этот афтар. тупая статья.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду