Кунцевський суд Москви ухвалив рішення про припинення діяльності сайту «Інгушетія.ру».

6 Червня 2008
22365
6 Червня 2008
13:21

Кунцевський суд Москви ухвалив рішення про припинення діяльності сайту «Інгушетія.ру».

22365
Кунцевський суд Москви ухвалив рішення про припинення діяльності сайту «Інгушетія.ру».
Кунцевський суд Москви ухвалив рішення про припинення діяльності сайту «Інгушетія.ру». У такий спосіб суд задовольнив позов прокурора Інгушетії до власника доменного імені «Інгушетія.ру» Магомеда Євлоєва. Про це повідомляє «Інтерфакс»,
 
«Кунцевський суд вирішив задовольнити позов і припинити діяльність засобу масової інформації – сайту «Інгушетія.ру», – заявила суддя Лідія Сорокіна, оголошуючи рішення.   
 
Тим часом представник прокуратури Ірина Семенова в ході дебатів сторін заявила, що вважає доведеним факт, що «Інгушетія.ру» є засобом масової інформації, а також те, що «Інгушетія.ру», як ЗМІ, поширює матеріали екстремістського характеру.
 
У той же час прокурор визнала, що закрити сайт технічно складно. «Але ми вважаємо, що зможемо припинити роботу сайту за допомогою міністерства зв'язку й служби судових виконавців», – заявила И.Семенова.
 
Зі свого боку відповідач М. Євлоєв заявив, що вважає юридично недоречними вимоги прокурора Інгушетії й необґрунтованим пред'явлення позову саме йому. «Я лише власник доменного імені й не маю авторських прав на матеріали, які публікуються на сайті. Я не можу впливати на редколегію, тобто незрозуміло, як я повинен буду виконати позовні вимоги», – заявив М.Євлоєв.
 
Він підкреслив, що сайт не є ЗМІ. «Позов пред'явлений не до вповноваженої особи», – підкреслив М.Євлоєв.
 
Відповідач додав, що «тих матеріалів, які прокуратура називає екстремістськими, немає на сайті».
 
Тим часом адвокат М.Євлоєва Калой Ахільґов заявив після засідання журналістам, що сайт продовжить свою роботу. «Як тільки ми одержимо рішення, то подамо касаційну скаргу в Москміськсуд. Поки її розглядатимуть, рішення Кунцевського суду не набутить законної сили», – заявив він.
 
«Сьогоднішнє рішення незаконне й неможливе для реалізації. Ухвалили закрити ЗМІ, але закрити його може тільки той, хто реєстрував. У той же час ніхто ж не реєстрував, і такого ЗМІ немає», – сказав К.Ахільґов.
 
За його словами, у матеріалах справи є повідомлення Россвязьохранкультури про те, що «Інгушетія.ру» ні як електронне, ні як друковане ЗМІ не зареєстроване.
 
Як раніше повідомлялося, прокурор Інгушетії просив припинити діяльність сайту, вказуючи на те, що на ньому публікуються матеріали екстремістського характеру. Юристи, що представляють інтереси сайту, вказували, що заборонити діяльність сайту неможливо, бо він зареєстрований у США.
 
Верховний суд РФ 18 березня не став розглядати питання про заборону діяльності сайту «Інгушетія.ру», відмовивши в задоволенні приватної скарги прокурора Інгушетії. «Судова колегія Верховного суду визначила: визначення Верховного суду Інгушетії від 8 лютого 2008 року залишити без зміни, а скаргу – без задоволення», – сказав тоді суддя.
8 лютого Верховний суд Інгушетії повернув позов прокурора республіки, що ставили питання про припинення діяльності сайту «Інгушетія.ру». У своєму позові прокурор республіки посилався на закон «Про протидію екстремістської діяльності». Однак суд у своєму визначенні вказав, що позов повинен подаватися по місцю реєстрації сайту.
 
Раніше в ході засідання Кунцевського суду Москви прокурор Ірина Семенова заявляла, що завданням представників прокуратури в даному розгляді є довести те, що сайт «Інгушетія.ру» є ЗМІ й поширює матеріали екстремістського характеру, а, виходить, за законом про протидію екстремізму, повинен бути закритий.
 
Прокуратура, зокрема, намагається довести, що сайт призивав жителів Інгушетії вийти на мітинг у січні поточного року.
 
«Мітинг був заборонений у зв'язку з погрозою безпеки учасників заходу. За кілька днів до дати, на яку було призначене проведення мітингу, надійшли повідомлення про те, що в день, на який він запланований, можуть бути проведені теракти. Проте, «Інгушетія.ру» поширював повідомлення із запрошеннями прийти на мітинг», – заявила И.Семенова.
 
За словами представника прокуратури, незважаючи на те, що мітинг не був санкціонований, відповідно до оперативного зведення правоохоронних органів Інгушетії, він був проведений.
 
Як доказ того, що «Інгушетія.ру» бере участь у поширенні матеріалів екстремістського змісту, прокурор повідомила про листівку «Заклик до інгуських міліціонерів», що поширювалася на даному мітингу.
 
«Текст листівки призиває до насильницького скинення влади і є екстремістським, тому ми вважаємо, що все, що проходило на мітингу, підпадає під закон «Про протидію екстремізму», – сказав представник прокуратури.
 
Вона також відзначила, що в січні цього року на сайті «Інгушетія.ру» було розміщено інтерв'ю підприємця Муси Килигова, «яке суд також визнав екстремістським».
 
«У даний момент публікації на сайті тривають. Зараз іде заклик прийти на мітинг у червні, щоб заявити, що нинішня влада Інгушетії не може керувати республікою», – заявила вона.
 
«Експертизи показували, що багато публікацій на сайті збуджували національну ворожнечу проти осетин (представники відповідача уточнили, що мова йде про повідомлення на форумі – «ІФ»)», – додала И.Семенова.
 
Зі свого богу, відповідач – власник доменного імені «Інгушетія.ру» Магомед Євлоєв заявив у минулий четвер у суді, що сайт не є засобом масової інформації й на ньому є не тільки новинні матеріали, але й авторські, а також матеріали про історію Інгушетії.
 
«Дійсно, у січні цього року були безладдя в республіці, але я особисто до них не маю відносини, а листівки – заклик до інгуських міліціонерів – не публікувалися на сайті й взагалі незрозуміло, звідки узялися», – заявив М.Євлоєв.
 
Він повідомив, що на форумі сайту дійсно були повідомлення, які визнали екстремістськими, але зараз вони вилучені. «До редакції вони, у кожному разі, відношення не мають. Будь-який відвідувач сайту може залишити повідомлення. Але якщо воно буде містити антиконституційні заяви, воно буде вилучене», – заявив він.
 
«Всі доводи прокуратури до мене не мають стосунку. Сайт не організовував жодних мітингів, а лише висвітлював його проведення. Редакція сайту вважає себе самостійним органом від власника доменного імені», – підкреслив М.Євлоєв.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22365
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анвар
5804 дн. тому
Прихильники "любві і дружби с братскім народом" мріють, щоб і у нас було таке саме, як у РОсії. Але дідька лисого, а не "дружбу" з душителями свободи слова вони отримають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду