Хто сказав, що тинейджери – це «піпл, який хаває все»?!

30 Липня 2008
11140
30 Липня 2008
09:25

Хто сказав, що тинейджери – це «піпл, який хаває все»?!

11140
Погляд 14-річної глядачки на молодіжне «меню» українського телебачення.
Хто сказав, що тинейджери – це «піпл, який хаває все»?!
Вік авторки цього матеріалу, школярки Христини Малазонії, входить до діапазону, який на телебаченні називають «комерційною аудиторією» - 14-49. Отже, саме для неї мали б старатись комерційні телеканали, наповнюючи свій ефір розважальним і пізнавальним продуктом для молоді. Христина поділилась із «ТК» враженнями про те, наскільки це вдається. Можливо, серед читачів нашого видання знайдуться інші підлітки, які матимуть бажання заперечити або висловити свої враження від того, що пропонує їхній віковій категорії українське телебачення? Ласкаво просимо до дискусії!
 
Цих літніх канікул мені випала можливість залишитися в Києві, тому трохи більше часу, ніж під час навчального року, я проводила перед телевізором. Для глядача мого віку (не приховуватиму: мені 14 років) вибір не надто великий, якщо не сказати, що його майже немає. Так, цього літа тинейджер міг (і може) подивитися розважальний проект «Найрозумніший» на «1+1», ігрове шоу «Чи розумніший ти за п’ятикласника?» на Новому каналі та «стильну» програму «Жертва моди» на тому ж таки Новому. Крім того, у телепрограмі є телесеріали... і все.
 
Серед телесеріалів для підлітків теж дуже невеличкий вибір. Для себе особисто я обрала два: «Кадети» та «Щасливі разом» на Новому каналі (саме вони користуються найбільшою популярністю серед моїх однолітків). «Кадети», наскільки я знаю, дивляться і малі, і дорослі, цей серіал сягнув найвищих рейтингів серед підліткових серіалів, обігнавши навіть популярний ситком «Щасливі разом». Герої серіалу – кадети з різних соціальних прошарків, по ходу сюжету з ними відбуваються зміни: вони позбавляються молодечої знахабнілості і починають поважати людей. Серіал цікавий, але було би ще цікавіше, якби зняли й українську версію. Мені, як і багатьом моїм одноліткам, хочеться бачити українських хлопців в українській формі, українські звичаї, бо набридло вже дивитися про російські реалії.
 
На тому ж Новому каналі транслюється ситком «Щасливі разом» – популярний комедійний серіал телекомпанії ТНТ. Російська версія американського ситкому «Одружені, та з дітьми» (англ. Married ... with Children). За сюжетом, такий собі росіянин Гена Букін перед одруженням обіцяв Даші життя, гідне принцеси, і йому майже вдалося виконати обіцянку. Багатьом моїм друзям не подобається, що в цьому серіалі забагато ненормативної лексики, є чимало абсурдних жартів. Як на мене, це досить дурний серіал із недолугим сюжетом. Гена працює продавцем взуття (але на свою зарплату може утримати всю родину), одружений із домогосподаркою Дашею, яка постійно їсть цукерки, сидячи на дивані, і дивиться програму «Дім-2», що цілком відповідає її розумовому рівню. В цій родині двоє дітей: донька – типова «блондинка» Світлана, в голові якої вітер, та син Роман, який страждає через те, що не може зав’язати стосунки з дівчиною.
 
Може, такий маленький вибір просто через літо і в новому телесезоні, який починається одразу після літніх канікул, тобто вже ось-ось, тинейджерам запропонують щось більше? Тож я звернулася до прес-служб телеканалів із запитанням, що ж вони готують для тинейджерів. Як на те, щоб утримати молоду аудиторію, вибір виявився невеликим. На жаль. Утім, на мої запитання відповіли не всі телеканали, деякі послалися на те, що досі готують сітку мовлення (ретельно приховуючи її від конкурентів).
 
Отже, телеканал «1+1» вирішив не засмучувати глядачів і залишив без змін проект «Найрозумніший». «Найрозумніший» – українсько-російський проект, одна з версій британського телепроекту Britain's Brainiest Kid. З кінця серпня щосуботи глядачі знову побачать учнів 6–11 класів разом із Тіною Канделакі. Як на мене, проект поступово стає нецікавим, за весь час його існування не з’явилося нічого нового, такий самий відбір в очковий тур, півфінал та фінал. Для мене особисто цікаво дивитися тільки фінал, бо кожен учасник має свою тему (вона дуже рідко повторюється) і саме на цьому етапі починається справжнє змагання за право називатися найрозумнішим.
 
Бути розумнішим актуально і для Нового каналу. В серпні продовжиться показ шоу «Чи розумніший ти за п’ятикласника?» – такого собі студійного ігрового шоу, в якому дорослі змагаються за грошовий приз, відповідаючи на запитання, взяті зі шкільної програми. Це розважальна програма, у якій п’ятикласник допомагає дорослому отримати виграш. Невідомо, який відсоток призових грошей отримує сам п’ятикласник, але фішка в іншому: якщо «підопічний» п’ятикласника програє, він мусить сказати на всю країну: «Я не розумніший за п’ятикласника». Декому з українських зірок довелося саме так і вчинити.
 
На Новому каналі також залишиться одна з моїх улюблених програм – «Жертва моди». В цьому проекті все «начебто». Ведучий Андре Тан начебто за свої гроші одягає обраного ним начебто жертву і робить із неї начебто відому зірку. Одягає як відому зірку, добирає макіяж та зачіску, як у зірки. Доросла дитина Андре Тан грається з дорослими ляльками. Все добровільно – ляльки за це не платять, тобто жертвами моди вони стають безкоштовно. Цю розважальну програму можна дивитися, якщо у вас багато вільного часу. Утім, може, краще було б не нав’язувати людині стиль зірки, а допомогти їй знайти свій власний стиль?
 
А от канал СТБ готує для підлітків дещо новеньке. На нас чекає новий проект під назвою «Танцюють усі». Щоправда, танцюють тут далеко не всі, а тільки ті, хто пройшов конкурс. Головна вимога – бути пересічним громадянином. Як повідомила прес-служба каналу, із 7 тисяч «пересічних» залишиться 3 тисяч претендентів, потім їх стане сто п’ятдесят. У фіналі ми побачимо двадцятьох. Ще невідомо, хто входитиме до конкурсної комісії, зате на каналі точно знають, що ведучою буде Лілія Ребрик. У конкурсній програмі не тільки бальні, а й вуличні танці. Тож почекаємо на прем’єру восени.
 
В очікуваннях такого не надто багатого врожаю телепроектів для тинейджерів ми з однолітками дійшли дуже простої думки. Якщо на телебаченні не буде того, що цікаво нам, ми підемо в інтернет і знайдемо те, чого хочемо, а про телебачення просто-напросто забудемо. Хто сказав, що тинейджери – це «піпл, який хаває все»?!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11140
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Шок
5769 дн. тому
от дурна)))))
Дыва
5769 дн. тому
Лаврэнтий, смэни пол, выйди з блуда!
Сергій
5770 дн. тому
Христинко, не дивись ТВ, а читай ТК з друзями і коментуй статті. Бери приклад зі старших товаришів (нас).
Kisk@
5771 дн. тому
А мені сподобалось,дуже непогано,якщо людіна пише вперше))
5771 дн. тому
ой,АСД,сам ти страшный)))просто тобі не відомо,що іти в такому віці можуть бути розумними і цікавитися такою справою!!:)в менесин її віку і йому сподобалося)
ГАРБУЗИК
5771 дн. тому
МОЛОДЕЦЬ:)
ага
5771 дн. тому
та нормальний текст, попустіться, коментатори))) тут і не такого іноді понаписують
ASD
5771 дн. тому
Її наївною юною рукою водив старий страшний Лаврік Малазонія... :) Отсюдава й стилістичні нестиковки.
otar
5772 дн. тому
Анонімові - Попийте водички)) конспірологічне марення має скоро минути :)
5772 дн. тому
14-ти річна дівчина так сухо не напише. Та ще й з використанням термінології. Не зовсім вдала стилізація підліткової статті. Тут ТК - прокололася. Але можете і реабілітуватися. Та ще й справді отримати достовірну інформацію про український телепростір очима 14-літніх підлітків: проведіть блічц-опитування на вулиці і ви почуєте усю правду!!!
ТВ
5772 дн. тому
Христина, ти права стопудово!Про телебачення треба забути, але інтернет не краще))
5772 дн. тому
Телевизор - зло) Лучше слушай хорошую музыку и читай книги
____
5772 дн. тому
таких детей не бывает современные дети так не говорят бедная маленькая старушка
5772 дн. тому
за бажання дивитися український продукт - респект) хороша стаття. пиши ще!
5772 дн. тому
фигня, такое впечатлениечто девочка ростет в консервативной семье, где телевизор включают раз в неделю,а на улицу ваще не выпускают,че тупо сидеть перед ящиком? а программой для тинейджеров занимаеться только новый канал, на 1м нац идет тупая прога индиго,а м1 сс,дурь вобщем,как по мне не хватает программы типа хорошоу на м1 как раньше,не вси дома кагдато оч давно шла на 1+1,а самый умный,5ти классник- оно тупо
К.Д.
5772 дн. тому
Христина, телевизор лучше вообще не смотри. Читай умные книжки. А вообще ты молодец. Так держать!
5772 дн. тому
Молодчинка!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду