Трагедія на заході України – не серіал в телевізорі

4 Серпня 2008
6744
4 Серпня 2008
11:50

Трагедія на заході України – не серіал в телевізорі

6744
Пам'ятаю свій шок від перших днів на Івано-Франківщині. Я якраз туди приїхала в рамках туру, але, звісно, ми мусили все відмінити. Село Ніжнів. Дністер, який зазвичай мені по коліна – розлився на 3 кілометри. Дорог більше нема, мости завалені. Їсти нема чого. Це вже зараз люди почали звикати – 100 сіл затоплено, 200 сіл стерто з лиця землі. А тоді – це суцільна паніка та звичайний шок. І ось тут мені знадобились мої навички організатора. Всі свої кліпи я роблю сама, скрізь сую свого носа – чи привезли їжу знімальній групі? Чи все в порядку зі списками? Як там звіти?
Трагедія на заході України – не серіал в телевізорі

В тому селі, куди при приїхали на гастролі, я одразу ж пришла до голови району та сказала – «Знаєте, я не хочу вам заважати, я хочу вам допомагати». Добре, що в мене є друзі-вояки. Ми з ними колись кліп знімали. Я дзвоню їм – «Хлопці, дайте мені вертоліт». У відповідь – «Буде тоді борт». Знову їм дзвоню – «Треба в Чернівці». І я переконана – я там буду. Вертоліт – це зараз єдиний засіб зв'язку з затопленими районами. Вчора ми привозили їжу, на зворотному шляху – забирали людей до шпиталів.

 

Приїжджаю в одне з сіл. Там у дворі жіночка з дитинкою стоять біля краю води. Питаю – де ваша хата? У відповідь – «Нашу хату з нашою землею віднесла течія». Зайшли в будинок, що уцілив. Тільки-но ступили – провалилися. Бігом звідти, аби стеля нас не придавила.

 

Зустріла одну сім'ю, яка незадовго до трагедії обставила свою хату технікою: телевізор, холодильник. І тепер вони підвішують все, що змогли зберегти до стелі – не вірять, що їм збитки хтось компенсує. Тож, багато чого про наших чиновників я від людей там почула. Їм теж це було б корисно.

 

З кабіни вертольота я бачила цілі полонини, де я колись свої кліпи знімала. Зараз від них мало що залишилось. Ніколи не думала, що буду повертатися туди з крупою та водою для людей. Село Криворівня, в якому знімалися знамениті «Тіні забутих предків» Параджанова – це просто суцільні декорації до фільму жахів. Хлопці-волонтери мені розказували, що вони досі не знають, що за тим селом. Чи є там хтось живий. Я напевно знаю – одна з причин того, що сталося – це вирубка лісів. Вирубували дерева, збирали камені, міняли русла рік та не укріплювали їх. Подібні повені були в 1911 році, 1941, 69-му. Тепер все знову. Невже не можна раз сісти, подумати – а може геологів чи інших спеціалістів залучити, аби вони продумали програму спеціальну? Я обов'язково свої зв'язки використаю, та напишемо ми таку програму.

 

Не треба смакувати в новинах – а скільки трупів котів там плаває на поверхні, та який там сморід вже стоїть. Це не серіал «Санта-Барбара». Не треба підтоплені райони називати «Українською Венецією». Не дай нам Бог такого курорту! Коли бачиш, як по вулицях, де бігали діти тепер плаває риба, а у воді – кабани та корови – це страшно. Коли я пролітала над Карпатами, то бачила жахливу картину: там, де були дороги – вода. До сіл цих мінімум півроку ніхто доїхати не зможе!

 

Коли я це побачила, зв'язалась з друзями з фонду Ахметова. Питаю – «Ми зможемо сюди пригнати техніку?». Вже зараз це питання вирішується. Дзвоню Віталію Кличко, і наперед знаю – він з нами і зробить все можливе. У людей, які поруч зі мною, є колосальні можливості. Я серед них – не найбагатша, але в мене є енергія. Я знаю, що завдяки цим людям, в постраждалих районах будуть дошки, буде цемент, будуть цвяхи та вода з їжею. Наша ініціатива, як би вона не називалася – консорціум, «Карпати. Повінь. SOS!» – це не піар-туризм, це не для галочки – мовляв, я там був, відро піску притягнув, голосуйте за мене. Це єднання патріотів, які можуть допомогти своїй нації. Бо людям там зараз нахчати на колір прапорів політиків – головне, аби ця людина принесла їм поїсти та напитися. І поруч мене такі люди є.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6744
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антипіар
5758 дн. тому
Руслана, бідна, така затуркана, що і вгору ніколи глянути. ото і часу всього - щоб написати статтю про себе, енергійну, і своїх друзів, які можуть допомогти. Напевне, недостатність уваги з боку ЗМІ співачка відчуває. Тупо піар. Навіть якщо він зроблений на допомозі певним людям - це все-одно піар.
преображенський
5759 дн. тому
не Вам, Руслано, колишньому політику, робити якісь зауваження. треба було свого часу не брати квартиру від Януковича та депутатський мандат від Ющенка.
Ага
5759 дн. тому
Руслано - якщо маєте доступ до нардепів, то краще скажіть їм, аби не піарилися на людському горі. Як бачив Литвина та Тимошенко, які вже поробили собі ролики... Тварюки...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду