Кабельники звернулися до Президента з відкритим листом з приводу іноземної монополізації медійного простору України

10 Червня 2008
14914
10 Червня 2008
17:53

Кабельники звернулися до Президента з відкритим листом з приводу іноземної монополізації медійного простору України

14914
Кабельники звернулися до Президента з відкритим листом з приводу іноземної монополізації медійного простору України
Сьогодні учасники Всеукраїнської наради операторів кабельного телебачення звернулися до Президента України Віктора Ющенка з відкритим листом, у якому висловили стурбованість «монополізацією інформаційного простору України іноземними фінансово-промисловими групами».
 
Нижче наводимо текст листа повністю.
 
Президенту України
Пану Ющенку В.А.
 
Звернення
учасників Всеукраїнської наради операторів кабельного телебачення
щодо монополізації інформаційного простору України іноземними фінансово-промисловими групами
 
Вельмишановний пане Вікторе Андрійовичу!
 
20 травня 2008 року в м. Києві під час Всеукраїнської наради операторів кабельного телебачення України та їх професійних об’єднань відбулось обговорення фактів бездіяльності високих посадових осіб України, Антимонопольного комітету України у відношенні до монополізації телеінформаційного простору України іноземними фінансово-промисловими групами.
 
За висновками фахівців, на тлі монополізації сфери надання послуг кабельного телебачення та Інтернету, в умовах недосконалості діючого законодавства та фактичної відсутності державного контролю у даній сфері. Цей контроль може цілком перейти до іноземних фінансово-промислових груп. Останнє, у свою чергу, створює реальні передумови до поглиблення загроз національній безпеці в інформаційній сфері.
 
Учасники наради висловили занепокоєність з приводу прийняття Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення (надалі Національна Рада) рішення про внесення з 1 березня 2008 року змін до положення про порядок ліцензування мовлення (кабельного) та здійснення ретрансляції телерадіопрограм та передач (надалі Положення), яке було затверджено рішенням Національної Ради від 12.12.2007р. №1787.
 
Зазначене рішення Національної Ради:
 
- стимулює монополізацію ринку кабельного телебачення іноземними структурами, тому що виконати умови адаптації не може жоден національний оператор (вартість адаптації одного телеканалу становить мінімум $30 тисяч в місяць, а телеканалів, потребуючих адаптації більше 50-ти, тобто необхідно $1.5 млн. на місяць. Такі кошти зможе щомісячно платити тільки компанія - монополіст, яка вже володіє операторами кабельного телебачення Києва, Харкова, Севастополя, Полтави, Черкас, Ровно, Вінниці, Донецька, Хмельницького, Львова та інших міст. При таких умовах ліцензування всі інші оператори змушені будуть припинити діяльність або продати свої мережі);
 
- суттєво змінюе порядок ліцензування провайдерів програмної послуги;
 
- вимагається надання документів, не передбачених Законом України «Про телебачення і радіомовлення»;
 
- надає нове тлумачення поняттям і термінам, яке не відповідає чинному законодавству України.
 
Слід зазначити, що відповідно до прийнятого рішення, Національна Рада з 1 березня 2008 р. не прийматиме документів на ліцензування провайдерів програмної послуги, які суперечитимуть вимогам Положення.
 
Стаття 19 Конституції України зазначає, що органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
 
Стаття 10 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та ч. 6 ст. 24 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (надалі Закон) містять вичерпний перелік документів, які необхідно представити для отримання ліцензії провайдера програмної послуги та передбачають реєстраційний порядок отримання ліцензії. Вимагання інших документів не допускається.
 
У той же час, змінами до Положення передбачено, що для включення телерадіопрограми до складу програмної послуги провайдер повинен, окрім договору з правовласником телерадіопрограми, надати документи, які підтверджують відповідність змісту цієї телерадіопрограми вимогам законодавства України та оплату за ретрансляцію іноземної реклами.
 
До того ж вказаним Положенням порушуються норми міжнародного законодавства, ратифікованого Україною. Стаття 11 Європейської хартії регіональних мов або меншин, ратифікована Верховною Радою України наголошує що країна-учасниця зобов’язана сприяти і/або полегшувати створення, використання, розповсюдження інформації за допомогою телебачення, радіомовлення, друкованих та інших засобів масової інформації на регіональних мовах або мовах меншин. Зазначено обов’язок гарантувати свободу прямого прийому радіо- і телепередач із сусідніх країн, які транслюються мовою, такою самою або схожою до регіональної мови або мови меншини, та не перешкоджати ретрансляції радіо- і телепередач із сусідніх країн, які випускаються в ефір такою мовою.
 
Відповідно до рішень Національної Ради оператор програмної послуги не зможе ретранслювати такі популярні серед споживачів телеканали, як: Первый канал Всемирная сеть; Премьера; РБК-ТВ; РЕН ТВ; Ретро; РТР спорт; РТР – Планета; Русский иллюзион; СГУ ТВ; СОЮЗ; СПАС; Спорт; СТС; ТВ Центр; ТДК (Телевизионный дамский клуб); ТНТ–Телесеть; Первый Музыкальный Телеканал; Удивительный Мир; Школьник ТВ; Юмор ТВ, Детский; Драйв ТВ; ДТВ Viasat; ЕДА; Звезда; Здоровое ТВ; Из рук в руки ТВ; Кавказ Хит; Кино-класика; Киноклуб; Киносоюз; Культура; Лидер (Азербайджан); Мир; Мир ТВ; Мировое кино; Москва; Муз; Настоящее смешное телевидение (HCT); Наша музыка; Наше новое кино; Ностальгия; НТВ-Плюс "Премьера"; НТВ-Плюс Спорт Он-лайн; НТВ-Плюс-Спорт; НТВ-Плюс-Футбол; О2ТВ; Охота и Рыбалка та інші.
 
Без цих телеканалів кабельне телебачення стає нецікавим і, вочевидь, непотрібним, глядачі вимушені будуть купувати супутникові антени, а оператори - продати свої мережі монополісту, який має можливість «адаптувати» вказані телеканали для всієї України. Єдина структура на Україні, для якої це буде рентабельним, - це американська компанія SigmaBleyzer, власник «Волі-кабель». На сьогоднішній день не менше 90 % мереж кабельного телебачення в місті Києві та понад 50% мереж кабельного телебачення України вже належить SigmaBleyzer, а введення в дію зазначених змін до Положення Національної Ради може довести цей відсоток до 100%. Чи добре це для України та українців? Приклад діяльності компанії «Воля-кабель» з масовим відключенням аналогового телебачення на Троєщині показує що ні.
 
Вважаємо, що рішення Національної Ради не лише допомагають монополісту, обмежують вступ нових учасників до ринку кабельного телебачення, як щойно створених телерадіоорганізацій, так і провайдерів, а й знищують галузь у цілому та мають ознаки анти конкурентних дій державного органу, оскільки у рішенні зазначено, що вимоги нового Положення розповсюджуються тільки на суб'єктів господарювання, які звернулися за отриманням ліцензії після 1 березня 2008 року.
 
З іншого боку, при всіх порушеннях діючого законодавства, які пов’язані з незаконним відключенням аналогового телебачення та примусовим впровадженням цифрової послуги в Києві компанією «Воля», Національна Рада діє формально, також в інтересах монополіста.
 
На наш погляд, Положення обмежує законні права споживачів програмних послуг та провайдерів програмної послуги, не відповідає діючому законодавству в сфері телебачення і радіомовлення, суперечить основним принципам державної регуляторної політики, встановлює перешкоди для вільного здійснення суб’єктами господарювання підприємницької діяльності та унеможливлює розповсюдження російських каналів на території України, що є порушенням конституційних прав громадян України щодо вільного доступу до інформації.
Викликає здивування безвідповідальне ставлення деяких представників Президента України у Національній Раді України з питань телебачення та радіомовлення до питань національної безпеки України в інформаційній сфері та їх активне сприяння монополізації інформаційного простору України іноземними структурами. Відчувається відкрите лобіювання інтересів іноземних монополістів поряд з нігілістичним нехтуванням не тільки законами України, а й нормами міжнародного права саме з боку Національної Ради – представників Президента, відповідальних за регулювання галузі кабельного телебачення в рамках розподілу функцій між членами Національної Ради.
 
З урахуванням зазначеного, просимо Вас відкликати згаданих представників Президента України зі складу Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення, а також виступити з законодавчою ініціативою внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення», які реально стримували б монополізацію телеінформаційного простору України іноземними компаніями та сприяли б розвитку українських операторів телекомунікацій та провайдерів програмної послуги.
 
На нашу думку, вирішення зазначених проблем сприятиме реалізації держаної політики та забезпечення національної безпеки в інформаційній сфері. Водночас, це значною мірою вплинуло б на формування та збереження позитивного іміджу України, до чого Ви особисто прикладаєте значні зусилля.
 
Звертаємо Вашу увагу на те, що аналогічне звернення до всіх Членів Національної Ради, до високих посадових осіб України, до голови РНБО, до голови СБУ, до керівників коаліційних фракцій Верховної ради України було надіслано ще 09.04.2008р. від імені Всеукраїнської Асоціації операторів кабельного телебачення та телеінформацій них мереж. Але ніяких дій чи адекватної реакції від зазначених посадових осіб ми до цього часу не побачили, що порушує норми Закону України «Про звернення громадян»(звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додатково вивчення – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяті днів від їх отримання).
 
З повагою,
За дорученням учасників наради,
Голова Правління Всеукраїнської
Асоціації операторів кабельного телебачення
та телеінформацій них мереж Лабунський Ю.О.
 
м. Київ, 20 травня
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14914
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rrr
5806 дн. тому
А чому мовчить "Телекомунікаціна палата" (ДП від Волі-Кабель)? Сподіваються проскочити окремо?
***
5806 дн. тому
А Ви думали для чого "державна машина"? Для того щоб ринок зробити керованим.
5807 дн. тому
рад за нашу страну, наконецто телек мона будет выкинуть т.к. смотреть его смогут український телеглядач и CounterSpy да и еще небольшая часть страны
український телеглядач
5807 дн. тому
як "пекуться" про "Первый канал Всемирная сеть; Премьера; РБК-ТВ; РЕН ТВ; Ретро; РТР спорт; РТР – Планета; Русский иллюзион; СГУ ТВ; СОЮЗ; СПАС; Спорт; СТС; ТВ Центр; ТДК (Телевизионный дамский клуб); ТНТ–Телесеть; Первый Музыкальный Телеканал; Удивительный Мир; Школьник ТВ; Юмор ТВ, Детский; Драйв ТВ; ДТВ Viasat; ЕДА; Звезда; Здоровое ТВ; Из рук в руки ТВ; Кавказ Хит; Кино-класика; Киноклуб; Киносоюз; Культура; Лидер (Азербайджан); Мир; Мир ТВ; Мировое кино; Москва; Муз; Настоящее смешное телевидение (HCT); Наша музыка; Наше новое кино; Ностальгия; НТВ-Плюс "Премьера"; НТВ-Плюс Спорт Он-лайн; НТВ-Плюс-Спорт; НТВ-Плюс-Футбол; О2ТВ; Охота и Рыбалка" та інші канали зросійщення теле простору України...ці кремлівськи холуї !!!
CounterSpy
5807 дн. тому
Лабунський Ю.О. -"шестьорка" російських структур,які впроваджують глобаьне "рейдерство" інформпростору України. а це вже - інформаційна безпека Держави.
Виталий
5807 дн. тому
Я конечно дико извиняюсь, но что за сложности теперь то, переводить то не нужно???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду