«Новина» з «Новинарем»: українське й далі неприбуткове?

1 Серпня 2008
22908
1 Серпня 2008
15:22

«Новина» з «Новинарем»: українське й далі неприбуткове?

22908
«Новина» з «Новинарем»: українське й далі неприбуткове?
Повідомлення про закриття «Новинаря» шокувало українську аудиторію. Основна причина закриття проекту – «журнал українською мовою продавався важко».
 
Повідомлення про закриття тижневика «Новинар» стала шоком не тільки для читачів, а й для самих працівників редакції. Цю новину вони дізналися 31 липня, коли прийшли на чергові збори з приводу планування наступного номеру. Головний редактор журналу Ольга Крижанівська повідомила журналістам, що журнал закрили, водночас заспокоївши, що всі вони будуть працевлаштовані в межах холдингу KP Media, який здійснював видання «Новинаря».
 
Як повідомило «ПіК України» джерело у виданні, серед пропозицій можуть бути: журнал «Корреспондент», сайт «Корреспондент» або англомовна газета Kyiv Post. Ще одним ресурсом KP Media, куди можуть перевести команду «Новинаря» є ще один інтернет-проект. Як повідомив сайт «Корреспондент», власник медіа-холдингу Джед Санден припускає, що журнал «Новинар» і його команда перейде в інтернет під тим же брендом.
 
У той час як сьогодні побачив світ останній номер «Новинаря», працівники редакції чекають на подальші пропозиції від керівництва. Проте вже зараз все вказує на те, що ситуація склалася не на їхню користь. Адже всі вони працевлаштовані як СПД (суб’єкт підприємницької діяльності; така форма працевлаштування журналістів діє і в інших виданнях холдингу).
 
Наразі журналісти почуваються незахищеними, оскільки контракт, підписаний при працевлаштуванні, не дає гарантій наступного працевлаштування чи виплат компенсацій. Одним із пунктів документу є те, що роботодавець може розірвати контакт із журналістом, якщо не буде задоволений його роботою. Існує також інформація, що тим, хто відмовиться від пропозиції перейти в інше видання, буде виплачена компенсація в розмірі місячної зарплати. Водночас журналісти «Новинаря» вважають, що інформація про перехід у інші видання холдингу є «несерйозною», позаяк у тих медіа вистачає свої працівників.
 
Прояснитися ситуація має наступного тижня, коли працівникам обіцяють повідомити офіційні пропозиції.
 
Журналісти видання були просто шоковані такою поведінкою засновника холдингу. Нагадаємо, що американець Джед Санден працює в Україні з 1995 року, коли почав виходити Kyiv Post. Тепер до його медіа-холдингу KP Media крім того входять: журнали «Корреспондент», «Афиша», жіночий щомісячний журнал Pink, щоденна міська газета «15 минут», сайт «Корреспондент», фінансовий сайт Ricardo, сайт UaSport, Інтернет-портал bigmir)net.
 
Крім того, у холдингу є кілька україномовних видань: це жіночий щотижневий журнал «Пані» (дата виходу – лютий 2007; тираж – 50 тис.) та щомісячний жіночий журнал «Вона» (дата виходу – серпень 2007, тираж – 30 тис.). Тираж «Новинаря» нараховував 15 тис. примірників. Тому журналісти були відверто враженні такою нецивілізованою поведінкою досвідченого видавця. Дехто навіть пожартував, що за 10 з лишком років проживання в Україні в американця відбулася «ментальна асиміляція».
 
Цікаве також формулювання Сандена про причини закриття проекту: «Журнал українською мовою продавався важко». За його словами, важко було залучити аудиторію через проблеми з розповсюдженням. Нагадаємо, що основним мотивом запуску «Новинаря» було задовольнити потреби саме україномовної аудиторії. Перший номер журналу вийшов 20 серпня 2007 року і на той час був чи не єдиним щотижневим повнокольоровим виданням, що виходив українською мовою. Задля справедливості, варто згадати тижневик «Главред», який позиціонувався в іншій ніші. Очевидно, що за умов практичної відсутності аналогічних видань, «Новинар» знайшов свого читача. Хоча чисельність цільової аудиторії залишається під питанням. Крім того, можна погодитися із твердженням Сандена про проблеми розповсюдження, адже часто відсутність журналу на ятках пояснювалася тим, що «його не купують».
 
Тобто видавцям «Новинаря» знадобилося менше року, щоб роздивитися безперспективність видання. Журналісти кажуть, що причиною закриття проекту стала його збитковість. Таке формулювання, принаймні, за їхніми словами, звучало в стінах редакції. у той же час іншому проекту KP Media журналу «Корреспондент» (почав виходити 2002 року) знадобилося близько двох років, щоб перейти рубіж неприбутковості. Та й загалом питання прибутковості медіа в Україні залишається відкритим. З чим погоджується багато видавців.
Зважаючи на резонансність події з «Новинарем» «ПіК України» попросив прокоментувати ситуацію українських журналістів. Коментарі друкуватимуться у міру надходження.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Малицька, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22908
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oleg
5749 дн. тому
Я впевнений що менеджемнт НОВИНАРя російськомовний - укpaїнофобський. Чого варто лише зайти на сайт www.koRRespondent.net з двома RR і все стає зрозуміло. www.koRespondent.net з однією R, тобто українська версія, так для "галочки". Усюди в Інтернеті вони (менеджмент) роблять посилання вийнятково на рocійcькoмовну версію Кореспондента. А Caндeну брешуть що укpaїнoмовнa версія Кореспондента і НОВИНАР не користується попитом. Зaкликаю українців читати лише укpaїномовні ЗМІ, наподобі УНІАН www.unian.net, Газета по-українськи www.gpu-ua.info, Українська правда www.pravda.com.ua, ФОРПОСТ www.4post.com.ua, і нівякому разі не заходити на (українські) рocійcькoмoвні ЗМІ. Якщо зайшов випадково, зразу вийшов і більше не заходи на рocійcькомовний сайт. Також я знайшов сайт де зібрано багато укpaїномовних ЗМІ: www.ukrpress.com
ттт
5754 дн. тому
Я думаю, украинским языком прикрывают собственные ошибки: отсутствие внятной концепции, отсутствие действительно острых материалов (кроме зарубежного блока). Были бы действительно интересные публикации, журнал читали бы. Причем здесь язык? Смотрят же тв! И кто это не умеет читать по-украински среди русскоязычных украинцев? Я лично ни тодного такого не знаю.
5754 дн. тому
как видно, обсуждение сдулось...
читатель
5754 дн. тому
С удовольствием бы почитал мнения журналистов, если бы с самого начала обсуждение не превратилось в театр абсурда. Первое - в стране с рыночной экономикой смешно предявлять претензии к издателю, вкладывающему в издание свои собственные деньги, по поводу его решений о судьбе проекта. По поводу трудоустройства журналистов - можно, а по поводу бизнес-решений - глупо. Второе - если и дальше обсуждение будет на уровне "Тиждень вытеснил Новинар", дальше можно просто не читать, ибо в стране с населением 46 миллионов рыночная ниша для информационных изданий обозначена в 15 тысяч человек. Можеь быть, удастстя все-таки прочесть что-нибудь менее эмоциональное и более профессиональное?
5754 дн. тому
Юрій Шеляженко // 01.08.2008 16:29:27 "на той час був чи не єдиним щотижневим повнокольоровим виданням" Згодом виник Український Тиждень, і, мабуть, витіснив Новинар з цієї ніші. Виходить українською мовою, від 02.11.2007 року http://www.ut.net.ua/about/ / Это все равно, что никому не нужная Алена Апина посмеялась над никому не нужной Таней Овсиенко
vm
5754 дн. тому
"Журналісти кажуть, що причиною закриття проекту стала його збитковість" Ну а кто его будет издавать, если даже не просматривается перспектива стать рентабельным. Все жалобы проливатели крокодильих слез должны направить в Госдеп США. пусть финисируют державну мову.
Юрій Шеляженко
5754 дн. тому
"на той час був чи не єдиним щотижневим повнокольоровим виданням" Згодом виник Український Тиждень, і, мабуть, витіснив Новинар з цієї ніші. Виходить українською мовою, від 02.11.2007 року http://www.ut.net.ua/about/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду